Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige pekades ut som sämst – nu ändrar OECD

I går meddelade Stefan Löfven att snabbtester kan sättas in på äldreboenden.
Grafen visar hur invånarna i genomsnitt minskade sin rörlighet mellan mars och maj månad i år.
Foto: OECD
Grafen visar hur snabbt Frankrike respektive Irland, Nederländerna och Sverige lyckades minska antalet nyinlagda patienter på iva.
Foto: OECD
Anders Tegnell var tidigt kritisk mot rapporten.
Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN

Coronarapporten som OECD släppt och som fått stor uppmärksamhet baseras på delvis felaktiga beräkningar, har SVT visat.  

Nu ändrar OECD i rapporten, som pekat ut Sverige som sämst på flera plan. 

– Vi har gjort misstag, säger Guillaume Dedet på organisationens hälsoavdelning till SVT.

Efter ändringen är det endast en rättelse som tillkommit – som sätter Sverige i botten på ännu en punkt. Det rapporterar journalisten Emanuel Karlsten.

Rapporten pekar ut Sverige som sämst på att skriva ut patienter från IVA, hålla nere R-talet och på att minska smittspridningen. 

Nu har SVT visat att OECD har räknat fel när det gäller olika länders tester per 100 000 invånare. Organisationen har blandat ihop antalet utförda tester per vecka och dag för fyra länder, däribland Sverige. 

– Värdet var sju gånger för högt. Enligt dem låg vi nästan i topp när det gäller antal tester och det stämmer inte, säger Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, till SVT. 

På fredagen hade OECD ändrat i rapporten. I den uppdaterade versionen har en rättelse tillkommit – vilket har resulterat i att Sverige hamnat i botten på ännu en punkt. Från att i den första versionen ha varit ett av länderna med högst testkapacitet, är Sverige nu tredje sämst. Det skriver Emanuel Karlsten på sin blogg.

Bloombergs rankning: Sverige i topp

Samtidigt hamnar Sverige i topp i en ny coronarankning från Bloomberg.  

Bloomberg har gått igenom världens 53 största ekonomier och bedömt hur de hanterat pandemin utifrån tio olika kategorier. Kategorierna gäller bland annat dödsfall i förhållande till folkmängd, smittspridningstakt, testkapacitet och ingångna vaccinationsavtal. Dessutom har Bloomberg tittat på hur restriktioner påverkar ekonomin och människors rörelsefrihet. Genom detta försöker Bloomberg besvara frågan: Var har viruset hanterats mest effektivt med minsta möjliga störning av ekonomin och samhället?

”Inte behövts hårda nedstängningar” 

För Sveriges del lyfts fram att man, liksom i Japan och Sydkorea, har en hög tilltro till myndigheter och att det därför inte behövts hårda nedstängningar i samma utsträckning. Bloomberg skriver också att Sverige än så länge verkar klara av höstens andravåg bättre: ”De fick stå vid skampålen för att ha undvikit nedstängning, men nu får Sverige relativt höga poäng på nästan alla Bloombergs kategorier och rankas på 16:e plats sammanlagt. Efter en inledande våg av dödsfall bland äldre visar Sverige färre smittofall, dödsfall och mindre samhällsstörning än andra delar av Europa.”

I andra vågskålen ligger Sveriges höga dödstal, men också i den frågan kommer flertalet europeiska länder längre ner. Sämst av alla är Belgien, med 1 348 dödsfall per miljon invånare. 

Ett problem med att jämföra antalet dödsfall i corona är att definitionen kan skilja mellan länderna. I Sverige räknas alla som inom 30 dagar före dödsfallet konstaterats smittade som döda med covid-19. Andra länder har ofta snävare definitioner.

Kritik mot OECD-rapporten

OECD-Rapporten har tidigare fått kritik av bland andra Anders Tegnell, som sagt att den saknat kontext.

– De olika kurvorna är extremt kontextberoende och det är väldigt svårt att göra de här olika slutsatserna, sa han till journalisten Emanuel Karlsten. 

Tegnell fick också medhåll av statsminister Stefan Löfven, som i Expressen TV kallade det för att ”jämföra äpplen med päron”. 

De europeiska länderna i Bloombergs ranking

Med poäng, högsta poäng är 100. Världsrankingen inom parentes.


1. Finland 82 (5)

2. Norge 81,6 (6)

3. Danmark 77 (9)

4. Tyskland 71,2 (14)

5. Sverige 68,7 (16)

6. Irland 65,1 (20)

7. Ryssland 65 (22)

8. Nederländerna 64,4 (23)

9. Schweiz 62,3 (26)

10. Storbritannien 61,5 (28)

11. Turkiet 60,6 (30)

12. Grekland 59,9 (31)

13. Portugal 59,2 (33)

14. Österrike 56,3 (36)

15. Italien 54,2 (40)

16. Spanien 54,2 (41)

17. Rumänien 53,6 (43)

18. Polen 52,2 (44)

19. Frankrike 51,6 (45)

20. Tjeckien 46,8 (49)

21. Belgien 45,6 (50)

OECD

OECD, Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, är en internationell ekonomisk organisation. 


Den startades för att samordna den amerikanska Marshallhjälpen i Europa efter andra världskriget och hette då OEEC. 

Anders Tegnell: ”Vi behöver ligga på den här nivån”.
Stefan Löfven: ”Försiktig med för tidiga slutsatser”.