Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskarna som har dött i corona

Tre personer har avlidit i covid-19, i det lilla samhället Högsjö med knappt 700 invånare.
Ann-Kristine, 58, råddes att stanna hemma men blev så svårt sjuk att hon senare avled.Foto: OLLE SPORRONG EXP

28-årige Rikard kommer aldrig igen busa med sin lillebror.

Pelle Andersson, 77, somnade in till sin favoritmusik.

Ylva Jansson fick aldrig chansen att ta farväl av sin döende make. 

I Sverige har coronaviruset hittills skördat 687 liv.

Här är berättelsen om några av dem.

En 67-årig man som sövdes ner och lades i respirator på Huddinge sjukhus den 9 mars blev senare ett av Sveriges första dödsoffer. Hans hustru Sara har tidigare berättat att både maken och hon innan dess hade blivit förkylda och tagit sig till vårdcentralen, där maken kollapsade.

Efter tio dagar i respirator fanns inget mer att göra. Sara kom till sjukhuset, där man kopplade ur respiratorn.

– Hon satt med honom och höll hans hand i flera timmar, till att han försvann, har Saras bror berättat.

Sedan dess har dödsfallen ökat. Över 680 personer har hittills avlidit efter att ha smittats av coronaviruset i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. 

Dog efter en halvtimme

En annan av dem som dog på sjukhus är Ketty Holmberg. Hon gick bort på söndagseftermiddagen den 5 april, 80 år gammal. 

Ketty Holmberg blev 80 år gammal.Foto: Privat

Ketty bar på flera bakomliggande sjukdomar och den sista tiden hade hon också brutit höften två gånger, drabbats av en stroke – och sedan coronaviruset. 

Under söndagen fick Ketty problem med syresättning och vid 13-tiden ringde läkarna på Sankt Görans sjukhus till barnen och berättade att det inte såg bra ut, men att det inte var akut. 

En halvtimme senare var hon död.

– Det är hemskt att sitta passivt och bara få information och inte få vara nära henne, säger dottern Liselott Lindström. 

Höjde priserna efter corona

Inte heller familjen till 81-åriga Henning kunde vara på plats när han somnade in på äldreboendet i Stockholm. 

– Våra barn sa: ”Mamma, du åker inte dit. Vi vill inte mista två föräldrar”. Så då kom vi överens om att ta farväl efteråt, berättar Hennings fru Ylva Jansson.

Henning led av alzheimer och hade bott på hemmet två år, innan smittspridningen på boendet ledde till hans död.

Men med den stora rädslan för smittspridning har nya riktlinjer satts upp som gör att familjen inte får säga farväl till Henning, då kroppen är smittskyddstäckt och kistan inte får öppnas. 

Ylva och Henning.Foto: Privat

Och transportören har höjt sina priser och nu ska ha 1 995 kronor extra för att köra Henning från bårhuset till krematoriet

– Det är nog olycka med att man mister nära och kära utan att transportören ska försöka få ut lite pengar av det, säger Ylva.    

Äldre skickas inte till sjukhus

I flera fall skickas inte misstänkt coronasjuka äldre till sjukhus. 

Även Eva Alinder, 96, avled i misstänkt covid-19 på sitt äldreboende i söndags morse, knappt 24 timmar efter att hennes barn fick ett telefonsamtal om att hon börjat visa symptom.

Trots Evas svåra andningsproblem fick hon varken syrgas eller fördes till sjukhus. Evas dotter Catharina Alinder, 54, ska ha fått förklaringen att mamman var för gammal för att tas till sjukhus. 

– Jag höll henne i handen när hon gick bort, säger Catharina.

– Hon kvävdes långsamt ihjäl inför våra ögon.

Eva Alinder, 96, avled i misstänkt covid-19.Foto: Privat

 

Familjens glädjespridare Rikard, 28, död i covid-19

Trots att det främst är äldre som dött av covid-19 i Sverige så drabbas också yngre. Det vill Rikard Anderssons lillebror Viktor uppmärksamma.

– Statistik är inte allt. Och Rikard ska inte bara vara en siffra i statistiken, säger han.

Den 2 april avled Rikard Andersson 28 år gammal efter att ha insjuknat i covid-19.  

