Stor spridning i Stockholm – Tegnell vill inte stänga staden

Anders Tegnell: ”Får förvänta oss att fler blir sjuka”
Boende uppmanas att hålla sig hemma och personer avråds från resor till staden – men statsepidemiolog Anders Tegnell vill inte se en riktig karantän.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Flera hundra personer i Stockholm har smittats av corona och Folkhälsomyndigheten befarar att mörkertalet kan vara tiodubbelt.

Boende uppmanas att hålla sig hemma och personer avråds från resor till staden – men statsepidemiolog Anders Tegnell vill inte se en riktig karantän.

– Jag är tveksam till att vi får effekt med tvingande medel.

Dag efter dag ökar antalet konstaterade fall av corona i Stockholm. Regionen är den delen av Sverige med störst smittspridning och flest dödsfall. Totalt har runt 500 personer konstaterats vara drabbade – fem patienter har dött.

I början kunde de flesta fallen kopplas till resor i riskområden som Iran och Alperna – nu finns tydliga tecken på spridning ute i samhället.

Samtidigt säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, för att mörkertalet i Stockholm börjar bli stort.

– För varje person som dyker upp hos sjukvården finns nog runt tio till som inte vet om det, säger han.

Kravet: Sätt Stockholm i karantän

Det råder besöksförbud på Stockholms äldreboenden, det avråds från besök på LSS-hem, boende i staden ombeds att jobba hemifrån om de kan och Folkhälsomyndigheten avråder från resor till regionen.

– Vi står inför en av de största utmaningarna i modern tid. Stockholm har inte varit med om något liknande, sa Anna König Jerlmyr, Stockholms finansborgarråd, vid en presskonferens på torsdagsmorgonen.

– Vi har en exceptionell situation i Sverige, men särskilt i Stockholm. Vår viktigaste prioritering är givetvis stockholmarnas liv och hälsa.

Den annars pulserande Kungsgatan i centrala Stockholm är sig inte lik efter coronautbrottet.
Foto: OLLE SPORRONG

Regionen förbereder sig för det som kan bli en ”enorm pandemi” och planerade operationer på regionens sjukhus ställs in.

– Stockholm har nu börjat ta höjd för att vi kanske får en enorm pandemi, säger Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus och ordförande i Stockholms läkarförening, till SVT Nyheter.

Nu höjs röster för att sätta hela regionen i karantän. På Expressen Debatt har Staffan Sylvan, överläkare och tidigare smittskyddsläkare, skrivit:

För att minska spridningen av smittan från Stockholm till andra områden i Sverige: Inför avspärrning och vidta alla åtgärder som finns i verktygslådan mot covid-19 – nu!”

Anders Tegnell: Tveksam till karantän

Sådana åtgärder har genomförts i flera andra länder. I början av utbrottet sattes staden Wuhan – och stora delar av provinsen Hubei – i Kina i karantän. I Europa har flera städer, regioner och länder satts i karantän. I Storbritannien hintas det om en liknande lösning för London. Staden rymmer en tredjedel av landets coronafall och kallas en ”superspreader city” – en superspridarstad – av lokala myndigheter, skriver brittiska medier.

Anders Tegnell ser dock inte karantän som en utväg just nu.

– Jag är tveksam till att vi får effekt med tvingande medel, säger han i Expressen TV.

– Vi för inga sådana diskussioner just nu.

I SVT Nyheter utvecklar han:

– Karantän måste man använda på ett klokt sätt. Det är en väldigt ingripande åtgärd. Att lägga en sådan ring runt Stockholm, då skulle staden sluta fungera.

Annika Linde, tidigare statsepidemiolog, säger:

– Jag tycker att ju mer vi fragmenterar, desto större blir skadan vi gör på samhället. Frågan är hur mycket man skulle vinna, men jag kan inte riktigt uttala mig i frågan. Jag tycker det är en jättesvår fråga, det är alldeles för komplext för att jag ska kunna svara.

Länsstyrelsen tar fram plan för karantän

Mycket av smittspridningen är just i Stockholm, och att skärma av staden skulle ”mest ställa till med skada”, tror Tegnell som menar att en karantän skulle kunna hindra hjälp från att komma till Stockholm.

Sen tidigare pågår ett arbete hos länsstyrelsen i Stockholm där geografisk karantän är ett scenario man utgår ifrån.

– Vi tittar nu på hur det skulle slå om man inför rent geografiska avgränsningar, har Ola Slettenmark, samordningschef på länsstyrelsen i Stockholm, sagt.

Vad för åtgärder som skulle bli aktuella vid en karantän kan länsstyrelsen dock inte uttala sig om.

”Det går dock inte att säga så mycket mer i nuläget eftersom det just är pågående arbete”, hälsar Jonas Johansson, kommunikationschef, i ett mejl.

Litar helt på Folkhälsomyndighetens bedömning.

Missa inga nyheter om coronaviruset! Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna.  

LÄS MER: Frågor och svar om corona