Luftfiltertillverkaren Camfil har i samarbete med Region Stockholm byggt upp en egen produktion av andningsskydd, samtidigt som de på regionens uppdrag testat och dömt ut konkurrenters andningsskydd.
Som Expressen har avslöjat resulterade det i en jätteaffär värd som mest 270 miljoner kronor.
Camfils icke-auktoriserade tester ledde bland annat till att Socialstyrelsen stoppade ett parti på närmare 270 000 andningsskydd, mitt i den värsta pandemikrisen under våren. En månad senare godkände ett oberoende, auktoriserat testinstitut andningsskydden.
Nu kan Expressen avslöja att politiker i regionstyrelsen protesterade mot den rättosäkra handläggningen.
S deltog inte
Hela den socialdemokratiska partigruppen valde att lägga ner sina röster, då Finansborgarrådet Irene Svenonius, M, lade fram förslaget att ingå avtalet, värt över en kvarts miljard – på sittande möte.
Förslaget lades fram utan föregående beredning i regionrådsberedningen.
– Vi fick se avtalet och handlingarna inför beslutet precis före mötet. Bedömningen blev därför att vi inte på ett seriöst sätt kunde ta ställning till avtalet och vi deltog därför inte i beslutet, säger Aida Hadzialic.
Hon är starkt kritisk till hur regionens styrande politiker har hanterat ekonomin under pandemin.
– Vi har dessvärre låg tilltro till deras ekonomiska beteende. Därför kan vi aldrig vara med och fatta beslut på så lösa grunder, säger Hadzialic.
Irene Svenonius: ”Stolt”
Finansborgarrådet Irene Svenonius, M, säger i en kommentar att hon är stolt över hur regionen lyckades säkra tillgången till skyddsutrustningen under våren.
– I kris måste man som ansvarig våga fatta beslut, även snabba beslut, för alternativet skulle kunna vara förödande. Det är bra att en så pass stor del av regionstyrelsen insåg det.
Hon lyfter att alla övriga partier valde att gå på hennes förslag, att skriva avtalet på över en kvarts miljard med förslaget färskt i handen.
– Socialdemokraterna var det enda partiet som inte deltog i beslutet i regionstyrelsen trots att information om detta gavs i slutet av april, även om det formella ärendet kom sent, säger Irene Svenonius, och syftar på att grunddragen om avtalet ska ha lämnats muntligen vid ett möte med krisledningsnämnden den 30 april.
Socialdemokraternas representant i krisledningsnämnden beskriver informationen på mötet som vag.

Konkurrenter underkändes
Enligt Karolinska universitetssjukhuset har Camfil anlitats vid ett 40-tal tester under våren. Vid 24 tillfällen har leveranser från konkurrerande bolag underkänts.
Testerna pågick samtidigt som Camfil förhandlade om att själva lägga om produktionen och sälja in samma typ av skydd.
I mejlkorrespondens som Expressen tagit del av kräver Camfil att Region Stockholm ska lägga en order med kort varsel och förbinda sig att betala för andningsskydden – även om de inte senare skulle klara alla tester.
”För att kunna göra denna uppstart önskar Camfil en första order 6/4 och att Karolinska åtar sig att täcka kostnaden för dessa skydd även om det senare visar sig att extern fulla test enligt standard test inte godkänner dessa skydd. Vi är väldigt säkra på att klara de externa testerna ifall våra egna visar rätt resultat men alla problem går inte att utesluta fullständigt.”
Tre dagar senare fick Camfil en första order på en miljon andningsskydd värd 30 miljoner kronor.
”Fanns brist på kapacitet”
Samtidigt som diskussioner om offerten pågick anlitades Camfil, på Region Stockholms uppdrag, för att testa andningsskydd i den storleverans om 270 000 skydd som Socialstyrelsen delat ut till regionerna.
Dagen före Camfil fick ordern var testerna klara och partiet från Camfils konkurrent underkändes – först av Region Stockholm, sedan av Socialstyrelsen.
Beslutet förvärrade bristen på andningsskydd i vården i flera regioner i landet ytterligare.
– De bad om hjälp att testa då det fanns brist på kapacitet i Sverige, säger Camfils vd Torbjörn Bäck och uppger att diskussionen om lämpligheten att hans bolag, som testade andra leverantörers andningsskydd, samtidigt sålde in egenproducerade andningsskydd inte är ny för honom.
– Ja, den diskussionen fanns ju. Samtidigt fanns det ett skriande behov på marknaden att få fram en inhemsk produktion.
”Panik är ofta en god marknad”
”Det rådde en helt exceptionell situation där normala spelreglerna inte gällde”, skriver Karolinskas presstjänst i en kommentar och tillägger:
”Panik är ofta en god marknad för de som vill tjäna pengar på andras nöd”.

Oppositionsregionrådet Hadzialic tycker att det är bra att regionstyrets ekonomiska politik nu synas.
– Regionens ekonomiska hushållning är under all kritik och jag välkomnar att upphandlingar i regionens regi granskas, säger hon, och säger sen:
– Jag förutsätter att finansregionrådet Irene Svenonius besvarar alla frågor och reder ut alla oklarheter. Det är hon skyldig stockholmarna.