Det är Region Stockholm som ger rådet att avvakta tills vidare med den andra dosen av vaccinet i fall man haft covid-19 och fått kraftiga biverkningar som feber och kräkningar av den första dosen, rapporterar TV4 Nyheterna.
Bakom ligger framför allt en vilja om att undvika ytterligare biverkningar – samt att immunresponsen verkar god redan vid en spruta, skriver Region Stockholm.
– I de fallen där man har haft biverkningar i form av feber och lite mer kraftiga reaktioner som illamående och kräkningar så tycker vi det är bra att vänta med andra dosen, säger Region Stockholms chefläkare Elda Sparrelid till TV4.
Huvudstadsregionen är den enda som hittills uttalat att den avråder från en andra dos. Råden gäller vaccinen från Pfizer-Biontech och Moderna.
Folkhälsomyndigheten kommer fortsättningsvis rekommendera att man tar två doser. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det skulle bli för komplicerat att särbehandla enskilda individer:
– Man kan inte göra massa avgöranden på individnivå, och det uppkommer snabbt en massa frågor om hur säker man kan vara på att man haft sjukdomen, hur långt innan är det som gäller och en massa annat, säger han till Ekot och fortsätter:
– När vi nu står mitt uppe i en massvaccination kommer vi att fortsätta att rekommendera att man vaccinerar enligt de regler som bolagen och Läkemedelsverket har tagit fram.
Avråder från andra dos
Matti Sällberg, professor och biomedicinsk analytiker vid Karolinska institutet, tycker att regionen gör en rimlig bedömning. Han lyfter även fram att de som nyligen haft konstaterad covid-19 inte behöver stressa för att få vaccinet.
– Har man haft corona, så talar studier för att man har bibehållna antikroppsnivåer i 8-10 månader. Vilket talar för att man borde ha ett rimligt skydd i någonstans mellan 6 till 9 månader. Då behöver man kanske inte ha bråttom att vaccinera sig, säger han till Expressen.
Att antikropparna finns kvar i tio månader behöver inte betyda att en person som haft corona är skyddad hela den tiden.
Sällberg trycker på att det inte påverkar den beslutade vaccinationsordningen och påminner om vikten av att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Men har man nyligen haft covid-19 har man sannolikt ett skydd, men de kliniska studierna visar att det är ingen fara att bli vaccinerad, man kommer med största sannolikhet bara att förbättra sitt immunförsvar, säger han.
Två nya mutationer upptäckta
Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset.