Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenskarna som har dött i corona

Tre personer har avlidit i covid-19, i det lilla samhället Högsjö med knappt 700 invånare.
Ann-Kristine, 58, råddes att stanna hemma men blev så svårt sjuk att hon senare avled.
Foto: OLLE SPORRONG EXP

28-årige Rikard kommer aldrig igen busa med sin lillebror.

Pelle Andersson, 77, somnade in till sin favoritmusik.

Ylva Jansson fick aldrig chansen att ta farväl av sin döende make. 

I Sverige har coronaviruset hittills skördat över 2 200 liv.

Här är berättelsen om några av dem.

Kjell Grane och hans fru Marianne var gifta i 65 år. De avled båda i covid-19, först Kjell, 90, och åtta dagar senare Marianne, 88.

Kjell Grane arbetade främst som idrottslärare vid Gymnastik- och idrottshögskolan i Örebro, men blev känd för svenska radiolyssnare i ”Morgonpasset” i P1. 

Marianne Grane var en före detta elitsimmare med flera SM-guld. Hon deltog i två OS, London 1948 och Helsingfors 1952.

Paret insjuknade i covid-19 och gick bort på äldreboendet i Stockholm. Kjell avled den 2 april och Marianne somnade in på långfredagen.

– Båda två, inom en vecka. Det är så att en inte fattar det själv, berättade dottern Lippa Grane, 64.

Kjell och Marianne Grane, 90 respektive 88 år gamla, avled i covid-19 på ett äldreboende i Stockholm.
Foto: Privat/Mia Grane

Adam Alsing blev 51 år

Den älskade tv- och radiprogramledaren Adam Alsing, som varit en del av Nöjessverige under flera decennier, avled i sviterna av covid-19 onsdagen den 15 april. Han blev 51 år.

Familjen skriver i ett uttalande: ”Det är med stor sorg och enorm saknad vi tvingas meddela att vår älskade Adam inte längre finns med oss.”

”Familj och anhöriga vill tacka den fantastiska personalen som gav Adam vård under hans vistelse på Södersjukhuset i Stockholm.”

”Min ledsagare. Mitt ständiga bollplank. Den roligaste och varmaste av alla. Jag går sönder”, skrev Adam Alsings lillebror Pontus Alsing på Instagram.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

– För allmänheten blev det ett ansikte för dem som avlidit. Jag vill naturligtvis beklaga Adam Alsings bortgång och uttrycka mitt deltagande med hans familj, sa statsminister Stefan Löfven under en presskonferens. 

Adam Alsing lämnade efter sig en fru och två söner. I maj skulle Adam Alsing bli farfar.

”Min älskade pappa, så stolt jag är över dig. Saknar dig enormt”, skriver sonen Sebastian Alsing i ett Facebook-inlägg.

Alexandra Rapaports pappa överlevde Förintelsen

Alexandra Rapaports pappa, Edmund Rapaport, avled i covid-19. Han bodde på ett judiskt äldreboende i Stockholm där flera andra insjuknat.

Dottern, skådespelaren Alexandra Rapaport, skriver känsloladdat om sin stora sorg på Instagram:

”Du är min identitet. Du är mitt bultande hjärta. Du är mitt stolta jag. Min bas. Min trygghet. Min stora vackra kärlek, den vackraste vackraste människan. Vår stora ek har fallit. Pappa. Världens bästa pappa.”

– Han var en otroligt vänlig, kunnig och hjälpsam person som kände mycket för Judiska församlingen, säger Lisa Abramowicz, ordförande i gruppen Judisk mångfald där Edmund Rapaport var en av hennes företrädare på posten.
Foto: Privat / Instagram

– Jag är så ledsen, säger Alexandra Rapaport till Expressen, men vill inte säga mer.

Hon har tidigare berättat att hennes far som 18-åring kom som judisk flykting från Polen till Sverige – och att stora delar av hans släkt mördades av nazisterna under Förintelsen.

