Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige öppnar: Grönt ljus för resor till 10 länder

UD häver reseavrådan till tio länder.
Utrikesminister Ann Linde (S).Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
UD avråder inte längre från resor till tio länder.Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Från och med i dag vidgas vyerna för semestersugna svenskar. För tio europeiska länder gäller inte längre utrikesdepartementets avrådan från så kallade icke nödvändiga resor.

Länderna är Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien. De slopade avrådan berör besöks- och turistresor.

– Anledningen till att avrådan hävs för dessa länder är att de har beslutat att öppna upp för resande från Sverige och övriga EU, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer för svenskar minimeras, sa utrikesminister Ann Linde (S) vid en pressträff förförra veckan.

Dagen efter beskedet ökade trycket markant på researrangörernas bokningssajter. Populära semesterländer som Frankrike, Grekland, Italien och Spanien lockar, trots krångligare förhållningsregler under resan och varierande grad av restriktioner på resmålen.

Avrådan till grannländerna

För resebranschen, en av de stora förlorarna på pandemin, innebär reselättnaderna åtminstone lite ljus i ett annars kompakt mörker.

Men förutom för de tio länder som nu fått grönt ljus kvarstår UD:s avrådan för övriga länder inom EU, EES och Schengenområdet fram till den 15 juli. Avrådan gäller alltså fortsatt för Sveriges grannländer. Och avrådan till länder utanför Europa är förlängd till den 31 augusti.

En avrådan från icke nödvändiga resor är emellertid inte sak samma som ett förbud. Det är upp till resenären själv att besluta om sitt resande. Viktigt är att känna till att de flesta försäkringsbolag, med vissa undantag, exkluderar reseskyddet i hemförsäkringen så länge en avrådan från UD finns.

Försäkringsbolagen ställer krav

Även för resor till de tio ”frisläppta” länderna bör försäkringsläget beaktas. För en virussjukdom som covid-19 krävs generellt att man varit symptomfri de senaste tre månaderna för att hemförsäkringens reseskydd ska gälla, enligt Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

– Man får inte åka med en pågående sjukdom eller pågående vårdbehov, säger hon.

LÄS MER: Experterna: Så ska du tänka med din sommarsemester

LÄS MER: Ställa in resor på grund av corona – så funkar det 

Varningen: Värmen kan vara farligare än viruset

Soldoktorns tips till äldre under pandemins varmaste dagar.