Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Krogägarens vädjan till svenskar: Kom tillbaka

Grekland har öppnat upp för charterresenärer men det är fortsatt få som vågar sig ner till den grekiska semesterön Kreta. Hör svenskar på ön berätta om förväntningarna på sommaren.
Svenska Gunilla bor i Grekland, och ser hur många kämpar med sina företag: ”Hela familjer går under”, säger hon.
Foto: SVEN LINDWALL
Turistställena ekar tomma på de grekiska charterorterna.
Foto: SVEN LINDWALL
Turistställena ekar tomma på de grekiska charterorterna.
Foto: SVEN LINDWALL

CHANIA. Grekland har öppnat för charterflyg igen – men få vågar resa till Kreta under pandemin.
Nu larmar svenskar på ön att det kan få katastrofala följder.
Och grekiska krogägaren Antoni vädjar till Sveriges charterresenärer att återvända till Medelhavet.
– Många har det väldigt tufft nu, säger Sofia Högman Smyrlaki, 49, som driver hotell.

På stranden i Maleme nära Chania försöker badvakten Evangeliska Peleka, 24, hitta något att sysselsätta sig med. 

Under tornet ligger en soppåse. 

Den måste hon kasta någon gång under arbetsdagen. Annars finns det inte så mycket att göra eller bevaka. 

Sandstranden är öde.

– Jag vet inte riktigt vad jag ska göra. Det är ju ingen här, säger hon.

Kilometer efter kilometer av sandstrand har bara några enstaka solbadande greker. 

– Jag saknar turisterna. Om det åtminstone var någon turist skulle jag ha någon att prata med för nu sitter jag ju här och gör ingenting. Det är en konstig tid, säger hon. 

Livräddarens arbetsdag säger något om krisen i Grekland.

Landet har öppnat upp för turism. Men svenskar och andra turister har inte kommit som man önskat.

Evangeliska utbildar sig till civilingenjör för att få en tryggare framtid än det som turistindustrin kan erbjuda. Men för många familjer på Kreta är läget just nu akut.

Badvakt Evangeliska Peleka.
Foto: SVEN LINDWALL

”Vi saknar svenskarna”

Antoni Glinas, 56, driver den familjeägda kvarterskrogen Aposperitis mitt emot två stora svenska charterhotell. 

– Jag är orolig för vår framtid, säger Antoni. Vi har en olivgård så vi kan leva på annat också, men många kolleger och vänner här har slagit igen. 

– Vi saknar svenskarna. Vi behöver dem. Säg att de kan komma igen, säger han. 

Det är middagstid. Vi är de enda gästerna. Hans barnbarn kan leka med en tennisboll bland bord och stolar. Här skulle det egentligen vara fullt med svenska turister på kvällarna. 

”Vi behöver svenskarna”, säger Antoni Glinas, 56.
Foto: SVEN LINDWALL
”De enstaka svenskar som bor på charterhotellen är inte tillräckligt många för att göra någon skillnad”, säger Antoni. Här med sonen Giannis, 35, och frun Eleutheria, 54.
Foto: SVEN LINDWALL

Antoni och andra krogägare på turistgatan vid stranden följer utvecklingen i Skandinavien. 

– De enstaka svenskar som bor på charterhotellen är inte tillräckligt många för att göra någon skillnad. Det många av oss här pratar om nu också är vad som händer i Norge. Kommer norrmännen i sommar. De verkar gilla strikta regler. 

Pandemin har slagit hårt mot Kreta. 650 000 människor bor året om på Kreta. Över en tredjedel av dem livnär sig på turism.

– Och utgifterna har inte försvunnit för att det pågår en pandemi, säger Antoni.

”Många som knäcks”

Gunilla Lööf, 72, bor på anda sidan ön, i den lilla byn Plaka nära svenskfavoriten Chania. 

Den tidigare banktjänstekvinnan från Borås är aktiv i Svenskgrekiska föreningen och har bott här med sin make sedan de gick i pension.

Hon känner igen sig i Antonis beskrivning.  

– Det är oerhört många människor som är helt beroende av turistinkomster. Det är inte bara en här och var utan det är hela familjer och hela släkter som är helt beroende av turismen. Det jag hör från de som driver verksamhet här är att blir det en dålig säsong i år blir det dödsstöten för väldigt många. Hela familjer går under. 

Gunilla Lööf och servitrisen Theodecia.
Foto: SVEN LINDWALL

På kvarterskrogen Takis taverna tar ägaren Takis och hans dotter Theodecia emot Gunilla som en familjemedlem. När svenskan funderar på att ta en taxi hem efter krogbesök brukar han köra henne hem i stället.

