Flera experter menar att munskydd kan komma att rekommenderas inom en snar framtid.
– Det är en åtgärd som är väldigt lätt att rekommendera och som skulle ha viss effekt åtminstone, säger Finn Nilson, docent i riskhantering vid Karlstad universitet.
Vintern kan komma att bli avgörande i munskyddsfrågan. Luft som värms upp i våra hem när det är kallt ute är torrare än vanligt. Torr luft gör att luftburna aerosoler med coronavirus är mindre och svävar runt längre i luften, enligt en studie publicerad i tidsskriften Transboundry and Emerging diseases.
Enligt Fredrik Elgh, professor i virologi vid Umeå universitet, gör det nyttan med munskydd större och kan få myndigheterna att svänga i frågan.
– Det skulle kunna vara en utväg för dem om de nu ska tappa ansiktet och rekommendera munskydd, säger han.
Sjukvården avgör
Fredrik Elgh tror överlag att skarpare restriktioner framöver är sannolika och att mycket hänger på trycket på vården.
– Jag skulle tro att det står och väger just nu. Jag tror inte att sjukvården kommer acceptera att den här kurvan fortsätter, säger Elgh.

Helst skulle han vilja se att flera restriktioner som distansundervisning och stängda butiker.
– Man skulle kunna säga att alla restauranger måste stänga under fyra veckor, men det skulle behöva paras med att restaurangägarna får betalt för det, säger Elgh.
Jullovet kan öppna för reserestriktioner
Joacim Rocklöv, professor i hållbar hälsa vid Umeå universitet tror att vi kan se fler restriktioner inför jullovet.
– De här lovhögtiderna, om man tittar på påsk och höstlov, verkar ha bidragit ganska mycket till att öka smittspridningen.
– Så där är det väl säkert så att man kommer vara mer restriktiv.
Han menar att inrikes reserestriktioner och stängning av äldreboenden kan bli aktuella för att mota smittspridningen.

Juridiken sätter stopp
Vissa experter menar dock att det saknas lagutrymme för skarpare restriktioner. Och att regeringen och Folkhälsomyndigheten därför kommer få fortsätta med mjuka rekommendationer snarare än tvingande restriktioner.
– Problemet för regeringens sida är att man har väldigt få verktyg att ta till, eftersom man inte har någon krislag, säger Finn Nilson, docent i riskhantering på Karlstad universitet.

Nilson menar att det regeringen däremot kan göra är att försöka väcka en oro, likt den många kände i våras inför viruset, för att få folk att följa rekommendationerna.
– En hårdare och tuffare retorik är nog den mest effektiva lösningen just nu, säger Finn Nilson.
Fredrik Elgh menar att det inte alls saknas verktyg för en nedstängning.
– Det är en myt som florerat att vi inte kan göra något. Klart vi kan bestämma att exempelvis stänga skolorna, det skulle Anna Ekström kunna göra nu på förmiddagen, säger Elgh.
Han säger också att även regionerna har mandat att stänga ned samhället.
– De 21 lokala smittskyddsläkarna har långtgående möjligheter att i en pandemisk situation ta till exempelvis rejäla karantänsbestämmelser.
Risk med fler restriktioner
Emma Frans, doktor i medicinsk epidemiologi vid Karolinska institutet, ser det som mest troligt att man kommer fortsätta trycka på de åtgärder som redan gjorts och tror att det finns en risk med fler restriktioner.
– Börjar man detaljstyra människor och lägga på mer råd och rekommendationer då finns en risk att man börjar slarva med det viktigaste, säger hon.
