Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studie: 2 500 dödsfall i Sverige kunde undvikas

Statsepidemiologen om läget i Europa just nu.
Anders Tegnell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND / STELLA PICTURES/WENNERLUND STELLA PICTURES
Trängsel i Stockholm. Genrebild.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Tidiga skarpa restriktioner hade kunnat rädda ”tusentals liv”, enligt USA:s smittskyddsmyndighet CDC.

I Sverige ska 2 500 dödsfall ha kunnat undvikas, rapporterar Dagens Nyheter. 

Men statsepidemiolog Anders Tegnell är kritisk:

– Det ger en helt felaktig bild av Sverige, säger han till tidningen.

I studien har sju forskare vid smittskyddsmyndigheten CDC undersökt hur 37 länder i Europa bromsat pandemin. De menar att tidiga hårda restriktioner hade kunnat förhindra tusentals dödsfall fram till slutet av juni i fjol.

Studien lyfter nio avgörande restriktioner. Bland dem finns inställda allmänna tillställningar, stängda skolor, maxantal för folksamlingar, stängda arbetsplatser och stängd kollektivtrafik.

Tidigare införanden av stränga begränsande policys, om så med bara några veckor, verkar vara viktigt för att förhindra omfattande spridning av covid-19 och minska antalet dödsfall”, skriver forskarna.

Forskarnas resultat

Enligt CDC hade flest dödsfall kunnat undvikas i Storbritannien: Hela 22 776 stycken. Därefter följer Frankrike med 13 365 fall och Spanien med 9 346 fall.

Forskarna har inte tagit med antalet dödsfall för Sverige, men svarar i ett mejl till DN:

Baserat på våra uppskattningar skulle antalet dödsfall som kunde ha undvikits i Sverige varit 2.500”, skriver studieförfattaren James Fuller vid CDC till tidnigen.

För varje land har forskarna angivit ett datum då restriktionerna hade behövt sättas in. För Sverige gäller 12 mars – då bara två av åtgärderna fanns på plats: Inställda allmänna tillställningar och maxgräns för folksamlingar.

Anders Tegnells kritik

Men statsepidemiolog Anders Tegnell är kritisk till resultatet. Till DN säger han att länderna inte är jämförbara och att inrapporteringen av dödsfall är fel. Resultatet bygger också på lagstödda restriktioner, vilket underskattar effekten av Sveriges rekommendationer, menar han.

– Lägger man in felaktiga data som CDC gjort så blir också resultaten fel. Det ger en helt felaktig bild av Sverige, säger Tengell till DN.

Se mer

Tegnell om vaccinets effekt på spridningen.