Svenskarnas vädjan till UD: ”Hjälp oss att komma hem”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV.
Didrik von Seth, generalsekreterare för Svenska Resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF.
Foto: Svenska Resebyrå- och arrangörsförening

Tusentals svenskar är strandsatta utomlands och vet inte hur de ska komma hem.

Nu kräver Svenska Resebyrå- och arrangörsföreningen, SRF, att utrikesdepartementet uppmanar svenskar att återvända.

– Det är olika grader i helvetet för de resenärer som är värst drabbade, men för vissa är situationen akut, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för SRF.

Svenska Resebyrå- och arrangörsföreningen SRF hade hoppats att UD efter tisdagens möte med de andra nordiska utrikesdepartementen skulle ha uppmanat alla svenskar att återvända hem.

– Norge och Danmark har redan kallat hem sina medborgare. Då gäller försäkringar och strandsatta resenärer får ersättning om de tvingas bo på hotell i väntan på att komma hem eller om de tvingas köpa mycket dyrare biljetter, säger Didrik von Seth.

SRF vill även att UD tillsammans med de nordiska länderna och resten av EU samordnar så att man kan skicka evakueringsflyg.

Vid tisdagens möte med de nordiska utrikesdepartementen ska man bland annat ha diskuterat om ”lagen om konsulära katastrofinsatser” ska aktiveras. Lagen har ännu inte använts och det krävs ett regeringsbeslut för att så ska ske. 

Lagen om konsulära katastrofinsatser

■ Under extrema situationer kan svenska staten evakuera svenska resenärer till en säkrare plats. Det sker enbart vid händelser som är så stora att vanliga resurser inte räcker till och där försäkringsbolag och reseföretag inte längre kan hjälpa till.

■ ”Lagen om konsulära katastrofinsatser” kan användas vid evakuering och aktiveras i så genom regeringsbeslut. 

■ Förtydligar statens ansvar, men även att man som enskild resenär själv får stå för kostnaderna om staten genomför en katastrofinsats.

■ I praktiken handlar det om resekostnader och eventuella hälso- och sjukvårdskostnader som direkt kan kopplas till den enskilde resenären. Resenärens kostnader ska kunna täckas av en bra reseförsäkring.

Källa: Swedenabroad.se 

UD: ”Vi har en bra dialog med våra grannländer”

Men Veronica Nordlund, vid UD:s pressjour, kan inte säga någonting om vad som beslutades vid sammanträdet mellan de nordiska utrikesdepartementen i tisdags.

– Vi har nordiska samverkansmöten dagligen. Vi går inte in på detaljer kring vad som sägs på mötena. Däremot vill vi understryka att nordisk samverkan är mycket viktigt i denna exceptionella situation och vi har en bra dialog med våra grannländer kring hur vi bäst kan bistå våra medborgare, säger hon. 

Utrikesdepartementet kan heller inte svara på hur många som anmält sig till den så kallade svensklistan, där man frivilligt uppger sina kontaktuppgifter för att UD snabbt ska kunna nå resenärer om det blir nödvändigt i en större krissituation i länderna de befinner sig i. 

– Listan är uppdelad efter enskilda länder. Därtill ändras siffrorna kontinuerligt. På frågan hur många svenskar som befinner sig i utlandet går det inte att säga någonting exakt. Resebranschen uppskattar dock att det rör sig om runt 40 000 resenärer på charterresor, paketresor eller kombinationen hotell och flyg. När det gäller personer som reser på egen hand finns det ingen statistik att tillgå, säger Veronica Nordlund. 

På UD:s hemsida finns en flik med allmän information för resenärer, land för land

Ungefär 200 000 svenskar utomlands förra veckan

Didrik von Seth på SRF berättar att det i början av förra veckan var ungefär 80 000 svenskar ute på paketresor med flyg och hotell och minst lika många svenska resenärer eller fler på egenhändigt hopsydda resor.

– Vi bedömer att ungefär 200 000 svenskar var utomlands på semester då. Det minskade rejält – till omkring 30 000 – i slutet av förra veckan i och med att charterarrangörerna körde ner med tomma flygplan och hämtade hem resenärerna. Nu minskar antalet charterresenärer som är strandsatta rejält, men vi har fortfarande ett antal resenärer som har det kämpigt, säger Didrik von Seth.

Han bedömer att det rör sig om tusentals svenskar som är fast i exempelvis Peru, Thailand, Nya Zeeland, Bali och Filippinerna.

– En del av dessa har det förhållandevis okej, även om de är oroliga över hur de ska kunna ta sig hem. Andra konfronteras med biljettpriser på i extremfall 130 000 kronor och hotell och restauranger som stänger ner. De tvingas kanske sitta på flygplatser och kan inte få tag i de hälsointyg som krävs när gränserna stänger. Det är kanske ett hundratal som hör till den sistnämnda kategorin, upplyser generalsekreteraren för SRF.

