Sverige pausar inte – trots grannländernas besked

Flera länder pausar Astra Zenecas vaccin efter larm om blodproppar.
Danmark, Norge och Island har stoppat vaccineringen av Astra Zeneca – men Sverige fortsätter använda det.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket, säger att ingenting tyder på att rapporter om blodproppar kan kopplas till vaccinet.
Foto: JEANETTE HÄGGLUND
Astra Zeneca.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Norge, Danmark och Island – alla stoppar nu tillfälligt vaccineringen med Astra Zenecas vaccin efter misstankar om allvarliga biverkningar.

Sverige går en annan väg.

– För närvarande talar inget för att vaccinet från Astra har orsakat de inrapporterade fallen av blodpropp, säger Veronica Arthurson, enhetschef på Läkemedelsverket.

På torsdagen kom beskedet att Danmark stoppar Astra Zenecas vaccin tills vidare. Anledningen är att flera personer har drabbats av allvarliga blodproppar efter att ha fått sprutorna, enligt den danska Folkhälsomyndigheten.

Detta trots att det inte är känt om det verkligen är vaccinet som har orsakat biverkningarna.

Snart följde Island och Norge efter. Redan tidigare hade också flera europeiska länder pausat vaccineringen med en viss batch av Astravaccinet.

Sverige har också fått vaccin från den leveransen – men enligt Läkemedelsverket finns i nuläget ingen anledning att pausa vaccineringen.

Totalt 22 rapporter om blodproppar

Totalt har myndigheten fått in 22 rapporter om blodproppar efter covidvaccinering.

Av dem kom två efter Astras vaccin och ”ett tiotal” efter Pfizers dito, berättar Veronica Arthurson på torsdagens pressträff.

– För närvarande talar inget för att vaccinet från Astra har orsakat de här inrapporterade fallen av blodpropp. Vi ser inga skäl att revidera rekommendationen eller till exempel dra in vaccinet, säger Veronica Arthurson.

För att ett vaccin skulle stoppas krävs att nyttan inte längre överstiger riskerna, förklarar Veronica Arthurson. Läkemedelsverket har gått igenom fallen av blodpropp och tittat på hur många som vaccinerats som drabbats – jämfört med befolkningen i stort. 

Om antalet i den vaccinerade gruppen är betydligt högre är det en signal om att något inte står rätt till, men så var alltså inte fallet.

Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det inte finns skäl till oro för den som erbjuds Astras vaccin.

– Det är fortfarande ett väldigt bra sätt att skydda sig från att bli sjuk i covid-19 som äldre person. Den nyttan som vaccinet gör överstiger med stor marginal den väldigt lilla risken, säger han.

Fler biverkningar efter Astra

I övrigt har en större andel av de som fått Astras vaccin rapporterat in misstänkta biverkningar än om man jämför med exempelvis Pfizer/Biontechs.

Den absoluta majoriteten rör kända biverkningar som feber och huvudvärk.

– Jag skulle säga att det inte alls är oroväckande. Det är helt enligt förväntan utifrån vad vi har sett i de kliniska studierna, säger Veronica Arthurson.

Ska undersökas av EMA 

Nu kommer vaccinet att undersökas grundligt av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, fortsätter hon.

I Storbritannien, det land som vaccinerat som mest intensivt med Astra Zeneca, har totalt 9,7 miljoner doser använts. Under perioden 4 januari till den 28 februari kom 38 biverkningsrapporter in gällande någon typ av blodpropp eller stroke.

Alla biverkningar ska rapporteras in, så att det har anmälts är inte samma sak som att det finns ett samband.

Läkemedelsverket: ”Ser inga skäl att dra in vaccinet”

Danmark pausar vaccinationer med Astra Zenecas vaccin, men Läkemedelsverket ser ingen anledning till att ändra sina rekommendationer.

Professorn: Ingen anledning att stoppa Astra Zenecas vaccin

Flera länder har stoppat användning av en viss batch av Astra Zenecas vaccin efter dödsfall.