Succésiffror för Löfven – SD andra största parti

Jimmie Åkesson, partiledare för Sverigedemokraterna
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Stödet ökar för Socialdemokraterna, enligt den senaste mätningen DN/Ipsos gjort.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Trots kritiken mot den svenska coronastrategin minskar inte väljarstödet för Socialdemokraterna och samarbetspartierna, visar DN/Ipsos senaste mätning.

SD blir andra största parti när Moderaterna rasar i opinionen. 

I höstas präglades den politiska debatten i stort av frågor som kriminalitet och integration, men coronakrisen har fått fokuset att riktats om mot vård och smittskydd. Till en början slöt samtliga riksdagspartier upp bakom regeringen och samarbetspartierna, men ju längre tiden gått har kritiken mot Sveriges val av coronastrategi ökat.

Stödet kvar för S

Trots det hårdare tonläget verkar inte väljarna ha tappat förtroendet för Januaripartierna visar DN/Ipsos senaste mätning. Socialdemokraterna och Centerpartiet ligger kvar på 31 procent, respektive sju procent. Liberalerna och Miljöpartiet har minskat stöd med en procent vardera.

I mätningen kniper SD andraplatsen från Moderaterna som tappar tre procent.


Så skulle väljarna rösta om det vore val i dag:

Ipsos mätning av partisympatierna i juni. Resultatet för förra mätningen i maj i parantes.


S: 31 (31)

SD: 20 (20)

M: 17 (20)

V: 9 (9)

C: 7 (7)

KD: 7 (6)

MP: 3 (4)

L: 3 (4) 


Källa: DN/Ipsos

Innan coronakrisen slog till mot Sverige hade SD, M och KD 48 procent av väljarstödet mot januaripartiernas 39 procent, ett försprång om 9 procent. Nu, efter nästan halva mandatperioden, ligger man i stället jämsides, oppositionen har 45 procent, januaripartierna 44. 

L och MP under riksdagspartierna

Vänsterpartiet ligger på nio procent och är fjärde största parti efter M. Vore det val i dag skulle januaripartierna kunna utgöra majoritet i riksdagen, med stöd från V.

Men det finns problem för kvartetten. MP och L har så lågt stöd att de i mätningen hamnar under riksdagsspärren på fyra procent.

– Två av dem har så lågt stöd att det är oklart om de skulle klara av att mobilisera tillräckligt med väljare för att hänga kvar i riksdagen, säger han.Så gjordes mätningen

Under perioden 2–15 juni har Ipsos intervjuat 1 501 röstberättigade väljare. Utifrån ett slumpmässigt urval har 310 svarat via telefon, och 378 via en sms-länk. Utöver dem har 813 digitala intervjuer gjorts med ett kvoturval från en slumpmässigt rekryterad webbpanel. Syftet med kvoturval är att säkerställa representativiteten hos de svarande. Eftersom kvoturval tillämpas kan inte felmarginaler beräknas på traditionellt sätt. 1 319 har uppgivit partisympati. 


Frågan som deltagarna fick var: ”Om det var val till riksdagen i dag, vilket parti skulle du då rösta på?” 


Opinionsmätningar är alltid förknippade med osäkerhet. För mer information om urval, bortfall och svarsfrekvens, se ipsos.se.


Källa: DN/Ipsos