Evelina Svensson, 24, ställföreträdande butikschef från Jönköping. Fick flyget hem från Filippinerna inställt.
Foto: Privat

Evelina Svensson, 24, ställföreträdande butikschef, Jönköping. Hade tillsammans med en 25-årig väninna planerat att vara några nätter i Phuket, fortsätta till Koh Lipe och via Malaysia ta sig till Filippinerna. Sedan tillbaka till Sverige den 4 april: 

– 17 mars fick jag mejl om att vår resa från Manilla tillbaka till Sverige var avbokad och att vi inom 24 timmar var tvungen att välja ett alternativ. Vi skulle kunna få ut 4 000 kronor av 11 000 kronor som kredit på resesäljaren Kiwis hemsida eller i något som kunde bli en lång process begära ut mer återbetalning av de tre olika flygbolagen, men också riskera att inte få någonting. Risken var stor att vi inte skulle hinna få kontakt med alla bolag, så vi valde att få kredit. Vi har varje dag haft koll på utbudet, men när Thai Airways i veckan drog in alla flyg utbröt panik. Biljettpriserna skenade i väg till 40 000 eller till och med 90 000 kronor. Tack vare kontakter på Norwegian och Tui lyckades vi till slut boka ett flyg från Krabi till Oslo, nu på söndag. Därifrån hoppas vi kunna åka buss. Men resan gick inte att boka via Kiwi, så vi fick betala 8 000 kronor till och vi vet ännu inte om allt kommer att funka som det ska. Har bekanta här som bokat flyg som blivit inställda och som redan lagt ut 30 000 kronor för biljetter de inte har kunnat använda. Det värsta tycker jag är ovissheten och att allt går så fort, vi vet till exempel inte om Oslo ser det som godkänt att vi landar där och tar oss hem till Jönköping eller om vi kommer sättas i karantän. Informationen på hemsidorna är så otydlig.

Svenska pensionärer fast på Cypern. Från vänster: Verner Berglund, 77, Irene Berglund, 75, Sandy Andersson, 77, Jonny Andersson, 78.
Foto: Privat / Privat

Verner Berglund, 77, från Bygdsiljum är på Cypern tillsammans med hustrun Irene. På bilden syns också vännerna Sandy och Jonny Andersson. Verner och Irene hade planerat att åka hem den 31 mars, men flyget är inställt och Cypern har stängt ner samhället.

– Vi har varit på Cypern varje vinter i 18 år i rad. Klimatet är lite bättre där än i Bygdsiljum på vintern. Vi skulle ha åkt hem den 31 mars, berättar Verner.

Han fortsätter:

– Men nu är den flighten inställd och flera flighter därutöver. Norwegian borde leva upp till sina tjänster och inte bara lämna en massa passagerare här. UD måste sätta tryck på Norwegian eller hitta något annat sätt att få hem oss härifrån. Vi är hundratals svenska pensionärer som sitter fast på Cypern.  

Verner Berglund suckar.

– Norwegian struntar i oss och har ställt in alla flighter. Jag tror inte sjukvården på Cypern kan hantera om många av oss högriskpatienter blir sjuka samtidigt.

Magdalena och Mats Johansson från Rönninge.

Magdalena och Mats Johansson från Rönninge är på sin drömresa till Bali. 70-årige Mats och 68-åriga Magdalena ville återvända till Bali, som de besökte för 37 år sedan. De kom till dit i slutet av januari och skulle resa hem den här veckan, men enda beskedet de får nu är: ”flyget inställt”. Och Mats är rädd att hans medicin ska ta slut.  

– Vi har haft en väldigt bra resa, det har varit jättetrevligt. Vi har rest runt på ön och haft det väldigt bra, men nu börjar jag bli lite orolig. Jag har diabetes och högt blodtryck och jag tar tabletter och sprutor dagligen och även blodförtunnande medicin, berättar Mats, som håller på att reda ut hur han ska få sin medicin.

– Sen har vi redan haft en originalbiljett hem och sedan köpt en ny resa för 22 000 kronor som blev inställd. Nu kan vi inte köpa fler biljetter eftersom det inte finns några garantier att vi kan komma hem. Vi hade sparat ihop pengar för denna resa, men vi är ändå pensionärer och snart börjar pengarna ta slut. Vi har inte råd att boka hur mycket resor som helst.  

Tvillingsystrarna Gabriela och Daniela Gonzalez.
Foto: Privat

Tvillingsystrarna Gabriela och Daniela Gonzalez sitter fast på Bali, tillsammans med drygt 750 andra svenskar. De har försökt komma hem flera gånger, men nekats att gå ombord på flyg för att de inte haft intyg på coronatest och andra flyg har ställts in.

– Det är fruktansvärt, det är en paniksituation. Alla är väldigt rädda och oroliga och vill bara komma hem, berättar Daniela Gonzalez.

– Vi har träffat svenska barnfamiljer, ungdomar och även äldre som är i riskgruppen. Alla vill bara hem. Men sen kan jag säga att i den här känslan av panik är vi enade, vi hjälper varandra. Vi försöker hålla humöret uppe, men det går i vågor och ibland kommer tårar och känslan av panik, säger Daniela.

Elsa Nilsson, 19, sitter fast i Nya Zeeland.
Foto: Privat

Elsa Nilson, 19, från Gotland, har i flera dagar försökt ta sig hem från Nya Zeeland, där det snart blir total nedstängning. Efter studenten hade hon skaffat ett kombinerat turist- och arbetsvisum för att kunna tillbringa ett år i landet.

– Det ska vara lockdown i minst fyra veckor, kanske längre. Då stänger allt: hotell, hostel och campingplatser. Samtidigt går det inte att ta sig hem. Jag har haft kontakt med svenska konsulatet här och med svenska ambassaden i Australien. Men de säger att de inte kan göra något just nu, berättar Elsa.

– Det pågår diskussioner om att tillåta mellanlandning i Singapore, tyskarna har börjat hämta hem folk, så kan bara hoppas att jag kan följa med där.   

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner Expressens app – och slå på notiser – för senaste nytt

Prinsen ska inte ha träffat drottningen på flera veckor.