Svenska Anna Charlotta smittad – manar till lugn

Anna-Charlotta Johansson bor Kapstaden. Hon har nu haft covid-19 i en och en halv vecka och högst sannolikt omikron
Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER
Foto: TORBJÖRN SELANDER / TORBJÖRN SELANDER

KAPSTADEN. Anna Charlotta Johansson har nu haft covid-19 i en och en halv vecka.

Svenskan är en av många i Sydafrika som högst troligen har smittats av omikronvarianten – men manar till lugn.

– Det började med ont i halsen, hosta, lite rossel i luftrören som en förkylning. Ont i kroppen och huvudvärk. Men jag har haft väldigt milda symtom, säger hon och menar att Sydafrika straffas när världen ”agerar i panik”.

Det blåser friskt från Indiska Oceanen, de kalla salta vågorna väter Anna Charlotta Johanssons bara fötter på paradisstranden i Kapstadens Hout Bay. 

Vi ses på stranden så att vi kan hålla avstånd. Anna Charlotta Johansson är sjuk i covid-19 och – allra högst troligt – omikronvarianten. 

Hon säger dock att hon inte kände någon rädsla när hon testade positivt.

– Jag är dubbelvaccinerad, och har haft väldigt milda symtom. Jag känner faktiskt flera som har covid just nu – det gör vi ju alla – och ingen av dem är allvarligt sjuka. En del har faktiskt inte några symtom alls.

Hon vet inte hur hon smittades, men smittspridningen har ökat i Sydafrika sedan omikronvarianten upptäcktes.

Runt 24 procent av alla som testas i Sydafrika är positiva. Det är ungefär samma nivå som Tyskland, men flera gånger högre än Sverige, som än så länge är bland de lägsta i Europa. 

Anna Charlotta Johansson, som innan hon flyttade till Kapstaden arbetade nära både Carl Bildt och Anders Borg, jobbar nu som konsult och författare i Sydafrika. Nu skulle hon vilja ge alla världens politiker rådet att inte agera i panik. Hon menar att Sydafrika har blivit bestraffat för att man var de första att finna den nya varianten. Risken är att om någon annan finner en nyare variant att de håller tyst och låter smittan spridas.

– Sydafrika borde egentligen få hejarop, säger hon.

Hon påpekar återigen att de hon känner har milda symtom.

– Det är synd att nu en del av en kontinent och Sydafrika specifikt blir så himla drabbade kring detta.

”90 procent har omikron”

Det är första gången Anna Charlotta Johansson lämnar sitt hem där hon isolerat sig sedan det positiva provsvaret för en och en halv vecka sedan.  Hon har lagat svenska kåldolmar och läst böcker.

Hon har inte fått svart på vitt att det är omikronvarianten, men hon är ändå säker.

– Med största sannolikhet så är det omikron, säger hon och fortsätter:

– Jag försökte få två olika labb att testa mig för det och det ena labbet sa att de inte ens testar det längre för att de sa att 90 procent av alla har omikron.