Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svenska Jessika: ”Smittan har fullkomligt exploderat”

Researrangören Jessika Nilsson har haft corona två gånger – nu är hennes rumskompis smittad.
Svenska Jessika Nilsson bor i Kapstaden.
Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER
Jessika Nilsson är trippelvaccinerad men känner ändå en oro för omikron-varianten som sprids i hennes adopterade hemland, Sydafrika.
Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER

KAPSTADEN. Jessika Nilsson är trippelvaccinerad men känner ändå en oro för omikron-varianten som sprids i hennes adopterade hemland, Sydafrika.

Hon delar just nu hem med en vän från Storbritannien som är smittad och har tvingats isolera sig i en del av huset.

– Det har helt fullständigt exploderat, jag känner över 20 personer som har covid just nu, säger hon.

Jessika Nilsson bor i Kapstaden och delar just nu hem med en vän som har bekräftad covid-19. De vet dock inte säkert om det är omikron-varianten hen drabbats av.

– De på labbet sa att det var ingen mening med att analysera det för att 90 procent av vad de ser är omikron, säger hon.

Jessika Nilsson själv har haft covid-19 två gånger – en gång i Stockholm i maj 2020, och en andra gång i december samma år, då hon smittades under ett poolparty hemma i Kapstaden.

Hon har nyligen fått sin boosterdos – vaccindos nummer tre – men är ändå orolig.

– Min husgäst här har inte vaccinerat sig och jag känner även personer som har blivit vaccinerade med booster som också är sjuka, säger hon och fortsätter:

– Igår var jag livrädd, jag trodde till och med att jag hade covidsymtom, jag kände mig väldigt sjuk och trött och långsam men så fort jag fick beskedet att jag inte hade covid så försvann symtomen och nu känner jag mig hur pigg som helst. Det var nog lite hypokondri där.

Smittspridning ökar i Sydafrika

Smittspridningen i Sydafrika har skjutit i höjden rejält den senaste veckan. Bara under lördagen har ytterligare 16 366 nya fall bekräftats – en markant ökning bara sedan i torsdags då 11 535 nya fall registrerades.

För bara några veckor sedan, i mitten av november, låg antalet positiva fall på ungefär 300 om dagen.

Forskarnas siffror visar också att den nya varianten har utmanövrerat deltavarianten i landet. Man säger att över 70 procent av de smittade nu bär på omikron.

Oron för jobbet

Jessika Nilsson jobbar som researrangör och anordnar bland annat safaris för turister. Hon talar om frustrationen när ännu en variant slagit till under Sydafrikas turisthögsäsong.

– Det här är ju väldigt dramatiskt för mig och det är väldigt många i branschen som nästan ger upp nu, säger hon och fortsätter.

– Det har varit otroligt tufft, man har inte samma skyddsnät som man har i Europa. Det här är lite som en dödsstöt för många. Det är tragiskt, man gråter hela tiden.

Många sydafrikaner tvekar kring vaccin:

Nya varianten tar över – bara 25 procent är vaccinerade