– Vi som bor här nere och får vår pension från Sverige varje månad och inte behöver oroa oss har det oförskämt bra, säger Gunilla. De vi har runtomkring oss vet inte om de har någon inkomst överhuvudtaget, varken den här sommaren och rakt inte om det räcker över nästa vinter. Redan förra vintern fick alla suga på ramarna så in i bänken för att klara sig. Kommer det inga turister nu heller blir det många som knäcks. 

2019 besökte 34 miljoner människor Grekland. Förra året hade man bara 7,4 miljoner besökare. Inkomsterna från turism dök från 180 miljarder kronor till 40 miljarder kronor, enligt den grekiska turistnäringens förening Sete. Det är dramatiska siffror i ett land där turism står för över 20 procent av bnp. Greklands regering hoppas kunna vinna tillbaka 40 procent av siffrorna man hade innan pandemin. För Kretas del skulle det betyga två miljoner turister i sommar. 

Men juni har startat långsamt. 

De dystra siffrorna

Sofia Högman Smyrlaki flyttade till Grekland för 25 år sedan. 

Under en sista minuten-resa till Kreta blev hon förälskad i Stathis, sonen till ett par som drev ett hotell i Platanias utanför Chania. Nu har de tre barn och har tagit över ansvaret för det familjeägda hotellet. Sofia är hotellchef. 

– Vi har 20 procents beläggning nu för att vi fått gäster från några andra hotell som inte öppnat. Just nu, för det här lilla hotellet, är faktiskt 20 procent bra, säger hon. 

Hon tror att även juli kommer vara tuff för den här delen av Kreta, men att det de ändå är på rätt väg nu. 

– I juli skulle det ha varit 10 000 gäster här per vecka, men nu får vi vara glada om det kommer några hundra stycken. I augusti kan jag ha en beläggning på 60 procent och i september kanske ännu mer. 

– Men det tar längre tid än beräknat, säger hon

Sofia Högman Smyrlaki flyttade till Grekland för 25 år sedan, och är nu hotellchef.
Foto: SVEN LINDWALL
”I juli skulle det ha varit 10 000 gäster här per vecka, men nu får vi vara glada om det kommer några hundra stycken”, säger Sofia Högman Smyrlaki.
Foto: SVEN LINDWALL

De har inga lån så de klarar sig förhållandevis bra, men man var nyligen tvungna att skära ned på personal. Hon har bara råd att behålla en av tre städerskor. 

– De får ingen arbetslöshetskassa just nu, och vi vet inte vad det blir för bidrag för de som inte har jobb. Det är väldigt utsatta, säger Sofia. 

– Jag vill ju hjälpa till att stötta dem så förra året anställde jag faktiskt alla tre och då fick vi lite hjälp av staten med arbetsgivareavgifter. 

Hon berättar att många greker börjat odla grönsaker för att klara sig. 

Och även om hon ser hur många greker har en starkare tradition av att familj och grannar tar hand om varandra, ser hon också hur det inte finns samma skyddsnät som i Sverige under pandemin.

– Många har det väldigt tufft nu, säger hon.

”Greker blir galna”

Grekland var bland de första i EU att öppna för turister. Redan i april släppte man kravet på karantän för besökare med vaccinintyg eller negativt PCR-test från USA, Israel och många europeiska länder. Sofia tycker beslutet var livsviktigt.

– Folk går under. Och det kommer ändå att vara tungt för många i många år nu. 

Men även om Greklands regering arbetat målmedvetet för att attrahera turister igen betyder inte det att man vunnit folkets fulla stöd. Angelo Mihos arbetar som receptionist på ett designhotell vid havet i Ierapetra. Nyligen kom beskedet att det åter är tillåtet med musik och underhållning på hotellen på Kreta. 

Angelo Mihos.
Foto: SVEN LINDWALL

Angelo borde kanske vara glad för att hans arbetsgivare får ytterligare något att locka turister med, men han gillar det inte alls. 

– Politikerna har tappat det fullständigt, säger han. De finns ingen logik i besluten. Och de skickar ju fel signaler. Många av oss greker blir galna över att turister får fördelar. Varför är det okej med musik för turister, men inte för oss som bor här? Är turisterna viktigare än oss?

Nu börjar svenska charterresenärer återvända till den grekiska semesterön Kreta. Men ännu är det tomt på flyg, hotell och badstränder.