Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenska Estelle fast i Playa del Carmen: ”Från paradis till mardröm”

Svenska Estelle fast i Mexiko – hotad av polisen
Estelle Berglin, 23, och pojkvännen Julius Dein, 26, är fast i Mexiko.Foto: Privat / Privat

Influencern Estelle Berglin, 23, är van att resa jorden över, året runt. Men nu är hon fast i Mexiko tillsammans med pojkvännen sedan två månader tillbaka, och polisen i staden Playa del Carmen inger allt annat än ro. 

– Det polisen sa till oss då var att vi borde ringa våra föräldrar för vi vet inte om vi någonsin kommer få träffa dem igen, säger hon. 

Influencern Estelle Berglin, 23, från Umeå och pojkvännen Julius Dein, 26, från London, åkte till Playa del Carmen i Mexiko för semester och planerade att stanna i en månad. Resan var sedan tänkt fortsätta vidare till Los Angeles i USA, men i samband med att paret skulle åka stängde gränserna på grund av coronaviruset. 

Stämningen i staden beskriver Estelle som obehaglig. Gatorna är tomma och Playa del Carmen som vanligtvis vibrerar av folk och liv, är nu helt tyst. 

– Det känns nästan lite som att det är en spökstad, det är lite obehaglig stämning måste jag säga, säger Estelle Berglin. 

På gatorna är det tomt, och restauranger är igenspikade.Foto: Privat

I Mexiko har man gått in i fas tre i restriktioner, vilket betyder att restauranger, hotell och stränder inte får hålla öppet. Paret har inte fått så mycket information från myndigheterna om vad som är okej att sysselsätta sig med i karantänen. 

– Det har blivit väldigt seriöst väldigt snabbt här i Mexiko. Men nu verkligen den senaste veckan har allt blivit som från ett paradis till typ en mardröm, säger hon. 

Möten med polisen 

Förra veckan blev paret stoppade av polis som körde på gågatan, för att de var ute och gick. 

– Vi tänkte att det inte var några problem att gå på en promenad eftersom vi bara är två personer. De sade åt oss att vi måste ta pandemin på allvar och undrade varför vi var kvar i Mexiko. 

Estelle och pojkvännen förklarade för polisen att det var väldigt svårt för dem att ta sig hem med flyg till Sverige eftersom flygen slutat gå till Europa. 

– Det polisen sade till oss då var att vi borde ringa våra föräldrar för vi vet inte om vi någonsin kommer få träffa dem igen, säger hon. 

Stranden har nu blivit avspärrad och det är förbjudet att bada.Foto: Privat

En annan gång blev de stoppade när de badade från en privat strand, berättar hon. Poliserna ska ha visat upp handbojor och ropat att de skulle komma tillbaka till stranden. 

 – Vi tänkte ju att det var okej eftersom det inte fanns några andra människor där och myndigheterna hade inte gått ut med att det skulle vara förbjudet att vara på en privat strand. 

På stranden blev de tillsagda att de skulle gripas och sitta anhållna i tre dagar och att de sen skulle hamna i fängelse. 

– De började sätta fast min kille i handbojor och jag började filma med telefonen. Men då blev polisen skitförbannad och tog min telefon och raderade videon jag hade filmat.

Polisen lät dem gå, berättar Estelle, och varnade dem att inte gå tillbaka till stranden, och uppmanade paret att åka hem till Sverige. 

Känns inte säkert att resa hem

I Playa del Carmen hyr de nu en lägenhet mitt i staden, efter att hotellet som de tidigare bodde på, stängt. Oron över den vanliga kriminaliteten är inte så stark, menar Estelle, eftersom poliser i polisuniform och militärer med kamouflagekläder och vapen patrullerar på gatorna.

– Just skrämseltaktiken är något man inte är van vid som svensk. Just att de går runt och öppet visar vapen gör att man tänker: var kommer det här leda?, säger hon.

Det är fortfarande tillåtet att gå till matbutiken, men enbart det.Foto: Privat

Hon har varit i kontakt med svenska ambassaden i Mexiko som tycker att hon bör åka hem till Sverige. Men paret känner flera som försökt ta sig från närmsta flygplats i Cancun tillbaka till Europa, som antingen fått sina flyg inställda eller så har de fastnat i Mexiko city på vägen.

– Just nu känner vi att vi är fast här. Tekniskt sett kanske vi skulle kunna ha möjligheten att komma hem men det känns inte som en säker utväg.

”Man är trött på att sola”

För att sysselsätta sig har Estelle nu börjat läsa böcker och laga mer mat. Att få in en rutin har varit viktigt för dem, för till en början gick de upp när de ville utan att ha någon plan för dagen. 

– Vi har varit i Mexiko i tre månader, man är trött på att sola haha. 

Hon anklagas för att ha spridit viruset i Kina – får dödshot: ”Mardröm”