Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska experternas kritik: Masstesterna för långsamma

Virologen Michael Lindberg om varför antikroppstester ofta är opålitliga och om varför vi kan behöva testa oss många gånger för antikroppar mot covid-19.
Tove Fall är professor i molekylär epidemiologi.Foto: SVT
Jan Albert, professor och överläkare, menar att de kliniska labben kan analysera fyra gånger fler prover än vad man gör i dag.Foto: Martin Stenmark, Martin Stenmark 2018 / Martin Stenmark

Enligt professor Jan Albert kan de kliniska labben analysera fyra gånger fler prover än vad man gör i dag. 

Svenska experter riktar kritik mot de svenska testernas ineffektivitet.

– Det går för långsamt, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi.

Sverige är inte i närheten av att testa 100 000 i veckan, som socialminister Lena Hallengren (S) uttryckte var målet.

Tidigare i veckan uttryckte statsepidemiolog Anders Tegnell att masstestning ”inte spelar någon roll” för att minska smittspridningen.

Tove Fall menar att Sverige testar för få. Hon menar dock att det inte handlar om att testa för testandets skull.

– En röntgenbild botar inte någon som har en lunginflammation. Det är bara en diagnostisk hjälp. För att testerna ska ha en effekt på smittan måste det kopplas till en åtgärd. Som att till exempel isolera den som testat positivt och även testa och isolera den här personens nära kontakter, säger Tove Fall.

Hon säger att de prioriteringsgrupper som finns för testerna är bra – men att det går för långsamt.

Kan analysera fler prov

I dag analyseras alla prover på kliniska labb. Men enligt Jan Albert, professor och överläkare på Karolinska institutet, finns det inget hinder för att analysen skalas upp på labben i Sverige. På Karolinska universitetssjukhuset kan de testa ”två, tre eller fyra gånger fler”. 

– Det har inte planerats i tillräcklig utsträckning för att ha en centraliserad storskalig upphandling som skulle göra att Sverige hamnade bättre till när det gäller tilldelning av de här kritiska leveranserna, säger han och tillägger att det till viss del är en materialfråga. 

– Det är inte bara labbkapacitet som begränsar. Det finns även andra flaskhalsar i hela logistikkedjan från provtagning till färdigbedömt analyssvar.

 

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.

Sandwall: Frågan är komplex

Johanna Sandwall, krisberedskapschef vid Socialstyrelsen, om varför Sverige inte testar fler för covid-19: ”Det handlar om en kedja av prioriteringar som ska synka, men ambitionerna är att kunna utöka testningen.”