Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sverige kan nå svart coronarekord före jul

En rapport om befarade dödstal i covid-19 under december har publicerats av europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC – så här ser den ut.
Enligt det här scenariot, som utgår från inrapporterad statistik fram till den 22 november, kommer antalet döda på en dag att nå en topp i början av december och sedan stabilisera sig (den blå linjen). Den grå linjen som skjuter i höjden utgår från att ingen vidtar åtgärder för att minska smittan.
Foto: ECDC
Drottninggatan i Stockholm i slutet av oktober.
Foto: Amir Nabizadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sveriges dagliga dödstal kan bli fler än någonsin i början av december.

Det menar den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC i en ny rapport.

– Vi uppskattar att det dagliga antalet dödsfall kommer att toppa mellan 100 och 140 dödsfall under de första veckorna i december, säger Helen Johnson, analytiker på ECDC, till Dagens Nyheter.

I den nya rapporten redovisar ECDC scenarior för hur olika länder i Europa kan komma att påverkas av coronapandemin, fram till den 25 december i år.

Bland annat bedömer smittskyddsmyndigheten hur antalet dagliga dödsfall kommer att se ut – och för Sverige ser det dystert ut, rapporterar DN.

– Det är en 95 procents sannolikhet att de faktiska dödstalen i jul kommer vara mellan 50 och 200 personer, men mest troligt mellan 100 och 140, säger ECDC:s analytiker Helen Johnson, en av författarna bakom rapporten, till tidningen.

Om det scenariot slår in kommer Sverige att ha fler dagliga dödsfall än någonsin tidigare under pandemin. Tidigare har 115 dödsfall på en dag varit den högsta siffran, den 8 och den 15 april.

Enligt det här scenariot, som utgår från inrapporterad statistik fram till den 22 november, kommer antalet döda på en dag att nå en topp i början av december och sedan stabilisera sig (den blå linjen). Den grå linjen som skjuter i höjden utgår från att ingen vidtar åtgärder för att minska smittan.
Foto: ECDC

”Går upp” för att sedan stabiliseras i december

I sin analys har Helene Johnson antagit att svenskarnas beteende för att undvika smitta ser likadant ut som det gjorde i början av april, skriver DN. Hon har utgått från Googles data, som visar hur människors rörelsemönster ser ut kring affärer, kollektivtrafik, arbetsplatser och liknande.

– I det scenariot ser vi att dödstalen i Sverige går upp för att stabiliseras i mitten av december och sedan kanske sjunka om allmänhetens mer försiktiga beteenden i vardagen just nu fortsätter, säger Helen Johnson till Dagens Nyheter.

I ett andra scenario har Helen Johnson och hennes kolleger undersökt hur dödstalen skulle se ut om inga åtgärder överhuvudtaget skulle vidtas för att förhindra smittan. Det skulle, enligt scenariot, kunna resultera i att 400 personer avled med covid-19 på en dag.

Charlie Eriksson, 29, sjuk i corona: ”Brutit ned min kropp”

29-åriga Charlie blev sjuk i covid-19.