Annika Strandhäll om sin farmor: ”Min Nelson Mandela”

Viktoria Strandhäll, 97, hade en särskild plats i barnbarnet Annika Strandhälls hjärta. När hon insjuknade i covid-19 gick den socialdemokratiska politikern ut och berättade om sin farmor i sociala medier:

”Farmor är min Nelson Mandela. Hon är alla kvinnor, som kämpat för och tagit ansvaret för sina barn, funnits där för alla andra, aldrig talat illa om någon utan bara tagit ansvar för sig och sitt, öst kärlek och omtanke över dem runt ikring och genom att vara den hon är gjort vårt land och samhälle till ett bättre land att leva i”, skrev Strandhäll.

– Det känns viktigt att få beskriva den generation vi nu ser gå ur tiden, där det är så lätt att glömma bort människorna bakom siffrorna, sa hon till Expressen.

Annika Strandhäll tycker att det känns viktigt att ”beskriva vad farmor betyder för mig och vad hon har bidragit med”.
Foto: Privat

Natten till den 25 april gick Viktoria Strandhäll bort i sviterna av covid-19.

”Nu tar vi med oss alla goda minnen vi har av en fantastisk människa som levde ett långt liv och som lämnade spår hos alla oss som var runt ikring”, skriver Annika Strandhäll på Instagram.

Amad och Johan förlorade sina mammor

Amad och Johan Lindblom förlorade sina mammor – Tuija Lindblom och Wafa Al-Taie – i covid-19 på en vecka.

Tuija och Wafa tros ha smittats under separata besök på olika vårdcentraler Akalla och Husby i mitten på mars. 

Tuija, 73, insjuknade först, och lades in på S:t Görans sjukhus i Stockholm. Där testade hon positivt för corona och blev allt sämre.

Tuija Lindblom kunde flera språk, älskade att dyka, och jobbade som biomedicinsk analytiker på olika laboratorier i Stockholm. Hon blev 73 år.

Under hennes sista timmar i livet var Johan med henne. Amad och deras döttrar, 5 och 9 år gamla, var med på högtalartelefon.

– Vi pratade om lantstället i Finland, där barnen fått basta med farmor. Det var ungefär det hon behövde höra för att släppa taget, berättar Johan.

Han höll hennes hand när hon somnade in den 26 mars.

Wafa Al-Taie, 72, med dottern Amad Lindblom.

Wafa Al-Taie, 72, mådde först inte så dåligt, hon var pigg och vaken och frågade ofta om Tuija, berättar Amad och Johan.

Några dagar senare vände det till det sämre, och Wafa gick bort den 3 april.

Wafa Al-Taie var en älskad lärare i Akalla. Efter hennes bortgång har flera gamla elever hört av sig till familjen, berättar Amad.

Sjuksköterskan Marielle, 39, vårdade covid-patienter

Marielle DeBruhl arbetade tidigare som frisör men valde för några år sedan att skola om sig och utbilda sig till sjuksköterska. 

Efter coronavirusets utbrott i Sverige vårdade hon smittade patienter på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. 

– Hon tyckte att livet var jättebra nu. Hon var en charmig människa som älskade sitt jobb, kollegerna och kände verkligen att hon kunde bidra och göra någonting viktigt för andra, säger hennes vän Margareta Hedin. 

Marielle DeBruhl, 39, vårdade corona-smittade patienter på Karolinska universitetssjukhuset.

I förra veckan testade Marielle DeBruhl positivt för covid-19 och efter ett snabbt sjukdomsförlopp avled hon i sitt hem 39 år gammal. 

– Marielle var en väldig varmhjärtad, glad och generös person som trodde på att det man sänder ut, det är det man får tillbaka. Att om man gör gott, så kommer det goda tillbaka till dig. Hon levde sitt liv efter det, säger Margareta Hedin. 

Carina dog i corona – 56 år gammal

Carina Gyllborg, mångårig Expressenmedarbetare, blev ett av offren i coronapandemin. Hon rycktes bort, bara 56 år gammal. Hon hade då legat svårt sjuk i en dryg vecka och vårdades med respirator på en intensivvårdsavdelning på Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Carina och dottern Cornelia.
Foto: Privat

För de anhöriga är det en ofattbar förlust. De närmast sörjande är barnen Cornelia, 25, John, 26 och exmaken Fredrik Gyllborg.

