Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Största utmaningarna när Stockholm ska vaccineras

Vaccinbevis kan bli ett krav för att få resa med flyg.
Bilden är tagen under vaccination av säsongsinfluensa.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folk ute på Drottninggatan i Stockholm i mitten av november.
Foto: HENRIK ISAKSSON / IBL

Hela världen gör sig redo för det första coronavaccinet.

Så också S:t Eriks vårdcentral i centrala Stockholm, som kan bli en av de som vaccinerar mot covid-19 i regionen.

Men utmaningarna är många, och frågorna med.

– Det vi kan vara säkra på är att det kommer ta jättemycket resurser från oss, säger Andreas Erlandsson, verksamhetschef, till SvD.

Man vet ännu inte när och var vaccineringen i Stockholm kommer ske. Men Svenska Dagbladet har besökt en av kandidaterna: S:t Eriks vårdcentral, på Fleminggatan.

De ser flera utmaningar inför vaccineringen. Inte minst kring hur vaccinet ska förvaras. Pfizers vaccin måste till exempel förvaras i minus 70 grader, men ännu vet man inte vilket vaccin som kommer att godkännas först.

– Vem ska ta emot leveransen, hur ska man förvara och bereda vaccinet? Kommer det ges som en eller två doser? Det är ingen som har kylar som håller så kallt som det kan behövas. Det är en massa funderingar och frågor. Det vi kan vara säkra på är att det kommer att ta jättemycket resurser från oss, säger han till tidningen.

”En jätteutmaning”

En sak är däremot säker: patientsäkerheten går först.

– Men hur får vi det att rimma med att det blir fart och att vi kan vaccinera många? Vi kan verkligen inte tumma på kvaliteten, vi kan inte få smittspridning i en kö till exempel. Där har vi en jätteutmaning, om det nu är vi som ska få uppdraget, säger Erlandsson till SvD.

Magnus Thyberg, avdelningschef på hälso- och sjukvårdsförvaltningen, menar att man inte kan förbereda sig helt för vaccinet förrän man fått fler detaljer. Men redan nu kan han identifiera de största utmaningarna:

– Att vaccinet, när vi får tillgång till det, ska tillgängliggöras till vaccinatörerna som snabbt ska kunna vaccinera stockholmarna, och att rätt ordning sker – äldre och de som tillhör riskgrupper ska gå först, säger han till tidningen.

Barack Obama om vaccineringens utmaningar i USA.