Rikard föddes med Downs syndrom men var frisk. Men när viruset angrep gav till slit lungorna upp. De två sista dagarna i sitt liv vårdades han på sjukhus – med familjen vakandes vid sjukbädden. 

– Vi är glada att många föreskrifter brutits för brorsans skull. Han var en fyra-femåring i en 28-årings kropp. Att lämna en fyra-femåring på dödsbädden gör man ju inte, så vi är otroligt glada att vi fick vara med där utan masker, säger Viktor som likt resten av familjen satte sig i hemkarantän efteråt.

Rikard Andersson skulle ha firat sin 29-årsdag i maj. Den 2 april avled han efter att ha insjuknat i coronavirus.Foto: Privat

Familjen och de nära kommer att minnas Rikard med värme.

– Han älskade att busa och jävlas. Han älskade teater, kultur som buskisar. Han älskade humor, säger Viktor, Rikards bror. 

– Ingenting kommer att bli sig likt. 

 
LÄS MER: ”Inget kommer bli sig likt”

Pelle somnade in till AIK-ramsor

Även för familjen Andersson kommer dagarna bli mindre fulla av skämt. 

Torsdagen 2 april somnade Pelle Andersson, 77, in på Södersjukhuset i Stockholm – till ljudet av Weeping Willows och AIK-ramsor. Familjen såg till att underhålla sin älskade familjemedlem in i det sista.

Det var en underbar stund, berättar dottern Marika.

– Han hade fått mycket morfin. Normalt var han rolig, men du var han extremt rolig. Vi skrattade och hade superkul med honom.

Pelle Andersson.Foto: PRIVAT

Hon beskriver sin pappa som full av humor. När coronakrisen dragit förbi planerar de att fira.

– Vi ska hålla en stor fest till pappas ära. En ljus och glad tillställning. För det vara precis sådan han var.

Maj-Britt avled efter en vecka

På ett annat sjukhus i Stockholm avled Maj-Britt, 77, efter en veckas behandling. Hon åkte till Danderyds sjukhus efter problem med andningen. Väl på sjukhuset visade det sig att hon smittats av corona. Under tiden på sjukhus blev hon snabbt sämre. 

– Läkarna sa att hon svarade på tilltal, men det var oklart om hon visste vem hon pratade med. Det verkade inte som att hon förstod, berättar Maj-Britts son.

När det var så illa fick sonen möjlighet att ta farväl av sin mamma på sjukhuset. Två veckor tidigare hade han besökt mamman på hennes boende, där de ätit tårta ihop.

– Jag skulle få komma dit och i stort sett klä mig i en rymddräkt. Jag kommer hellre ihåg henne sen sista stunden vi träffades, berättar sonen.

Ann-Kristine råddes att stanna hemma

Många dödsfall är kopplade till Stockholmsområdet, men inte alla. I lilla Högsjö i Vingåkers kommun bor runt 700 personer. Hittills har tre dött i smittan. En av dem är 58-åriga Ann-Kristine Karlsson. Hon somnade in bara dagar efter att hennes styvfar dött av samma virus.

– Morsan var med honom på akuten och hjälpte honom. Några dagar senare blev hon själv sjuk i feber. I sex dagar hade hon mellan 39 och 40 graders feber, berättar Ann-Kristines son Tony.

Ann-Kristine med barnbarnet Mellorie.Foto: PRIVAT

Ann-Kristine hörde av sig till vården flera gånger, men fick bara rådet att stanna hemma och vila, säger sonen. Hon led sen tidigare av sjukdomen kol och hade haft en hjärtinfarkt, och helgen 24, 25 mars började det sticka i hennes armar. Sen gav hennes hjärta upp.

Dagen efter att Ann-Kristine dog fick familjen bekräftat att hon var smittad av corona.

Weqas hämtades med ambulans

Att viruset slår till plötsligt, till och med efter att man tror man blivit friskare verkar vara återkommande för en del. Det även för Weqas Lordini

61-åringen bodde tidigare i Stockholm men flyttade 2004 till Paris med sin familj. För tre veckor sedan insjuknade han i corona och isolerades i hemmet i 13 dagar.

– Sista dagen han var hemma så gick han upp, rakade sig och åt mat. Vi trodde att han hade blivit bra. Sedan kunde han inte andas längre, säger Weqas bror.

Weqas Lordini.Foto: Privat

Efter sex dagars intensivvård dog han den 27 mars när njurarna slutade fungera. 