– Hon var min bästa vän och den viktigaste personen i mitt liv. Jag kan inte förstå att jag aldrig mer kommer få se henne eller höra hennes röst. Jag kan fortfarande se henne så tydligt i mitt minne, och jag hoppas att det kommer vara så för alltid, säger dottern Cornelia.

Toppdiplomaten avled i corona

Natten mellan fredagen den 17:e och lördagen 18:e april gick toppdiplomaten Erik Belfrage bort efter att ha smittats av coronaviruset.

Belfrage vårdades på Sankt Görans sjukhus i Stockholm i knappt två veckor.

– Det är min man sen 27 år tillbaka. En otroligt fin människa som har överösts med positiva kommentarer från hela världen i dag, säger Anna Belfrage.

Erik Belfrage vårdades på Sankt Görans sjukhus i Stockholm i knappt två veckor.
Foto: ICC

Belfrage var under åren 1970-1987 placerad i bland annat Beirut, Bukarest, Paris och Washington D.C. Utrikesminister Ann Linde skriver på Twitter:

”Hade förmånen att lära känna Erik på gemensamma handelsfrämjande resor, en diplomat och företagare med stark känsla för Sveriges bästa. Mina tankar går till familj och vänner”.

Kole, 56, gick bort under påsken

56-årige Kole Mitkovski drev Södans Sportbar i Trelleborg. Han kände många och restaurangen vid Söderslättshallen var hans livsverk. Han avled under påsken i covid-19.

– Det känns så overkligt, för det var inte så här vi hade planerat vårt liv, säger änkan Ulli Mitkovski.

Ulli och Kole hade varit tillsammans sedan de var 17 år. De hade två barn tillsammans.

– Jag har haft honom hela livet, säger Ulli, som själv smittats med corona.

– Jag vet inte hur jag ska beskriva saknaden, det här är hemskt.

På påskdagen hade Kole väldigt svårt att andas och Ulli ringde ambulans. Bara timmar senare avled han på lasarettet i Trelleborg.

”Pappa hade velat leva längre”

Erik Allerstål, 83, avled på ett äldreboende i Svedala den 14 april. Sjukdomsförloppet tog bara fyra dagar.

– Min pappa hade velat leva längre. Han trivdes med livet och på boendet. Han mådde bra där och hade humor. Skojade mycket och var jättenöjd med tillvaron. Det här är ingen normal död, säger dottern Pia Allerstål.

När Erik dog hade ingen av hans anhöriga fått träffa honom på fem veckor på grund av besöksförbudet. 

Sista gången Pia och hennes dotter fick se sin pappa och morfar var via Skype samma dag som han avled.

Pia Allerstål och pappa Erik.

Reza avled dagen efter diagnosen

Reza Sedghi arbetade länge som kartingenjör i Iran och reste runt hela landet för att dokumentera landskapet.

Han avled den 17 april på ett äldreboende i Akalla i Stockholm, och blev 92 år. Han hade testats positivt för corona dagen innan, säger hans dotter Lili Sedghi.

De hade ett sista videosamtal tillsammans. 

– Älskade, älskade Reza, titta på mig, det är jag, sa mamma. Men han orkade knappt vara med. Vi sa att vi älskar honom, berättar dottern Lili.

”Jag visste att min pappa skulle gå bort en dag, men det var som att hela världen rasade på mig”, säger Lili. På bilden firas pappans 90-årsdag.

Berndt dog på påskdagen

79-årige Berndt Lennartsson från Dalarna dog på påskdagen av covid-19  på ett äldreboende i Falun.

Berndt var en friluftsfantast som uppskattade orientering, skogen och både sprang maraton och åkte Vasaloppet.

Berndt Lennartsson blev 79 år.
Foto: Privat

Han insjuknade på sitt äldreboende och blev hastigt sämre i påskhelgen. Dottern Susanne berättar att hon inte hann dit för att ta farväl.

– Personalen berättade att vi var på väg till honom och då tog han sitt sista andetag och somnade in. Vi tror att han ville bespara oss viruset.

– Vi försöker tänka att pappa valde att vi inte skulle vara med om det där sista andetaget.

