Svaret från nattklubbarna – efter nya restriktionerna

Det här innebär de nya besluten som presenterades under torsdagen.
Nattklubbarna får inte längre ha öppet.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Annelie Telford, vd på Debaser
Foto: Pressbild / Pressbild debaser

Reglerna kring nattklubbar skärps, nu ska max 50 personer tillåtas. 

Samtidigt meddelades att restriktionerna blir kvar maj ut. 

– Det betyder att nästa säsong är helt körd, säger Annelie Telford, vd för klubb- och konsertlokalen Debaser i Stockholm. 

– Det är bra att man lyfter 50-gränsen för massor av idrottsföreningar och kulturarrangörer. Men samtidigt la man in katastrofnyheten att man kommer förlänga trängselrestriktionerna fram till juni nästa år, säger Annelie Telford. 

Sedan i våras har Debaser skjutit fram 92 bands konserter. Annelie Telford vänder sig kraftigt emot att de kommer behöva skjuta fram konserterna ytterligare.

Nästa säsong ”helt körd”

– Det finns ju ingenting som säger att regeringen har så mycket kunskap om pandemin redan nu att hela våren ska ställas in för kulturarrangörer. Det här betyder att nästa säsong redan är helt körd. 

Hon berättar att de nu kan ta in 120 sittande men att de normalt tar in 750 stående gäster.

I vanliga fall har Debaser klubbar, men under pandemin är klubbarna inställda. 

– Vi valde bort dans, det kändes väldigt svårt…. Jag förstod inte hur tanken var att man skulle kunna göra det samtidigt som trängselrestriktionerna fanns, säger Annelie Telford. 

Oklart exakt vad det innebär 

Exakt vad beskedet innebär för branschen är inte helt glasklart än, säger Magnus Albrektson, som är vd på nattklubben Park Lane i Göteborg. 

Park Lane har inte dansgolvet i gång. Magnus Albrektson berättar att han inte har något emot att dansgolven får stå tomma:

– Spontant är det rätt i dessa tider, men då tycker jag att de som inte har sitt dansgolv i gång ska inte behövas ”straffas” för det. Det känns spontant fel om det är så de menar.

Frågetecknen kanske rätas ut inom kort, men än så länge är det för otydligt menar Magnus Albrektson.

– Jag har hört från chefsjurister på Visita, och det är knappt så att de förstår det heller i detta tidiga skede.

Visita: ”Anmärkningsvärt”

Visitas vd Jonas Siljhammar kallar regeringens beslut för ”ologiskt” och för ”ett dråpslag”:

– Det är anmärkningsvärt att regeringen på detta sätt plötsligt omkullkastar alla nattklubbars möjlighet att verka. Vill man komma åt trängsel kan kommunen ingripa om det förekommer. I stället inför regeringen i praktiken ett näringsförbud mot samtliga nattklubbar.

Här är Anders Tegnells råd inför höstlovet

”Se till att du kan isolera dig”.