Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Studentfesterna fortsätter trots smittan: ”Orkar inte”

”Om det här fortsätter kommer det säkert ta mycket längre tid än vad vi hade hoppats på”, säger Wietze Schelhaas.
Studenten Edvin Jämting, 20.
Foto: Elin Jönsson/Expressen

UPPSALA. Ett 40-tal studenter har bekräftats smittade av covid-19 i Uppsala – regionen befarar att det bara är toppen av ett isberg.

Samtidigt fortsätter festerna i studentkorridorerna.

– Man orkar inte hålla avstånd längre. Det är ingen bra ursäkt, men det är nog så folk tänker, säger studenten Wietze Schelhaas, 24.

I slutet av förra veckan växte smittutbrottet i Uppsala. Både den sydafrikanska och brasilianska mutationen av viruset har upptäckts bland studenter, och regionens smittskyddsläkare Johan Nöjd har varnat för att det kan bli ännu värre.

– Om vi inte får stopp på det här utbrottet riskerar vi att få en dramatisk ökning av antalet covid-19-fall i Uppsala, sa han förra veckan.

Spårningsarbetet har bland annat lett till studentboenden i områdena Flogsta och Kantorn. Där ska flera personer ha blivit smittade vid korridorsfester.

– Det är klart att man blir lite orolig. Man har ju sett en hel dels studenter som till synes beter sig som precis innan pandemin. Jag är inte så personligt orolig för att bli sjuk, men det är ju inte bra för samhället, säger studenten Edvin Jämting, 20.

Varför är man dålig på att följa rekommendationerna – orkar man inte?

– Ja, man är väl helt enkelt trött på det. Jag märker själv … man blir inte like orolig som för ett år sen, även om smittläget är likadant. Vi studenter är ju unga, generellt. Det blir inte personligt på samma sätt, det blir väl att man faller tillbaka i gamla vanor.

”Man har ju sett en hel dels studenter som till synes beter sig som precis innan pandemin”, säger studenten Edvin Jämting, 20.
Foto: Elin Jönsson/Expressen

”Folk festar här i Flogsta”

Enligt studenttidningen Ergo har ett 40-tal studenter bekräftats smittade. Utbrottet tros komma från två fester som hölls i Flogsta höghus den 5 mars. Efter festerna har många studenter gjort test och bekräftats sjuka, enligt Mats Martinell, medicinskt ansvarig för smittspårning i region Uppsala.

Studenten Preethi Manjunaath, 25:

– Folk festar här i Flogsta. Det är ganska dåligt med tanke på situationen just nu.

– För bara några dagar sen var det en fest på andra sidan vår korridor, jag tror det var 15-20 personer där.

Hennes vän Madhuri Shanthakumar, 25, fyller i:

– Det har varit fester som stoppats av myndigheter, för att det varit för mycket folk.

Preethi Manjunaath, 25, och Madhuri Shanthakumar, 25, berättar båda att det hållits fester där de bor nyligen.
Foto: Elin Jönsson/Expressen

”Man orkar inte hålla avstånd”

Situationen i studentstaden, där smittan alltså till stor del drivs av mutationer, har fått högskoleminister Matilda Ernkrans (S) att reagera.

– Det är inte läge att slappna av. Jag vill inte se några trånga korridorsfester. Det räcker med att några få inte sköter sig för att riskera andras liv och hälsa. Det duger inte, sa hon i helgen.

24-årige studenten Wietze Schelhaas påpekar att det är betydligt mindre fester nu än innan pandemin.

– Jag måste säga att det är betydligt mindre nu än vad det var innan coronatiden. Då var det alltid på helgerna att man knappt kunde sova … men det man har märkt nu är att det har kommit tillbaka mer, säger han.

– Jag tror att man blir trött på hela coronatiden. Man orkar inte hålla avstånd längre, antar jag. Det är ingen bra ursäkt alls, men det är nog så folk tänker.

– Korridorerna är så pass små att ska man vara där och festa är det ju trångt. Man blir tvungen att stå nära varandra. 

”Man orkar inte hålla avstånd längre, antar jag. Det är ingen bra ursäkt alls, men det är nog så folk tänker”, säger studenten Wietze Schelhaas, 24.
Foto: Elin Jönsson/Expressen

Här tränas hundarna att sniffa sig till covid-19

”Har varit våra vänner i tusentals år”.