Sune blev sjuk på korttidsboendet

Sune Almqvist, 79, avled på sjukhuset i Borås – bara dagar efter beskedet att han testats positivt för covid-19. Det var en och en halv vecka efter de första symptomen.

Han var dement och hade diabetes som han fick tabletter mot. 

Trots demensen kunde Sune bo kvar hemma med sin fru, men bodde en vecka i månaden på ett korttidsboende i Borås. 

Sune Almqvist avled 79 år gammal.
Foto: Privat / Privat

På boendet fick han feber och ett coronatest visade sig positivt. Han blev sämre och klarade sig inte.

– Jag hade hoppats och trott att han skulle få några fler år, säger dottern Linda Johansson Almqvist. 

Var månader från pensionen

Busschauffören Hans Ferneborg, 66, körde buss i nästan hela sitt vuxna liv och var några månader från att gå i pension från jobbet vid Skånetrafiken. Men han insjuknade i covid-19 och avled.

Han vårdades på Helsingborgs lasarett i ungefär en veckas tid. De senaste dagarna låg han i respirator och blev gradvis sämre.

Hans Ferneborg jobbade som busschaufför. Han blev 66 år.
Foto: Privat

– Vi fick besked om att hjärtat sviktade och levern hade i princip lagt av. Sedan höll njurarna på att lägga av. 

Klockan 21 på onsdagen fick vi beskedet att allt hade lagt av. Han somnade in nedsövd, berättar brodern Lennart. 

Familjen misstänker att Hans smittades när han körde buss, men hur exakt hur det gått till för man sannolikt aldrig veta.

Arne dog ensam på äldreboendet

Barnbarnet Helena Lindegård berättar att hennes 95-åriga morfar hade ”nio liv”. Han överlevde en stroke, en bruten rygg och flera allvarliga blodförgiftningar – men till slut var det coronaviruset som tog Arne Johanssons liv. 

– Veckan innan han dog fick vi bekräftat att det var corona. Då fick vi även veta att läget var kritiskt och att han antagligen inte skulle klara natten, säger Helena.

Arne Johansson, 95 dog av corona på äldreboendet.
Foto: Privat.

Trots beskedet om Arnes stundande bortgång så var det ingen i familjen som fick besöka honom. 

– Det är ju logiskt att vi inte fick åka dit. Men det är också så himla tragiskt.

Arne somnade in ensam i sängen på äldreboendet, säger Helena.

– En ensam död är ett ovärdigt sätt att dö på. 

Han var Sveriges första dödsoffer i pandemin

En 67-årig man som sövdes ner och lades i respirator på Huddinge sjukhus den 9 mars blev senare ett av Sveriges första dödsoffer. Hans hustru Sara har tidigare berättat att både maken och hon innan dess hade blivit förkylda och tagit sig till vårdcentralen, där maken kollapsade.

Efter tio dagar i respirator fanns inget mer att göra. Sara kom till sjukhuset, där man kopplade ur respiratorn.

– Hon satt med honom och höll hans hand i flera timmar, till att han försvann, har Saras bror berättat.

Sedan dess har dödsfallen ökat.

De sa att det inte var akut – en halvtimme senare var hon död

En annan av dem som dog på sjukhus är Ketty Holmberg. Hon gick bort på söndagseftermiddagen den 5 april, 80 år gammal. 

Ketty Holmberg blev 80 år gammal.
Foto: Privat

Ketty bar på flera bakomliggande sjukdomar och den sista tiden hade hon också brutit höften två gånger, drabbats av en stroke – och sedan coronaviruset. 

Under söndagen fick Ketty problem med syresättning och vid 13-tiden ringde läkarna på Sankt Görans sjukhus till barnen och berättade att det inte såg bra ut, men att det inte var akut. 

En halvtimme senare var hon död.

– Det är hemskt att sitta passivt och bara få information och inte få vara nära henne, säger dottern Liselott Lindström. 

Höjde priserna efter corona

Inte heller familjen till 81-åriga Henning kunde vara på plats när han somnade in på äldreboendet i Stockholm. 

– Våra barn sa: ”Mamma, du åker inte dit. Vi vill inte mista två föräldrar”. Så då kom vi överens om att ta farväl efteråt, berättar Hennings fru Ylva Jansson.

