Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar som varit fast i Peru landar i Köpenhamn

Följ med oss direkt i Expressen TV.
Ett SAS-plan landar på Kastrup i Köpenhamn.
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN
Svenska Rosanna Holmström.
Foto: Privat / Privat

Klockan åtta på fredagsmorgonen landade ett SAS-plan på Kastrup med 290 skandinaver som varit strandsatta i Peru.

Flera svenskar är ombord, bekräftar UD – men många är fortfarande fast.

– Vi har vänt på varje sten, säger Veronica Nordlund på UD:s presstjänst.

Hundratals svenskar har varit fast i Peru där myndigheterna infört en total lockdown för att bekämpa coronavirusets framfart. Många har varit förtvivlade.

– Sverige måste hjälpa oss som sitter fast här. Jag har hört talas om turister som blivit gripna av polisen för att de gått ut och köpt mat, har Rosanna Holmström berättat för Expressen, som på torsdagen meddelade att hon nu ”boardar ett plan till Köpenhamn om allt går som det ska.”

Klockan åtta på fredagsmorgonen landade ett SAS-plan på Kastrup med 290 skandinaver, bland dem flera svenskar. Enligt SAS har flygningen gjorts i samarbete med danska UD. Danmarks utrikesminister Jeppe Kofod skriver på Twitter att runt 200 av passagerarna är från Danmark.

– Det går som planerat och det ska landa klockan åtta i Köpenhamn. Det går ett plan från Köpenhamn till Stockholm Arlanda klockan nio, säger Sille Beck, presstalesperson på SAS i Danmark.

Danskar, svenskar och norrmän är ombord, enligt flygbolaget. 

Mamman Christina: ”Ett helvete”

Svenska UD bekräftar att ”ett antal” svenskar är med på planet, men vill inte uppge hur många. I början av förra veckan uppskattade de att runt 200 svenskar var fast i Peru. I måndags flögs ett 40-tal personer hem. 

– Alla är inte hemma, vi fortsätter att bevaka situationen i Peru och vi utesluter inte fler åtgärder, säger Veronica Nordlund på UD:s presstjänst.

Många är alltså fortsatt strandade. En av dem är Christina Skoglunds 21-åriga dotter, som är i Lima med en vän. De kom inte med dagens SAS-plan.

– Vi uppfattar det som att Danmark släppte platser först till sina medborgare, sedan blev svenskarna erbjudna att boka, men våra flickor hade inte chans. De är så förtvivlade och det är ett helvete för oss föräldrar, så jag tycker att UD.s roll i det här har varit mycket märklig, säger Christina Skoglund.

Enligt UD det handlar om ett ”nordiskt initiativ” där de samarbetat med danska UD kring flygningen. Den svenska ambassaden ska ha informerat svenskar på plats om bokningen som sedan skett ”på kommersiella grunder”. Biljetterna kostade från 7 500 kronor, skriver Ekstrabladet.

– Vi arbetar intensivt med att hjälpa svenskar i Peru och förstår att det är en svår situation, men måste se till att alla får samma information och möjligheter. Så vi kommer löpande informera svenskar om kommande flighter, säger Veronica Nordlund på UD:s presstjänst.

Längsta SAS-flygningen någonsin

Enligt UD gör de gör sitt yttersta för att få hem fler svenskar inom kort.

– Vi har vänt på varje sten, det är ett omfattande arbete vi gör på många olika nivåer. Utmaningarna i Peru är exceptionella. En problematik är just att svenskar är utspridda i hela landet, så hade vi satt in plan för snabbt hade folk inte kunnat ta sig till dit. Nu fortsätter det här arbetet, och ambassaden och UD i Stockholm fortsätter att titta på lösningar. Ambitionen är att alla som vill resa hem ska kunna göra det så fort som möjligt.

Planet lyfte på torsdagskvällen. Flygningen på 13 timmar mellan Lima och Kastrup den längsta någonsin, enligt SAS. 

– Vi har aldrig haft så långa flygningar, när vi flugit till Santiago har vi haft stopp på vägen. Nu gör vi inga mellanlandningar, säger Sille Beck på SAS i Danmark.

https://twitter.com/SAS/status/1245795417637486592?s=20

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – så får du hela tiden senaste nyheterna.