Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Största vågen av varsel sedan 2008

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Nya siffror från Arbetsförmedlingen visar att inrapporterade varsel ökar markant och är den största varselvågen sedan finanskrisen 2008.
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN
OBS! Genrebild.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

Personer över 70 år bör begränsa sina sociala kontakter.

Stockholmare bör arbeta hemifrån i största möjliga mån.

Och alla bör undvika resor till områden i Sverige som har högre smittspridning.

Det är några av rekommendationerna till svenskarna från Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt visar nya siffror från Arbetsförmedlingen att inrapporterade varsel ökar markant och är den största varselvågen sedan finanskrisen 2008, enligt Sveriges radio. 

Det nya coronaviruset fortsätter att sprida sig i Sverige och vi har nu sju dödsfall i landet.

Fem personer i Stockholms län, en person i Västra Götaland, och en person i Sörmland.

Samtliga var äldre personer med underliggande sjukdomar.

I Sverige har vi nu fler än 1 000 fall av covid-19 och det finns tecken på samhällsspridning, framför allt i Stockholmsområdet.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

På grund av den senaste tidens utveckling har Folkhälsomyndigheten valt att gå ut med rekommendationer i hopp om att kunna bromsa spridningen och skydda de mest utsatta:

Personer över 70 år bör begränsa sina kontakter med andra människor så långt det går. Man ska försöka undvika folksamlingar, till exempel kollektivtrafik och affärer.

Stockholmare uppmanas att arbeta hemifrån.

Man bör undvika resor till områden med högre smittspridning:

– Vi går ett steg längre. Vi uppmanar alla som har symptom direkt genomför en social distansering. Vi hinner inte invänta ett testsvar, säger hon och påpekar samtidigt att olika regioner i Sverige befinner sig i olika faser av spridning, och att man därför ska undvika resor till områden med högre smittspridning, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndigheten till TT.

Markant ökning av varsel

Under de senaste dagarna har både permitteringar och varsel med anledning av coronaviruset skett.

Bland annat permitterade SAS 10 000 anställda, vilket är 90 procent av arbetsstyrkan och Stena Lina varslar 950 anställda.

Nu visar nya siffror från Arbetsförmedlingen att varslen ökar kraftigt och varselvågen är den största sedan finanskrisen 2008.

Från första till och med 15 mars hade 4 669 personer berörts av varsel. Vilket är fler än under hela mars månad i fjol. De flesta är i hotell- och restaurangbranschen i Stockholm.

Alla som varslas om uppsägning blir inte av med jobbet, då man har rätt till förhandling med facket. 

Enligt Sveriges radio blev en av fem som varslats arbetslös mellan 1985 och 2009. Under finanskrisen 2008-2009 blev två av fem uppsagda. Vågen som nu drar in är lika kraftfull som under den krisen.

– Jag tror att det är väldigt många av dem som är varslade i dag som kommer att bli av med jobbet, säger Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt, till radion.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

https://datawrapper.dwcdn.net/39SUv/113/
Åtgärderna för att stoppa spridning – kan innebära färre avgångar.
Folkhälsomyndigheten om spridningen av coronaviruset som fortsätter att öka i samhället.