Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Storleverantör fick testa konkurrenters munskydd

Storleverantör fick testa konkurrenters munskydd.
Camfils testdocka i Trosa.
Foto: Pressbild Camfil
Socialstyrelsen stoppade leveranserna av maskerna efter Camfils tester.
Foto: Västra Götalandsregionen
Irene Svenonius, finansregionråd i region Stockholm.
Foto: OLLE SPORRONG
Torbjörn Bäck, vd på Camfil.
Foto: Pressbild Camfil
10 000-tals andningsskydd som stoppats i Tyskland anlände i mars till Sverige.
Foto: Regeringen

Mitt under vårens värsta smittspridning av covid-19 – då bristen på andningsskydd var som störst – drogs nästan 270 000 skydd tillbaka. 

Bakgrunden var påstådda brister.

Nu kan Expressen avslöja att samma bolag som i hemliga tester hittade fel på andningsskydden samtidigt låg i förhandlingar för att sälja in egna skydd till Region Stockholm i en affär värd över en kvarts miljard.

En månad senare visade oberoende tester att det stoppade partiet trots allt kunde användas.

Det var på torsdagsmorgonen den 9 april som Socialstyrelsen gick ut till landets regioner med besked om att ett parti på närmare 270 000 andningsskydd inte höll måttet. 

Beskedet kom mitt i vårens värsta smittspridning då efterfrågan på skydd i framför allt vården var som störst. Runt om i världen pågick en dragkamp länder emellan om den livsnödvändiga skyddsutrustningen. 

Transporter av skyddsmateriel kapades under mellanlandningar till länder som beställt dem, och i flera länder stoppades utrustning från att skickas vidare då den kunde behövas bättre i det egna landet. 

Och för ett tiotal regioner i Sverige, som precis fått en stor leverans av andningsskyddet Homar KN95, kom beskedet från Socialstyrelsen som en kalldusch. 

– Vi återkallade dem från våra verksamheter, säger Rickard Lundin, chef för Katastrofmedicinskt centrum i Region Östergötland.

De viktiga andningsskydden fick inte användas. För Region Stockholms del rörde det sig om 50 000 skydd, som reklamerades till Socialstyrelsen. 

Logistikchefen vid Region Stockholms inköpsbolag Jan Brandon gav meddelandet i ett mejl till sina kolleger:

”Resultatet är mycket dåligt och uppfyller inte alls kraven.”

Testbolaget var inte auktoriserat

Nu kan Expressen avslöja att bolaget Camfil, som på Region Stockholms uppdrag utförde de tester som ledde till att partiet med andningsskydd stoppades, inte var auktoriserat för uppgiften. 

Och samtidigt som testerna genomfördes var bolaget i förhandlingar om en jätteorder för att inleda en egen produktion av andningsskydd av samma typ som de som stoppades – till vården i Stockholm.

Camfil hade före coronapandemin ingen egen produktion av andningsskydd för vårdpersonal, utan är mer känd som en storproducent av luftfilter i ventilationssystem.

Den 8 april, en dag efter att Camfil meddelat Region Stockholm de dåliga testresultaten som fick Socialstyrelsen att stoppa konkurrentens andningsskydd, fick bolaget en direktupphandlad jätteorder från regionen på en miljon andningsskydd värd 30 miljoner kronor.

Fem veckor senare fick ett auktoriserat statligt testningsinstitut, Rise, i uppdrag att göra om testerna på det stoppade partiet. Rises tester gav ett helt annat besked: De stoppade andningsskydden fungerade utmärkt och stoppet hävdes. 

Då hade luftfiltertillverkaren Camfil redan fått i gång sin produktion och blivit en storleverantör av egenproducerade andningsskydd för region Stockholm.

Finansregionråd Irene Svenonius (M) la förslaget för regionstyrelsen att rösta för avtalet.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Först den 26 maj skrev Region Stockholm avtal med Camfil om andningsskydden. Storaffären krävde klartecken av politikerna i regionstyrelsen, där Finansborgarrådet Irene Svenonius, M, lade fram förslaget till beslut utan föregående beredning i regionrådsberedningen. 