Henning led av alzheimer och hade bott på hemmet två år, innan smittspridningen på boendet ledde till hans död.

Men med den stora rädslan för smittspridning har nya riktlinjer satts upp som gör att familjen inte får säga farväl till Henning, då kroppen är smittskyddstäckt och kistan inte får öppnas. 

Ylva och Henning.
Foto: Privat

Och transportören har höjt sina priser och nu ska ha 1 995 kronor extra för att köra Henning från bårhuset till krematoriet.

– Det är nog olycka med att man mister nära och kära utan att transportören ska försöka få ut lite pengar av det, säger Ylva.  

Birgit, 80, smittades på boendet

Även Birgit Falk, 80, som hade en demenssjukdom somnade in utan sina anhöriga vid sin sida. Birgit smittades av covid-19 på ett kommunalt äldreboende i Göteborg, och efter mammans bortgång är döttrarna Maria Lim Falk och Hanna Falk starkt kritisk till ledningen på boendet.

– Vi fick beskedet från jourhavande sköterska och tog sedan kontakt med avdelningen för att höra hur det var med mamma. Men de sa att de inte visste hur det var med henne. De vågade inte gå in till henne eftersom hon var smittad, säger Maria Lim Falk om när de fick beskedet att Birgit var coronasmittad.

Birgit Falk tillsammans med dottern Maria Lim Falk.
Foto: Privat

Äldre skickas inte till sjukhus

I flera fall skickas inte misstänkt coronasjuka äldre till sjukhus. 

Även Eva Alinder, 96, avled i misstänkt covid-19 på sitt äldreboende i söndags morse, knappt 24 timmar efter att hennes barn fick ett telefonsamtal om att hon börjat visa symptom.

Trots Evas svåra andningsproblem fick hon varken syrgas eller fördes till sjukhus. Evas dotter Catharina Alinder, 54, ska ha fått förklaringen att mamman var för gammal för att tas till sjukhus. 

– Jag höll henne i handen när hon gick bort, säger Catharina.

– Hon kvävdes långsamt ihjäl inför våra ögon.

Eva Alinder, 96, avled i misstänkt covid-19.
Foto: Privat

Familjens glädjespridare Rikard, 28, död i covid-19

Trots att det främst är äldre som dött av covid-19 i Sverige så drabbas också yngre. Det vill Rikard Anderssons lillebror Viktor uppmärksamma.

– Statistik är inte allt. Och Rikard ska inte bara vara en siffra i statistiken, säger han.

Den 2 april avled Rikard Andersson 28 år gammal efter att ha insjuknat i covid-19.  

Rikard föddes med Downs syndrom men var frisk. Men när viruset angrep gav till slit lungorna upp. De två sista dagarna i sitt liv vårdades han på sjukhus – med familjen vakandes vid sjukbädden. 

– Vi är glada att många föreskrifter brutits för brorsans skull. Han var en fyra-femåring i en 28-årings kropp. Att lämna en fyra-femåring på dödsbädden gör man ju inte, så vi är otroligt glada att vi fick vara med där utan masker, säger Viktor som likt resten av familjen satte sig i hemkarantän efteråt.

Rikard Andersson skulle ha firat sin 29-årsdag i maj. Den 2 april avled han efter att ha insjuknat i coronavirus.
Foto: Privat

Familjen och de nära kommer att minnas Rikard med värme.

– Han älskade att busa och jävlas. Han älskade teater, kultur som buskisar. Han älskade humor, säger Viktor, Rikards bror. 

– Ingenting kommer att bli sig likt. 

Pelle somnade in till AIK-ramsor

Även för familjen Andersson kommer dagarna bli mindre fulla av skämt. 

Torsdagen 2 april somnade Pelle Andersson, 77, in på Södersjukhuset i Stockholm – till ljudet av Weeping Willows och AIK-ramsor. Familjen såg till att underhålla sin älskade familjemedlem in i det sista.

Det var en underbar stund, berättar dottern Marika.

– Han hade fått mycket morfin. Normalt var han rolig, men du var han extremt rolig. Vi skrattade och hade superkul med honom.

