Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stort utbrott på Northvolt igen: ”Är ovaccinerade”

Statsminister Erna Solberg kritiseras för den snabba öppningen
Northvolt hade ett stort coronautbrott även i februari.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Northvolt.
Foto: OLIVER SZABO

Ytterligare ett stort coronautrott har inträffat på Northvolt i Skellefteå. 

Bara förra veckan kom rapporter om fler än 100 positiva fall.

– En majoritet av de smittade är inte vaccinerade, säger Stephan Stenmark, smittskyddsläkare i Region Västerbotten.

I början av året kopplades ett stort coronautbrott i Västerbotten till batterifabriken Northvolt i Skellefteå, där över 2000 personer från cirka 70 nationaliteter arbetar.

– Det första utbrottet var baserat på att vi fick in den brittiska varianten och att ingen var vaccinerad. Det var ett skäl. Det är en väldigt stor arbetsplats och ett stort projekt, säger Stephan Stenmark. 

Ovaccinerade smittas

Nu har ett nytt utbrott blossat upp på anläggningen. För två veckor sedan fick Region Västerbotten rapporterar om 50 fall och förra veckan var siffran 100. Utbrottet kommer kort före Sverige öppnar upp. 

Enligt smittskyddsläkaren är det främst ovaccinerade som smittats. 

– Det som gör att det nu är så många fall är att det är många som inte är vaccinerade. Återigen: Det är en stor arbetsplats med över 2000 inom området varje dag. Det är för många som inte är skyddade med vaccin, säger Stephan Stenmark. 

– Det är en särskild utmaning att nå ut med information och få hög vaccinationstäckning när det handlar om människor från hela världen.

”Mer komplext” 

Smittskyddsläkaren säger att det pågår samarbeten mellan regionen och Northvolt för att få fler att vaccinera sig på plats på företaget. På så sätt hoppas man att fler – både svenska och utländska medborgare – ska vaccinera sig.

Det går inte att säga om man fått stopp på spridningen. 

– Det är för tidigt att säga. Hittills i veckan har vi fått in färre fall än samma period i förra veckan, men det är ett stort område med många delprojekt. Det är många som jobbar och bor ihop i många grupperingar, så det är mer komplext än bara en smittspridning, säger Stenmark.

Beskedet: Nu är det fritt fram att resa i världen igen.