Enligt avtalet skulle Camfil leverera fem miljoner andningsskydd för 160 miljoner kronor. Därtill fanns också en så kallad option för ytterligare 3 miljoner andningsskydd. Det totala värdet kan därför sättas till 270 miljoner kronor.  

– Det var ett aktivt val av regionen att initiera inhemsk produktion för det var problem att få hem grejer, vi hade ju flygplan med leveranser som stod still runtom i världen, säger Martin Tegnér, som under våren ledde Region Stockholms enhet med ansvarar för materielinköp.

Ett annat skäl som lyfts fram i underlaget till regionstyrelsens beslut är att ”avtalade leverantörer inte kunnat leverera skyddsutrustning som motsvarar behoven”.

Enligt Karolinska universitetssjukhusets presstjänst var det inte bara det stoppade storpartiet från Socialstyrelsen som Camfil utförde tester på. Det icke-auktoriserade bolaget ska ha testat ett 40-tal leveranser av andningsskydd. Av dessa ska 24 inte fått godkända värden vid testerna. 

– De bad om hjälp att testa då det fanns brist på kapacitet i Sverige, säger Camfils vd Torbjörn Bäck och uppger att diskussionen om lämpligheten att hans bolag, som testade andra leverantörers andningsskydd, samtidigt sålde in egenproducerade andningsskydd inte är ny för honom.

– Ja, den diskussionen fanns ju. Samtidigt fanns det ett skriande behov på marknaden att få fram en inhemsk produktion, säger Torbjörn Bäck. 

Camfil-affären - dag för dag

1 april skickas Socialstyrelsens parti om 270 000 andningsskydd ut till regionerna. Region Stockholm får 50 000.


5 april lämnar bolaget Camfil, som testar region Stockholms olika leverantörers ansiktsskydd en offert på egna munskydd som de erbjuder sig att starta produktion av. Men de behöver en order snabbt.


7 april testar Camfil den del av Socialstyrelsens 270 000 andningsskydd som gått till Stockholm, och kommer fram till resultat som underkänner dem för användning.


8 april får Camfil en första order på 1 miljon andningsskydd från Region Stockholm, värd 30 miljoner kronor. Samtidigt meddelas Socialstyrelsen de underkända testresultaten.


9 april stoppar Socialstyrelsen användningen av andningsskydd som skickats ut den 1 april, med hänvisning till Region Stockholms tester.


14 maj gör det statliga forskningsinstitutet Rise om testerna av det stoppade partiet och får godkända testresultat. Socialstyrelsen godkänner kvarvarande delar av partiet för användning.

– Vi har ju inte underkänt några skydd. Vi har bara testat ett antal skydd och delgett de resultaten till Karolinska och andra regioner också som har efterfrågat ett stöd. 

Men era resultat ledde till att skydden underkändes?

– Ja. Under vilka premisser man underkänt skydden på måste du fråga Karolinska.

Karolinska universitetssjukhusets presstjänst beskriver bolagets testverksamhet som ett av många goda initiativ som togs av enskilda – både privatpersoner och bolag – i den tuffa situation som var vid tiden. 

Samtidigt dök det, enligt presstjänsten, upp både undermåliga produkter och rena förfalskningar av kontrollmärkningar bland de erbjudanden om partier med skyddsmasker som nådde dem då behovet var som störst. 

”Panik är ofta en god marknad för de som vill tjäna pengar på andras nöd”, skriver Karolinska universitetssjukhusets presstjänst i ett mejl till Expressen.

Och det var säljarens marknad.

Det framgår inte minst av de mejl som Expressen begärt ut som rör Camfils affär med Region Stockholm.

Camfil AB:s andningsskydd visas upp av en chef på Karolinska universitetssjukhuset i bolagets marknadsföring
Foto: Pressbild: Camfil

Kravet: Betala även om skydden underkänns

Den 5 april, dagarna innan Camfil testar Region Stockholms del av partiet med de 270 000 andningsskydden, mejlar bolagets vd Torbjörn Bäck med ansvariga för regionens materielförsörjning under pandemin. Han har ett erbjudande om snabba leveranser av egenproducerade masker. 

Fem miljoner ansiktsskydd kan Camfil leverera om de får i gång en egen produktion, enligt Torbjörn Bäck. Men det är bråttom, besked om mångmiljonaffären krävs de närmaste dagarna. 

