Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sverige har fler muterade fall än Norge: ”Stäng ner”

Norge har en större klustersmitta av den nya mutationen av coronaviruset, som först upptäcktes i Storbritannien innan nyår, sade Anders Tegnell på tisdagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten.
Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.
Foto: Patrik C Österberg/IBL
Statsepidemiolog Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES

I Sverige finns det nu fler fall av den brittiska virusvarianten än i Norge.

Professorn Björn Olsen anser att barer, skolor och offentliga verksamheter måste stänga för att dämpa spridningen.

– Om viruset är mer smittsamt kan vi räkna med att vi får en svallvåg.

Under helgen stängde Sverige gränsen mot Norge, efter att den brittiska virusvarianten börjat sprida sig i Oslo.

Men nu har Sverige gått om Norge och fler fall av mutationen har upptäckts här än i grannlandet. På tisdagen har sammanlagt 95 fall hittats här – och 29 av dem har ingen koppling till resor. I jämförelse hade 69 fall hittats i Norge samma dag, enligt NRK.

”Stäng ner Sverige”

Flera forskare har uttalat sig kritiskt om Sveriges hantering av mutationen. En som tycker att för lite görs är Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar vid Uppsala universitet.

– Vi har en enormt mycket högre smittspridning än Norge och har många kontakter med Storbritannien, så jag tror tyvärr att mutationen är väletablerad här.

Han tror att varianten kan bli dominerande i Sverige.

– Virus följer evolutionära lagar och den mest framgångsrika varianten kommer att ta över på sikt. Och om denna version är mer smittsam och sprider sig kan vi få fler sjuka och fler döda.

Björn Olsen vill att Sverige agerar snabbt för att stoppa mutationen. Barer, skolor och offentliga verksamheter bör stängas i tre fyra veckor anser han – och munskyddskrav införas i alla inomhusmiljöer.

Han vill även att alla som flyger till Sverige testas.

– Vi måste dämpa spridningen tills vi fått i gång en vettig smittspårning och kan leta efter mutationen och isolera smittade.

På så sätt kan man få kontroll över situationen i väntan på att befolkningen vaccinerats, resonerar han.

– Två personer ska inte mötas. Det är enda chansen för viruset att sprida sig. Stäng ner och se till att vaccinera så snabbt det bara går.

Hyllar Norge

I Norge är i dag 25 kommuner satta under strikta restriktioner. Björn Olsen är positiv till grannlandets agerande.

– Norge har varit stenhårda med att testa, smittspåra och isolera. De har tio gånger färre döda per invånare än oss. Samma sak med Finland.

Men länder som Belgien och Frankrike har stängt ner samhällen – och har ändå många döda?

– Jo, men de länderna har mycket högre befolkningstäthet. I Sveriges tre största städer lever man trångt, men i övrigt är landet glesbefolkat. Dessutom har länder som Belgien en annan struktur där man umgås mer över generationsgränser.

Den senaste tiden har antalet fall minskat något i bland annat Stockholm. Men Björn Olsen menar att det inte går att sänka garden.

– Om viruset är mer smittsamt än andra versioner kan vi räkna med att vi får en svallvåg på den andra vågen, som vi är i nu. Det kan förändras blixtsnabbt.

Norges smittskyddsdirektör om nya virusmutationen.
Norges Tegnell: Därför fungerar munskydd.