Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige sämst – Dambergs svar: ”Länder ser olika ut”

Se Stefan Löfvens tal till nationen.
Inrikesminister Mikael Damberg.
Foto: BILDBYRÅN
Statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndigheten.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige är sämst på corona, uppgav OECD i en studie som jämför världens länder.

Nu svarar regeringen.

– Länder ser olika ut och drabbades olika i pandemins första läge, säger inrikesminister Mikael Damberg i SVT:s ”Morgonstudion”.

Studien rör invånarnas rörelsemönster, R-talet och att minska antalet patienter. Det är tre områden som Sverige hanterar sämst bland de analyserade länderna.

Av 28 länder har Sverige varit sämst på att förändra invånarnas rörlighetsmönster. Medan Spanien minskat rörligheten med 22,2 procent mellan mars och maj i år, har Sverige bara minskat den med 7,4 procent.

Siffrorna kommer från den internationella organisationen OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling.

Grafen visar hur invånarna i genomsnitt minskade sin rörlighet mellan mars och maj månad i år.
Foto: OECD
Grafen visar hur snabbt Frankrike respektive Irland, Nederländerna och Sverige lyckades minska antalet nyinlagda patienter på iva.
Foto: OECD
Enligt grafen var Sverige sämst på att få ner R-talet under 1 jämfört med de övriga analyserade länderna. Det tog Sverige 58 dagar.
Foto: OECD

Regeringens svar

När Mikael Damberg på måndagen gästade ”Morgonstudion” i SVT fick han frågor om Sveriges position.

– OECD drar inga slutsatser. De presenterar statistik på olika områden. Länder ser olika ut och drabbades olika i pandemins första läge. Det är för tidigt att dra de slutsatserna, säger han.

Frankrike, Spanien och Storbritannien är länder som drabbats hårt under hösten och som infört strikta restriktioner. Länderna har återigen närmat sig liknande lockdowns som infördes i våras.

– Vi ser att stora delar av Europa har drabbats av andra vågen. Vårt ansvar nu är att Sverige inte dras in i ett lika allvarligt läge som de andra länderna, säger Damberg i ”Morgonstudion”.

Se mer:

Johan Carlson gästade SVT:s ”Agenda” under söndagskvällen.