Andningsskydd FFP2 och FFP3

■ För att skydda mot partiklar i luften, som virus och bakterier, kan man använda ett andningsskydd som filtrerar bort partiklar av en viss storlek och mängd. 


■ FFP står för filtering facepiece particle, och siffran indikerar skyddsklass. 


■ FFP3 är säkrare och kan filtrera bort partiklar av mindre storlek än FFP2.


Andningsskydd av FFP2 och FFP3 är dyrare än vanliga de vanliga, oftast blå kirurgmaskerna (vanliga munskydd), eftersom de har ett inbyggt partikelfilter.


Det stoppade partiet från Socialstyrelsen hade skyddsklass FFP2. I sin offert till Region Stockholm erbjöd sig Camfil att leverera 3 miljoner skydd av klass FFP2 och två miljoner av FFP3.

Och Camfils vd Torbjörn Bäck har dessutom ett unikt krav, en friskrivningsklausul: att skydden ska betalas även om de skulle underkännas i senare tester. 

”För att kunna göra denna uppstart önskar Camfil en första order 6/4 och att Karolinska åtar sig att täcka kostnaden för dessa skydd även om det senare visar sig att extern fulla test enligt standard test inte godkänner dessa skydd. Vi är väldigt säkra på att klara de externa testerna ifall våra egna visar rätt resultat men alla problem går inte att utesluta fullständigt.”

Den 7 april underkänns partiet med andningsskydd från Socialstyrelsen. Dagen därpå får Camfil sin första order. 

I det jätteavtal som senare kom att skrivas med Camfil förbinder sig Region Stockholm att köpa stora mängder andningsskydd, även om dessa senare inte skulle visa sig godkännas i tester. När det gäller andningsskydd av en högre skyddsklass, så kallad FFP3, anges rakt ut att Camfil ”inte kan garantera att andningsskydden uppfyller kraven som ställs” på den skyddsklassen.

Trots det ska bolaget, enligt avtalet, kunna leverera hundratusen andningsskydd av den skyddsklassen varje vecka.

Regionen tecknade ett avtal värt en kvarts miljard för ansiktsskydd till sjukvårdens personal – innan produkten ens fanns.
Foto: MAGNUS HALLGREN/DN/TT / DN TT NYHETSBYR?N

Karolinska sjukhuset försvarar överenskommelsen med att det viktigaste vid den tiden var att så fort som möjligt säkerställa tillräckligt med skyddsutrustning till vården.

”Det rådde en helt exceptionell situation där normala spelreglerna inte gällde”, skriver Karolinska i en kommentar.

Och tillägger: 

”Vi kommer inte att utesluta en fungerande produkt under en pandemi bara på den grunden att tillverkaren de också har ett testlaboratorium”.

När Expressen frågar Camfils vd Torbjörn Bäck varför Region Stockholm skulle stå för kostnaden av andningsskydd oavsett om de klarade tester eller inte, avbryter han intervjun och återkommer senare – trots otaliga försök att få honom att fortsätta intervjun – på sms.

Enligt Bäck var det bråttom att få fram en ny produkt för bolaget under det rådande läget:

”Detta innebar en betydande finansiell risk för Camfil som vi frågade region Stockholm om de kunde dela med oss”, skriver Torbjörn Bäck.

Camfil AB är ett privatägt bolag med bas i Trosa, och med stora vinster både från svenska och internationella marknaden.  Förra året gjorde bolaget en vinst på närmare en miljard kronor, en fördubbling från situationen för fem år sedan. 

Bara under 2018 och 2019 belönades chefer på bolaget genom olika incitaments- och optionsprogram med sammanlagt 110 miljoner kronor, före bonus.

Camfils testresultat hölls hemliga

Expressens granskning visar att Camfil aldrig tog betalt för testerna av konkurrenternas andningsskydd och att frågan om bolagets inblandning kom att bli en känslig fråga längre fram.

När Sveriges kommuner och regioner, SKR, bad om att få ta del av testresultaten från partiet med ansiktsmasker som deras medlemsregioner tvingats stoppa, nekas de av regionens avdelning för materielförsörjning i krisen, Command Center.

