Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskar med antikroppar har ökat kraftigt under våren

FHM: ”Bedömer att det orsakats av en naturlig infektion
Karin Tegmark Wisell berättade under torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten att allt fler svenskar nu har antikroppar.
Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Provtagning för antikroppar i Stockholm. 25 procent av blodgivarna i Stockholm hade antikroppar i början av mars.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG/TT / PATRIK C ÖSTERBERG TT NYHETSBYRÅN
Över 1 miljon svenskar har nu smittats av viruset.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

22 procent av landets blodgivare hade antikroppar mot covid-19 i början av mars, visar en ny undersökning från Folkhälsomyndigheten. 

I Stockholm och Västra Götaland var siffran 25 procent. 

– Merparten av de här antikropparna bedömer vi har orsakats av en naturlig infektion, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef vid Folkhälsomyndigheten. 

Över 1 miljon svenskar har nu smittats av viruset. 

Under torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten berättade Karin Tegmark Wisell att förekomsten av antikroppar mot covid-19 blir allt vanligare bland befolkningen. 

Folkhälsomyndigheten har sedan förra våren, vid fyra olika tillfällen, låtit mäta förekomsten av antikroppar hos blodgivare i åtta olika regioner. 

Den senaste mätningen gäller personer som gav blod i början av mars. 

– Förekomsten av antikroppar hos blodgivare på nationell nivå, den var 22 procent, säger Karin Tegmark Wisell. 

12 procent av blodgivarna i Västerbotten hade antikroppar

I Stockholm och Västra Götaland är siffran 25 procent. Strax därefter kommer Jönköping, Skåne, Kalmar och Uppsala. Örebro ligger lägre och i Västerbotten var det endast 12 procent av blodgivarna som hade antikroppar. 

Medianåldern bland personerna vars blodprov analyserades var 46 år. Det rör sig om en kraftig ökning sedan den senaste undersökningen i början av december förra året – innan andra vågen slog in över Sverige med full kraft. 

Totalt 1 002 121 bekräftade smittfall har rapporterats in i Sverige sedan pandemins början, och Sverige hör till de EU-länder som i nuläget har högst smittspridning. 

Och det är snarare genomgångna infektioner än en vaccineffekt som står för antikroppsökningen hos blodgivarna, enligt Folkhälsomyndigheten. 

– I den här gruppen fanns vid det här tillfället en andel som var vaccinerade, men merparten av de här antikropparna bedömer vi har orsakats av en naturlig infektion, säger Karin Tegmark Wisell. 

21 procent av patienterna i öppenvården hade antikroppar

Folkhälsomyndigheten har även låtit undersöka förekomsten av antikroppar hos patienter inom öppenvården, som bekräftar den nationella trenden. 

– I öppenvården var det 21 procent som vi kunde konstatera hade antikroppar i början av mars. 

Bland storstadsregionerna så har Stockholm högst andel öppenvårdspatienter med antikroppar: 23 procent. I Västra Götaland är siffran 21 procent och i Skåne 20 procent.  

– Även här ser vi att det finns vissa skillnader mellan regionerna. Men det har över tid förändrat sig så skillnaderna är inte så stora längre, säger Karin Tegmark Wisell. 


FHM: Samma restriktioner gäller för vaccinerade

Karin Tegmark Wisell: Vaccinet ger inte ett hundraprocentigt skydd.