Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stor ökning på iva – tredje vågen värre

Amerikanska forskare har tagit fram ett armband som mäter svett, och genom svettet kan man sedan mäta cytokiner som kan avslöja om personen har covid-19.
Antalet personer som vårdas på iva ökar. Genrebild.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En skylt som uppmanar till att inte sprida covid-19. Genrebild.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Antalet patienter som vårdas inom intensivvården på grund av covid-19 fortsätter att öka. En övervägande majoritet av dem som vårdas är fortfarande män i övre medelåldern.

– Det kan fortsätta att gå uppåt, men det vet vi inte, Johnny Hillgren, intensivvårdsläkare och ansvarig för intensivvårdsregistret.

Den så kallade tredje vågen ser ut att bli betydligt värre än den andra. Även om antalet personer som dör med covid-19 har minskat kraftigt, tack vare vaccineringarna, fortsätter antalet patienter som vårdas inom intensivvården (iva) att öka och är nu fler än när det var som värst i vintras.

Sent på måndagseftermiddagen vårdades 416 patienter på grund av covid-19 på landets intensivvårdsavdelningar, att jämföra med cirka 390 i början av januari. Bara de senaste dagarna har ett 20-tal patienter tillkommit.

– Det ser lite olika ut över landet, men på vissa håll är läget väldigt ansträngt just nu och vi ser inte att det har börjat vända neråt, säger Johnny Hillgren, intensivvårdsläkare och ansvarig för intensivvårdsregistret.

TT: Var är det värst just nu?

– Det är i mellansverige. Uppsala-Örebro, Dalarna och Gävleborg.

Trött personal

 Det stora problemet med att skapa nya intensivvårdsplatser, säger han, är inte platsen som sådan eller den medicinska utrustningen heller, för den delen, utan personalen.

– Intensivvård är väldigt personalkrävande. I grova drag kan man säga att en patient kräver en personal för själva vården. Därutöver krävs också personal runtomkring, som teknisk personal och de som koordinerar vården och så vidare, och nu får vi signaler om att personalen börjar bli väldigt trött, säger Johnny Hillgren.

Precis som tidigare är en klar majoritet (71 procent) av dem som får intensivvård på grund av covid-19 män och medianåldern på patienterna är 63 år, förhållanden som nästan inte har ändrats alls sedan pandemin startade för drygt ett år sedan, även om snittåldern på dem som vårdas på iva har ökat något.

För ett år sedan, under den första vågen, vårdades det som flest patienter på iva i slutet av april, då knappt 560 patienter erhöll intensivvård på grund av covid-19. Därefter sjönk antalet successivt, om än långsamt.

– Det var egentligen först i mitten av sommaren som det blev ett lugn på intensivvårdsavdelningarna, säger Johnny Hillgren.

Ökat ytterligare

TT: Hur blir det i år?

– Det är jättesvårt att säga. Det kan fortsätta att gå uppåt, men det vet vi inte.

Från insjuknandet tills dess att man behöver intensivvård går det i snitt 10,9 dagar. Den beläggning som finns i dag speglar alltså smittspridningen för elva dagar sedan. Därefter har dock smittspridningen fortsatt att öka, meddelade Folkhälsomyndigheten i förra veckan. Risken finns alltså att trycket på intensivvårdsavdelningarna på grund av covid-19 kan komma att öka ytterligare.

– Osäkerheten är stor, men förhoppningsvis är vi på toppen av tredje vågen nu, men som sagt. Det vet vi inte, säger Johnny Hillgren.

Se mer

För att se om man har antikroppar mot covid-19 används främst antikroppstest. Men nu kommer ett nytt alternativ – T-cellstest.