Pelle Andersson.
Foto: PRIVAT

Hon beskriver sin pappa som full av humor. När coronakrisen dragit förbi planerar de att fira.

– Vi ska hålla en stor fest till pappas ära. En ljus och glad tillställning. För det vara precis sådan han var.

Fotografen Gunnar Seijbold spred glädje

Den 25 april somnade fotografen Gunnar Seijbold, 65, in efter att ha legat på sjukhus under en vecka. 

Sonen Kalle, 21, beskriver Gunnar som en glädjespridare, varm och osjälvisk person. Med en stor portion humor.

– Han satte alltid ett gott exempel för hur man skulle bete sig mot människor, oavsett vart de kom ifrån och vilken bakgrund man har. Han var alltid snäll mot alla.

Fotografen Gunnar Seijbold, 65, har gått bort i covid-19.
Foto: Gunnar Seijbold/Privat

Gunnar var frilansande fotograf och jobbade bland annat för Expressen. Han utnämndes till ”officiell EU-fotograf” och arbetade för regeringen, vilket gjorde att han fick fotografera USA:s dåvarande president Barack Obama.

Maj-Britt avled efter en vecka

På ett annat sjukhus i Stockholm avled Maj-Britt, 77, efter en veckas behandling. Hon åkte till Danderyds sjukhus efter problem med andningen. Väl på sjukhuset visade det sig att hon smittats av corona. Under tiden på sjukhus blev hon snabbt sämre. 

– Läkarna sa att hon svarade på tilltal, men det var oklart om hon visste vem hon pratade med. Det verkade inte som att hon förstod, berättar Maj-Britts son.

När det var så illa fick sonen möjlighet att ta farväl av sin mamma på sjukhuset. Två veckor tidigare hade han besökt mamman på hennes boende, där de ätit tårta ihop.

– Jag skulle få komma dit och i stort sett klä mig i en rymddräkt. Jag kommer hellre ihåg henne sen sista stunden vi träffades, berättar sonen.

Ann-Kristine råddes att stanna hemma

Många dödsfall är kopplade till Stockholmsområdet, men inte alla. I lilla Högsjö i Vingåkers kommun bor runt 700 personer. Hittills har tre dött i smittan. En av dem är 58-åriga Ann-Kristine Karlsson. Hon somnade in bara dagar efter att hennes styvfar dött av samma virus.

– Morsan var med honom på akuten och hjälpte honom. Några dagar senare blev hon själv sjuk i feber. I sex dagar hade hon mellan 39 och 40 graders feber, berättar Ann-Kristines son Tony.

Ann-Kristine med barnbarnet Mellorie.
Foto: PRIVAT

Ann-Kristine hörde av sig till vården flera gånger, men fick bara rådet att stanna hemma och vila, säger sonen. Hon led sen tidigare av sjukdomen kol och hade haft en hjärtinfarkt, och helgen 24, 25 mars började det sticka i hennes armar. Sen gav hennes hjärta upp.

Dagen efter att Ann-Kristine dog fick familjen bekräftat att hon var smittad av corona.

Weqas hämtades med ambulans

Att viruset slår till plötsligt, till och med efter att man tror man blivit friskare verkar vara återkommande för en del. Det även för Weqas Lordini

61-åringen bodde tidigare i Stockholm men flyttade 2004 till Paris med sin familj. För tre veckor sedan insjuknade han i corona och isolerades i hemmet i 13 dagar.

– Sista dagen han var hemma så gick han upp, rakade sig och åt mat. Vi trodde att han hade blivit bra. Sedan kunde han inte andas längre, säger Weqas bror.

Weqas Lordini.
Foto: Privat

Efter sex dagars intensivvård dog han den 27 mars när njurarna slutade fungera. 

– Han har aldrig haft problem med njurarna tidigare, säger brodern.

Radioprofilens dotter vädjar om försiktighet

Folkhälsomyndigheten har gått ut med rekommendationer om social distans och vissa restriktioner för att upprätthålla detsamma, men ute i samhället upplever vissa att andra inte tar det på allvar. 

