Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stockholmarna flyttar ut på landet – reaktionerna går isär

Linnea Holm och Elin Segerros i Grisslehamn går sista året på gymnasiet och tycker det är tråkigt med hemmastudierna. De har inte märkt att det skulle vara fler människor i rörelse än.Foto: Lina Sköld / Norrtelje Tidning
Ralf Jansson i Grisslehamn tycker att alla stockholmare borde stanna hemma. ”Jag tycker man ska hålla sig till sina hemorter och inte fly ut på landet”, säger han.Foto: Lina Sköld / Norrtelje Tidning
Kjell Engström på Singö camping ser inget problem med att fler skulle ta sig till sina husvagnar. ”Jag tycker inte man ska ställa grupper mot varandra”, säger han.Foto: Lina Sköld / Norrtelje Tidning

Här är coronanyheter från landet runt.

Heta åsikter när befolkningen stiger i skärgården: ”Stockholmare tar med sig smittan ut på landet”

Singö och Grisslehamns befolkning ökar kraftigt under sommarmånaderna, så här års brukar det vara lite lugnare och mindre folk i farten. Efter coronavirusets utbrott och beslutet att låta anställda jobba hemifrån, är det många som åkt ut till sina sommarställen för att fly storstadslivet och undvika stora folksamlingar, skriver Norrtelje Tidning.  För lokalborna ger det både bra och mindre bra konsekvenser.

– Jag tycker inte om att det kommer en massa stockholmare hit och tar med sig smittan ut på landet. Det är mycket mer folk när man handlar och hyllorna blir tomma snabbt, säger Ralf Jansson till Norrtelje Tidning.

Läs mer på Norrtelje Tidning 

”När folk ser oss i den blir de förskräckta” – militärens skyddsmasker ska användas på Södertälje sjukhus

Södertälje sjukhus personal ska få använda militära masker när de vårdar svårt sjuka coronapatienter. Skyddsmask 90 har blivit godkända av Arbetsmiljöverket som skyddsutrustning för vården. Bengt Cederlund, tillförordnad chefläkare på Södertälje sjukhus, är positiv till maskerna som levererats men konstaterar ett problem.

– När folk ser oss i den blir de förskräckta, både patienten och folk som ser bilder på oss i den här utrustningen. Det är förstås absurt att mötas av en person i den här typen av mask. Men det finns inte utrymme för kompromisser nu, säger Bengt Cederlund till Länstidningen i Södertälje.

Läs mer på LT.se 

Höga kustens flygplats stänger helt – inga resenärer efter coronaviruset

Planen var att dra ner antalet turer från Höga kusten airport utanför Kramfors. Så blir det inte – istället stängs flygplatsen helt.

– Jag förstår ju att man tar beslutet, det är helt enkelt ingen som flyger längre, säger flygplatschef Per Enroth till Tidningen Ångermanland.

Läs mer på Allehanda.se

Roger Eriksson från Grycksbo morgonhandlar på Willys, där man nu satt upp coronaskydd.Foto: Martin Lindström / Dala-Demokraten

Nu börjar butikerna i Falun ”plasta in” sin personal

Det ser ut som ett jättevisir. Det hänger framför varje kassaapparat. På ena sidan kassapersonalen, på den andra kunden.

Roger Eriksson från Grycksbo betalar med kort.

– Det här är bra. Nu slipper man flåsa någon i ögonen, säger han.

– Den som i dag besöker vår butik i Falun hittar kassapersonalen bakom ett corona-skydd, berättar Willys butikschef Magnus Graf för Dala-Demokraten.

Läs mer i Dala-Demokraten 

Lokala vårdchefen hårt kritisk till att Skistar låter backarna vara öppna i Åre

Sjukvårdspersonalen går på knäna och flera är sjuka – varav en med bekräftad Covid-19. Nu väntar påsken och en tillströmning av besökare där många kan behöva vård.

– Folkhälsa och samhällsekonomi måste ges förtur, vi måste faktiskt tänka på hur vi fördelar våra resurser, säger hon.

Läs mer på ÖP

Oklara regler för äldre som vill jobba – här är företagen som fortsätter hyra ut 70-plussare

Folkhälsomyndighetens uppmaning är att alla över 70 år ska hålla sig hemma och undvika sociala kontakter i så stor utsträckning som möjligt. För gruppen äldre som fortfarande är i arbetslivet finns det dock inga specifika restriktioner. I dessa tider har funderingar växt i de företag i Örnsköldsvik som hyr ut pensionärer till att utföra tjänster som städning, snickeri och trädgårdsarbete.

– Jag tror inte de tänkt på det hos myndigheterna, säger Eva-Karin Öhman på Alla tiders kompetenser, som har som affärsidé att hyra ut seniorer.

Läs mer på allehanda.se

Äldreboenden slår larm – efterlyser munskydd och visir

Coronaviruset slår hårt mot sjukvården där det råder brist på särskild skyddsutrustning. På äldreboendena i Bollnäs kommun är läget lika allvarligt. Nu efterlyser de munskydd och visir för att skydda sina riskgrupper.

