Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studie: Därför dör färre med covid-19

Forskare på Pittsburgh University har hittills testat medicinen på möss och hamstrar.
Färre äldre dör i covid-19.Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN
Hos personer över 80 år minskade dödligheten med 61 procent sedan pandemins början.Foto: ANDREAS HILLERGREN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Personalen går igenom patienternas status och uppdaterar statusen på tavlanFoto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Dödligheten i covid-19 sjunker, visar en studie från Oxforduniversitetet som baseras på Tysklands coronastatistik.

Hos personer över 80 år minskade dödligheten med 61 procent sedan pandemins början.

Forskarna har studerat dödligheten bland coronasmittade i Tyskland i början av pandemin, och jämfört det med siffror från sommaren, rapporterar VG.

Och dödligheten har minskat, även hos de äldre. Den sista veckan i april låg dödligheten på 29 procent hos personer över 80, enligt studien.

Fram till den sista veckan i juni hade dödligheten sjunkit till 17 procent, och till 11 procent från mitten av juli. Det innebär en minskning på 61 procent.

Det går att se ett liknande mönster även i andra åldersgrupper, enligt forskarna. Gällande åldrarna 60-79 var dödligheten nio procent i snitt i mars/april och två procent i juli/augusti.

Tidigare var dödstalen stabila i förhållande till smittotalet, men nu har dödligheten sjunkit, trots att smittotalen ökar, enligt forskarna.

Sett samma tendenser i Norge

Norska Folkhelseinstitutet har sett en liknande tendens, där antalet allvarligt sjuka och döda minskat trots att antalet smittade ökat. Line Vold, avdelningsdirektör, säger till VG att de tror att det dels beror på att högre andel smittade är unga, men också att fler personer med mild sjukdom upptäcks tidigare genom testning i alla åldersgrupper.

– Det kan också hända att vi ser effekt av att man har erfarenhet av behandling av fler patienter nu, och därför kan ge bättre vård.

Forskarna kommer att undersöka om mönstret fortsätter på samma sätt under hösten och vintern, och vill försöka jämföra siffrorna med andra länder.

Tidigare har en studie från Folkhälsomyndigheten visat att 4,3 procent av dem över 70 som smittades i Stockholm avled under andra halvan av mars, och att dödligheten var 0,1 procent bland personer yngre än 70.

Markörer i blodet som tidigt avslöjar hur svårt sjuk en patient kommer att bli.