Redan i våras varnade läkare och experter om skador på lungorna efter covid-19-infektion. Hur allvarliga – eller hur långvariga – skadorna skulle bli fanns ingen kunskap om.
– På röntgen har man sett förändringarna även hos de med ganska milda besvär. Feber och andfåddhet vid ansträngning är här kardinalsymptom. Hos denna grupp kan man dock förvänta sig att de flesta blir helt återställda, sa lungexperten Leif Bjermer, professor i lungmedicin.
Och nu tycks en studie gjord av forskare på Oxford university kunna berätta närmare om varför vissa har långvariga symtom.
I studien ledd av professor Fergus Gleeson röntgades tio personer mellan 19 och 69 år som smittats med coronaviruset. Trots att ingen av dem behandlats för svår covid hade åtta av dem svårare att andas och upplevde en trötthet tre månader efter infektionstillfället.
Röntgenbilderna visade lungskador på samtliga åtta personer – och därför ska nu studien utvecklas.
”Flytta målburen”
Risken att drabbas svårt av covid-19 ökar markant för de över 60 år. Om det visar sig att personer i en vidare åldersgrupp drabbas av lungskador utan att ha vårdats på sjukhus kommer det att ”flytta målburen”.
Han tror att skadorna på lungorna är en av anledningarna till vissa blir långtidssjuka i covid-19.
Hans-Gustaf Ljunggren, läkare och professor vid Karolinska Institutet, ger en liknande bild.
– Symtom hos personer som varit allvarligt sjuka kan till exempel vara påverkan på lungfunktionen. En svår inflammation kan läka med ärrbildning och ge långdragna problem. Vissa patienter får också symtom från hjärtkärlsystem. Även olika typer av neurologiska symtom har observerats, har han tidigare sagt.