Det Bollnäs äldreboenden främst är i behov av är skyddsutrustning som är godkända mot virus, exempelvis munskydd som används mot slipdamm.

Och efterlysningen gav resultat direkt.

– Den har gett en hel del, flera småföretag och enstaka personer som haft handskar, förkläden, visir och munskydd har hört av sig. Det är jättebra. Allting är välkommet, säger enhetschef Charlotte Lind till helahälsingland.se

Läs mer på helahälsingland.se 

Näthandeln har den senaste tiden ökat mellan 200 och 400 procent, enligt Susanne Edh på Ica Ettan i Västerås.Foto: Magnus Westberg / VLT

Företag tvingas coronavarsla – men här ökar handeln explosionsartat: ”Det slår i taket”

Rädslan för coronaviruset gör att butikernas näthandel ökar kraftigt.

– Det slår i taket, säger Susanne Edh, handlare på Ica Ettan i Västerås.

Näthandeln för butiken har den senaste tiden ökat mellan 200 och 400 procent, enligt Susanne Edh.

Butiken har anställt, tre, fyra medarbetare enbart för att möta anstormningen. Dessutom har befintlig personal styrt om sina arbetsuppgifter för att kunna plocka ihop varor och köra ut dem till kunder.

Läs mer på VLT 

Så tycker Nynäshamns gymnasister om att plugga hemifrån: ”Sällan man saknar skolan så som man gör nu”

I likhet med alla andra gymnasieelever stannar hon numera hemma och pluggar under tiden coronasmittan drar över landet. Men trots att nynäshamnaren Olivia Johansson nu slipper att stiga upp klockan halv sex varje morgon för att åka till skolan i Stockholm så ser hon nästan bara nackdelar med att studera på distans.

– Det är väldigt tråkigt, säger hon till Nynäshamns Posten. 

Läs mer i Nynäshamns Posten 

Sparbankens stimulanspaket: Delar ut ännu en bonus för att hjälpa den lokala handeln

Sparbanken låter kortpressarna gå varma – igen. För att hjälpa handeln, restaurangerna och kaféerna delar de ut en bonus på 100 kronor till 25 000 kunder att handla lokalt för i Västra Mälardalen.

– Det här är en akutåtgärd som vi gör för att hjälpa till, säger bankens vd Mikael Bohman.

Tidigare i år fick Sparbankskunderna ett presentkort laddat med 175 kronor att handla för.

Läs mer på bblat.se 

All personal på Lindemaskiner permitterade: ”Produktionen står nu helt stilla”

Samtliga anställda på Lindemaskiner har permitterats. De cirka 120 anställda fick under onsdagen beskedet att de skulle gå hem.

– Produktionen på anläggningen står nu helt stilla. I princip alla våra kunder har avbokat sina beställningar. Det är en mycket, mycket bekymmersam situation, säger Dan Johansson, vd på Lindemaskiner.

Läs mer på na.se

Ingen matlåda i Sundsvall.Foto: Shutterstock

Företagare inför matlådeförbud i Sundsvall – för att stötta restauranger

Sundsvallsentreprenören Anders Granström har förbjudit sina anställda att ta med matlåda till arbetet, skriver Sundsvalls Tidning.

I stället bjuder han sina anställda på lunch – förutsatt att man äter ute tillsammans med kollegor, leverantörer eller kunder, och att man hittar någon form av utbyte.

– Om vi inte deltar i det samhälle som vi älskar och vill ha – då kommer det att försvinna, säger Anders Granström.

Läs mer på ST.nu 

Rättviks marknad ställs in – första gången någonsin: ”Jättetråkigt”

Vårens marknad i Rättvik ställs in på grund av coronapandemin. Det är första gången sedan starten 1891 som marknaden ställs in, skriver Dalarnas Tidningar.

Rättviks marknad besöks av runt 100 000 personer och det är risken för smittspridning och förbudet mot sammankomster med fler än 500 personer som beslutet är grundat på.

– Det är så klart jättetråkigt, säger Stina Lovén Adeström, marknadsgeneral.

Läs mer på dt.se

Utländska arbetare i karantän – nu söks lokala betongarbetare till Microsofts jättebygge i Sandviken

Sex, sju utländska betongarbetare har satts i coronakarantän. Därför behövs lokala betongarbetare till Tunaområdet i Sandviken, där Microsoft just nu bygger en jättelik serverhall. En annons lades ut i går, onsdag.

 – Vi har fått mycket positivt gensvar, säger Jan Fagerström på näringslivskontoret i Sandviken.

Läs mer på gd.se 

Fagerstas industrier om det svåra läget – utesluter inte permitteringar: ”Läget förändras nästan timme för timme”

Som en konsekvens av coronaviruset går många företag på knäna och tvingas permittera personal. De stora industrierna i Fagersta planerar inga permitteringar just nu, men kan gå samma väg till mötes.

– Jag har aldrig varit med om att det händer så mycket dag för dag med myndighetsbeslut och olika länders inriktningar, säger Per Lennart Berg, kommunikationsdirektör på Seco tools, till Fagersta-Posten.

Läs mer på fagersta-posten.se 

 

https://datawrapper.dwcdn.net/QuxVN/4/