”Eftersom Camfil inte är ett ackrediterat testinstitut utan har bistått Command Center informellt vill vi inte sprida testresultaten”, löd svaret.

– Det här var en tjänst där vi bad Camfil om hjälp för att säkerställa att de skydd som vi fick in höll måttet. Men eftersom de inte har rätt att dela ut ett formellt godkännande eller underkännande så ville vi inte att det skulle tolkas på det sättet. Det här var för oss och vår bedömning, säger John Sjöström, arbetsmiljöspecialist vid Region Stockholms enhet för materielinköp.

Camfils hot: att dra tillbaka testverksamheten

Enligt Karolinska övervägde även Camfil att sluta med testningsverksamheten om resultaten spreds, vilket bedömdes som förödande för landets sjukhus.

Efter att Socialstyrelsen låtit göra om Camfils tester och det auktoriserade statliga forskningsinstitutet Rise fick godkända resultat, har det blivit fritt fram för landets regioner att använda kvarvarande partier av de stoppade Homar KN95-andningsskydden.

Men Region Stockholm har än i dag stopp för användning av sin del av det partiet, ursprungligen 50 000 skydd. 

De hänvisar till det äldre icke-auktoriserade testresultatet från Camfil.

– Vi jobbar för Region Stockholm. Andra aktörer har testat skydden å sin räkning och då får de fatta sina beslut, säger arbetsmiljöspecialisten John Sjöström, vid Region Stockholms enhet för materielinköp.

Erik Magnusson, inköpschef vid Socialstyrelsen, meddelar att de fortfarande har kvar lite mer än 30 000 av de omdiskuterade andningsskydden i myndighetens lager. De ingick i samma leverens av skydd som de drygt 270 000 som skickades ut till regionerna. 

– De är fullt dugliga och de är godkända och ligger där, säger Erik Magnusson.


Aktörerna

Socialstyrelsen

I månadsskiftet mars/april fördelade Socialstyrelsen ett parti om 300 000 andningsskydd av typen Homar KN95 över landet. Närmare 270 000 av dessa har levererats till ett tiotal regioner runt om i Sverige.

Efter att Region Stockholm command center på Karolinska anlitat luftfilterbolaget Camfil att utföra tester på sitt parti av andningsskydd, som gav underkänt resultat, beslutade Socialstyrelsen att stoppa partiet med 270 000 som redan hunnit gå ut till vården.


Region Stockholm

Beslutade att ingå avtalet med Camfil värt 270 miljoner kronor. Avtalet undertecknades den 26 maj och gäller fortfarande. Beslutet fattades i regionstyrelsen den 19 maj.


Region Stockholms command center

Den inköpsorganisation som Region Stockholm bildade för att organisera inköp av bland annat skyddsutrustning under pandemin, för hela regionens verksamheter. I organisationen ingick personal från flera olika delar av regionen, men verksamheten var placerad på Karolinska universitetssjukhuset.

Command center anlitade Camfil för tester. Parallellt fördes diskussioner med Camfil om egna leveranser av andningsskydd. Den diskussionen ledde 8 april till en första order om en miljon andningsskydd värd 30 miljoner kronor. Enligt Karolinska universitetssjukhusets presstjänst gav Region Stockholm rådet att använda ett undantag i Lagen om Offentlig upphandling som finns att tillgå vid exceptionella händelser. Karolinska har sedan administrerat själva inköpen på uppdrag av Region Stockholm.


Camfil

Svenskbaserat bolag specialiserat på bland annat luftfilter för ventilationssystem som anlitades av Region Stockholm Command Center för att utföra tester i de egna laboratorierna. Bolaget uppger själva att de använder sig av andra metoder för tester än auktoriserade testinstitut, som statliga Rise.

Samtidigt inledde Camfil diskussioner med Region Stockholm Command Center om att de själva kunde starta en produktion av andningsskydd. Efter att ha fått garantier om att Region Stockholm skulle stå för kostnaderna, även om andningsskydden inte skulle klara alla tester, så startade bolaget en produktion som fortfarande pågår. 

Se också:

Sahlgrenska hårt belastat när smittan ökar igen.
Fester med över 300 deltagare i Södertälje.