Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svårt sjuka Dom, 28, inlåst – i tolv veckor

28-åriga Dom Breslin måste stanna ensam hemma i tolv veckor.
Dom Breslin har varit sjuk sedan han var tio år och en gång i månaden måste han besöka sjukhuset för att få sina steroider som han tar mot sin sjukdom.Foto: Privat / Privat
På helgerna dömer han rugby, sport är överhuvudtaget ett stort intresse för honom.Foto: Privat / Privat
Sms:et som gick till drygt 1,5 miljoner medborgare i landet.Foto: Skärmdump NHS / Privat
På besök på sjukhuset tidigare i februari i år.Foto: Privat / Privat

Storbritannien tar nu ytterligare hårda tag för att stoppa coronaspridningen.

Svårt sjuka uppmanas isolera sig helt från andra människor – i minst tre månader.

– Det är lite av en chock, säger Dom Breslin till Expressen.

I Sverige finns inga särskilda åtgärder för att skydda sjuka med nedsatt immunförsvar.

I måndagas skickade Storbritanniens statliga myndighet som har ansvar för sjukvård och hälsa, NHS, ut ett sms till 1,5 miljoner medborgare i landet som har en allvarlig sjukdom och är i en riskgrupp för coronaviruset. I sms:et står det att man ska stanna hemma i tolv veckor, inte vara nära familjemedlemmar och helst inte gå ut utan bara öppna ett fönster. 

– Man måste äta själv, vara minst tre meter från sina familjemedlemmar, jag ska helst inte vara i samma rum som någon ur familjen, säger 28-årige Dom Breslin.

När Dom var tio år började han må dåligt och bara ville sova, till att börja med visste inte läkarna vad som var fel. Men till slut diagnostiserades han med addisons sjukdom, som påverkar kroppens produktion av kortisol vilket leder till att ens immunförsvar inte fungerar som vanligt.

– Om jag skulle få viruset så skulle inte jag kunna slå tillbaka som en vanlig person gör. Till exempel för två år sedan fick jag en rejäl förkylning. Det slutade med att jag låg på sjukhusets intensivvårdsavdelning i tre veckor ungefär.

 Ingen träning på tolv veckor 

En av de saker som han dock kommer sakna är möjligheten att röra på sig, att ge sig ut och träna. Fram till för bara några veckor sedan dömde Dom flera rugbymatcher varje helg, var på hästtävlingar och fotbollsmatcher. Han beskriver sig själv som rastlös som gillar att vara i gång, ha mycket att göra samtidigt och självständigt.  Nu måste han i stället vara hemma för det mesta och få hjälp med basala saker som att handla mat. 

– Det är lite av en chock till att börja med. Först tänkte jag att jag kan klara mig själv men om man tittar på hur viruset har utvecklats i Europa och Storbritannien så förstår jag att det är bäst att man håller sig hemma. 

Vad kommer du sakna mest tror du under tiden i karantän?

– För min egen del är det träningen, jag älskar att träna. Folk har fått sagt till sig att de bara får träna en gång om dagen, jag hade älskat att få träna en gång om dagen.

Håller humöret uppe

Dom försöker ändå se det positiva i att vara hemma så länge. Han har precis fått ett nytt jobb på en fotbollsagentur och har en hel del arbete att ta tag i, han har inga symptom och mår efter omständigheterna ändå bra.

 – Vi får se om jag smittats eller inte, men jag inte märkt av något än och förhoppningsvis har jag klarat mig och håller jag mig hemma är ändå risken att smittas ganska låg, säger han.

Långkarantän inte aktuellt i Sverige 

Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog, säger till Expressen att man främst fokuserat på äldre personer då de utgör den absolut största riskgruppen. Han menar att yngre personer som har underliggande sjukdomar likt den Dom har får tala med sin vanliga vårdgivare.

– Det är ett samarbete mellan vården och patienten kan man säga, vet man att man i vanliga fall får problem med luftvägsinfektioner och liknande rekommenderar vi att man tar kontakt med sin vårdgivare för en diskussion om hur man ska tänka i det skedet.

I England valde man att skicka ut massutskick till personer med underliggande sjukdomar med råd kring hur de ska göra, bland annat stanna hemma i tolv veckor. Enligt Anders Wallensten är inte det något som är aktuellt just nu. 

– Det finns olika sätt att nå patientgrupperna, det är något som vården har rutiner för. Men i nuläget är det inte aktuellt med ett massutskick vad jag vet, säger han. 

Men vad kan man säga att Folkhälsomyndigheten gör för att skydda de svaga förutom de äldre?

– Vi ser till att vi har vår information så uppdaterad som möjligt på myndighetens hemsida. Kunskapsläget är ju väldigt oklart inom det här området med folk just som har olika bakomliggande sjukdomar och ju ovanligare de är desto mindre data kommer det finnas och det är därför vi tyvärr måste hänvisa till vården, att man gör mer en individuell bedömning i de här fallen.

 

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.