Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

DIREKTRAPPORT

Sverige utpekat: ”Inte gett mer än död och elände”

Stor smittspridning vid sociala tillställningar.
Statsepidemiolog Anders Tegnell från Folkhälsomyndigheten.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN
Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har kritiserats för sin strategi och Anders Tegnell har försvarat den. 

Nu går toppepidemiologer världen över samman – och publicerar ett upprop mot flockimmunitet.

”Den svenska vägen har inte gett mycket mer än död och elände”, citerar en av forskarna på Twitter.

Spridningen av coronaviruset

Det är i den ansedda medicintidskriften The Lancet som 80 forskare nu publicerat ett brev. Budskapet: Flockimmunitet är fel väg att gå för att stoppa pandemin. 

Sverige, som gått sin egen väg när andra europeiska länder stängt ner, har flera gånger anklagats för att medvetet ha låtit covid-19 sprida sig i landet. Ebba Busch uttryckte i juni att man ”med berått mod” tillåtit en stor smittspridning i Sverige, som Tegnell slagit tillbaka mot:

– Vi har jobbat väldigt hårt precis som alla andra länder med att försöka hålla en begränsad nivå på smittspridningen, vi har lyckats ungefär lika bra som många andra länder med att hålla den på en nivå så att sjukvården och samhället har hunnit med. Det är ingen kalkylerad risk vi har tagit.

”Finns inga bevis”

Kristina Alexanderson, professor i socialförsäkring och verksam vid Karolinska institutet, är den enda svenska professor som skrivit under uttalandet i The Lancet.

– Det här brevet understryker vikten av det som görs i Sverige, att våra åtgärder måste bygga på vetenskaplig kunskap så långt som möjligt. Det är viktigt att experter kan hantera och värdera det vetenskapliga underlaget som kommer – det kommer ju hundratals vetenskapliga artiklar om covid-19 varje dag nu, säger Kristina Alexanderson som forskat kring sjukfrånvaro. 

De 80 forskarna varnar för att en ökad smitta i befolkningen, även om den drabbar yngre, leder till fler dödsfall.   

– Covid-19-strategier som strävar efter flockimmunitet förespråkas av vissa, det är framför allt det som detta brev vänder sig mot. Det finns inga vetenskapliga belägg för att sådana strategier har en bra effekt vad gäller covid-19. I den svenska strategin har man hela tiden varit tydlig med att det inte är något vi satsar på, säger Kristina Alexanderson. 

– Flockimmunitet har aldrig varit en del av den svenska strategi och jag har svårt att tro att det är någon gång kommer bli en del av vår strategi.

Även WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus har varit kritisk till flockimmunitet som strategi.

Sverige som exempel

Men Sverige fortsätter att kopplas samman med flockimmunitet. Brittiska Daily Mail exemplifierar brevet med Sveriges outtalade strategi om flockimmunitet.

”Sveriges metod om flockimmunitet för att hantera covid-19 är ett farligt misstag utan vetenskapliga belägg, 80 experter varnar i ett skarpt brev.”

I brevet nämns inte Sverige specifikt men en av forskarna – australienska Zoë Hyde – citerar en debattartikel i tidningen Time på Twitter: 

”Den svenska vägen har inte gett mycket mer än död och elände. Och den här situationen har inte beskrivits på ett ärligt sätt till den svenska befolkningen eller resten av världen.”

https://twitter.com/DrZoeHyde/status/1316420242319405058
Statsepidemiologen om att de håller på att lugna ned sig.
Det är ingen andra våg av coronasmitta som det rör sig om i Sverige. I Europa är det dock annorlunda.
De nya restriktionerna är frivilliga – hör Bitte Bråstad förklara.
Enligt kungen kan ingen förklara varför vi inte har munskydd