Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Studie: Pfizer tappar i effekt efter ett halvår

Pensionärernas oro för ovacinerad hemtjänstpersonal.
Sex månader efter andra dosen av Pfizer/BioNTechs coronavaccin har effektiviteten minskat från 88 procent till 47 procent
Foto: CHAIWAT SUBPRASOM/SOPA IMAGES/SHUTTERST / CHAIWAT SUBPRASOM/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTER
Sex månader efter andra dosen av Pfizer/BioNTechs coronavaccin har effektiviteten minskat från 88 procent till 47 procent
Foto: CHAIWAT SUBPRASOM/SOPA IMAGES/SHUTTERST / CHAIWAT SUBPRASOM/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTER

Pfizers coronavaccin tappar 41 procentenheter i effektivitet efter sex månader, visar en ny studie publicerad i The Lancet.

Enligt forskarna verkar minskningen bero på en avtagande effekt, snarare än påverkan av andra smittsamma varianter. 

Samtidigt är skyddet fortsatt starkt mot insjuknande och dödsfall.

Sex månader efter andra dosen av Pfizer/BioNTechs coronavaccin har effektiviteten minskat från 88 procent till 47 procent, vilket är en minskning med 41 procentenheter. 

Det visar en ny studie publicerad i den ansedda medicintidskriften The Lancet, rapporterar Reuters.

Studien visade även att coronavaccinets effektiviteten mot deltaviruset sjönk till 53 procent efter fyra månader – motsvarande siffra för andra coronavarianter var 67 procent.

– För oss tyder det på att delta inte är en flyktvariant som helt undviker vaccinskydd, säger Sara Tartoff, en av forskarna bakom studien enligt Reuters. 

– Om det var så hade vi förmodligen inte sett högt skydd efter vaccination, eftersom vaccination inte skulle fungera i så fall. Det skulle börja lågt och förbli låg, säger hon.

Överväger tredje ”booster”-spruta

I USA har man rekommenderat en tredje vaccinspruta för äldre personer och de med hög risk att infekteras – och nämnda studie användes som underlag till detta beslut. 

Även i Sverige rekommenderas en tredje dos till vissa grupper. Alla som är 80 år och äldre samt personer med risk för svår covid-19 bör enligt Folkhälsomyndigheten ta en påfyllnadsdos. 

Nu vill flera forskare se ytterligare data på om en påfyllnadsdos för allmänheten bör rekommenderas, rapporterar Reuters.

Per Brolin, överläkare och facklig sekreterare för Svenska Barnläkarföreningen, om vaccination av barn