– Han har aldrig haft problem med njurarna tidigare, säger brodern.

Radioprofilens dotter vädjar om försiktighet

Folkhälsomyndigheten har gått ut med rekommendationer om social distans och vissa restriktioner för att upprätthålla detsamma, men ute i samhället upplever vissa att andra inte tar det på allvar. 

En av dem är Emma Behrendtz, vars mamma, radioprofilen Kerstin Behrendtz somnade in den 28 mars. Hon skriver:

”Och till alla er som fortfarande skämtar, viftar bort, pratar ekonomiska kriser och funderar på varför just NI måste avboka eventuella fjällenresor eller besök till Östermalmshallen, DET HÄR ÄR PÅ RIKTIGT!!! Det handlar om liv och död. Var försiktiga. Ta hand om varandra!!”

Kerstin Behrendtz.Foto: Eero Hannukainen/TT

Kerstin Behrendtz, 69 hade varit musikredaktör vid Sveriges Radio i flera årtionden när hon 2017 gick i pension. Hennes dotter skriver på Facebook att Behrendtz den 14 mars berättade att hon hade förkylningssymtom och var orolig.

En dryg vecka senare stod det klart att hon drabbats av covid-19 och lördag 28 mars somnade hon in, efter att ha vårdats i respirator.

Prisbelönte fotografen Tomas Oneborg död

Även SvD-fotografen Tomas Oneborg, 62, insjuknande med influensaliknande symptom i början av mars. 

Den 31 mars bekräftade familjen för SvD att han avlidit i coronaviruset.  

Tomas Oneborg.Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Tomas Oneborg började på Svenska Dagbladet 1986 där han blev kvar i 34 år. 

– Det är med stor sorg och bestörtning som vi nåtts av beskedet. Tomas var en väldigt uppskattad medarbetare och en fantastisk yrkesman. Hans betydelse för Svenska Dagbladets bildjournalistik kan inte överskattas, säger SvD:s chefredaktör Anna Careborg till egna tidningen. 

Tauba överlevde Förintelsen – avled i coronavirus

En annan vars röst och ansikte känns igen är Tauba Katzenstein. 

Lördagen den 29 mars gick Tauba Katzenstein bort i sitt hem i Stockholm. Hon blev 94 år gammal. 

Sonen Berry Katzenstein berättar att hon var sjuk i corona sedan en och en halv vecka tillbaka, och att hon även hade hjärtproblem.

Han minns sin mamma som ”färgstark, intelligent och välinformerad”.

– Hon lyssnade på musik, på litteratur och på nyheterna, och var väldigt klar i hjärnan in i det sista. Den var lika skarp som min och min familjs tillsammans. 

Tauba Katzenstein sommarpratade i P1 2018.Foto: SVERIGES RADIO

Tauba Katzenstein, som föddes i Polen, var ett av Förintelsens sista vittnen. Det berättade hon känslosamt om i bland annat Sommar i P1 2018.  

Tauba Katzenstein mamma dödades i förintelselägret Auschwitz, hennes syster i Treblinka och hennes mormor gasades ihjäl i en lastbil i Chelmno.

Hon satt själv både i Auschwitz och koncentrationslägret Ravensbrück, och slavarbetade hos vapentillverkaren Kruppverken. Men en vecka innan Tyskland kapitulerade 1945 kom hon till Sverige med de vita bussarna.

Här är det vi vet om coronans svenska dödsoffer

 Den 9 april var antalet avlidna 687. Av dessa är 281 kvinnor och 406 män. En betydande majoritet av de avlidna är över 70 år.
Här hittar du Folkhälsomyndighetens statistik för smittade och avlidna.

Dödssiffran i Sverige kan dock vara dubbelt så hög än vad som rapporterats, enligt en granskning som nyhetsbyrån TT har gjort.  

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

LÄS MER: Coronasmittade Henrik: Symptomen släppte snabbt 

LÄS MER: Läkaren Olle, 63: Så var det för mig att ha corona 

LÄS MER: 5 experter svarar: Då kan coronakaoset vara över 

https://datawrapper.dwcdn.net/czGAI/2/
Smittspridningen kan bli värre inom hemtjänsten än inom äldreboenden, enligt Kommunals ordförande Tobias Baudin.