En av dem är Emma Behrendtz, vars mamma, radioprofilen Kerstin Behrendtz somnade in den 28 mars. Hon skriver:

”Och till alla er som fortfarande skämtar, viftar bort, pratar ekonomiska kriser och funderar på varför just NI måste avboka eventuella fjällenresor eller besök till Östermalmshallen, DET HÄR ÄR PÅ RIKTIGT!!! Det handlar om liv och död. Var försiktiga. Ta hand om varandra!!”

Kerstin Behrendtz.
Foto: Eero Hannukainen/TT

Kerstin Behrendtz, 69 hade varit musikredaktör vid Sveriges Radio i flera årtionden när hon 2017 gick i pension. Hennes dotter skriver på Facebook att Behrendtz den 14 mars berättade att hon hade förkylningssymtom och var orolig.

En dryg vecka senare stod det klart att hon drabbats av covid-19 och lördag 28 mars somnade hon in, efter att ha vårdats i respirator.

Prisbelönte fotografen Tomas Oneborg död

Även SvD-fotografen Tomas Oneborg, 62, insjuknande med influensaliknande symptom i början av mars. 

Den 31 mars bekräftade familjen för SvD att han avlidit i coronaviruset.  

Tomas Oneborg.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Tomas Oneborg började på Svenska Dagbladet 1986 där han blev kvar i 34 år. 

– Det är med stor sorg och bestörtning som vi nåtts av beskedet. Tomas var en väldigt uppskattad medarbetare och en fantastisk yrkesman. Hans betydelse för Svenska Dagbladets bildjournalistik kan inte överskattas, säger SvD:s chefredaktör Anna Careborg till egna tidningen.

Kenth var med i ”Talang” – dog två månader senare

Kenth ”Big Sea” Sundqvist älskade att underhålla andra, berättar hans mångårige vän Milo Zenno.

Dagen efter en spelning i slutet av mars åkte Kenth in på sjukhus. Sedan försämrades läget snabbt och han lades i respirator. Kenth vårdades på intensivvårdsavdelning i flera veckor innan han dog på måndagen den 20 april

– Han var väldigt omtänksam. Han var en varm och generös person, säger vännen Milo Zenno.

Kenth ”Big Sea” Sundqvist, 62.
Foto: Privat

Milo berättar om glädjen som Kenth kände när han kom med i TV4-programmet ”Talang”. I sitt första framträdande framförde han Rihannas ”Stay” och fick både jurydeltagarna att tappa hakan och publiken att ge en stående ovation. 

Milo Zenno säger att ”Big Seas” medverkan i ”Talang” fick honom att få upp hoppet om att slå igenom stort. 

– Han älskade att sjunga, det var hans liv och hans dröm som slog in nu när han slog igenom med Talang. Han skulle ut i sommar och göra spelningar med redaktionen, säger vännen.

Tauba överlevde Förintelsen – avled i coronavirus

En annan vars röst och ansikte känns igen är Tauba Katzenstein. 

Lördagen den 29 mars gick Tauba Katzenstein bort i sitt hem i Stockholm. Hon blev 94 år gammal. 

Sonen Berry Katzenstein berättar att hon var sjuk i corona sedan en och en halv vecka tillbaka, och att hon även hade hjärtproblem.

Han minns sin mamma som ”färgstark, intelligent och välinformerad”.

– Hon lyssnade på musik, på litteratur och på nyheterna, och var väldigt klar i hjärnan in i det sista. Den var lika skarp som min och min familjs tillsammans. 

Tauba Katzenstein sommarpratade i P1 2018.
Foto: SVERIGES RADIO

Tauba Katzenstein, som föddes i Polen, var ett av Förintelsens sista vittnen. Det berättade hon känslosamt om i bland annat Sommar i P1 2018.  

Tauba Katzenstein mamma dödades i förintelselägret Auschwitz, hennes syster i Treblinka och hennes mormor gasades ihjäl i en lastbil i Chelmno.

Hon satt själv både i Auschwitz och koncentrationslägret Ravensbrück, och slavarbetade hos vapentillverkaren Kruppverken. Men en vecka innan Tyskland kapitulerade 1945 kom hon till Sverige med de vita bussarna.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: Coronasmittade Henrik: Symptomen släppte snabbt 

LÄS MER: Läkaren Olle, 63: Så var det för mig att ha corona 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över