Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Löfvens krav efter ”slarv” i höst: Ställ in och skjut upp

Viktor Barth-Kron om Stefans Löfvens tal till nationen.

Stefan Löfven har hållit tal till nationen med anledning av pandemin.

Statsministern riktade en särskild uppmaning till de som inte känner att pandemin angår dem och sa att ”många slarvat” under hösten.

– En mor- eller farförälder du smittar kan komma att dö, sa han.

I inledningen av pandemin höll Stefan Löfven tal till nationen – och under söndagskvällen höll han ett andra tal.

Statsministern konstaterade att läget nu åter är mycket allvarligt. Han bad folket om något ”mycket svårt men helt nödvändigt”. 

– Den lilla respit vi fick under sommaren är över. Livet blev inte som vanligt, men det fanns stunder då det nästan kändes så, sa Löfven och fortsatte:

– Allt fler smittas. Allt fler IVA-platser används för att vårda svårt sjuka. Allt fler dör.

Statsministern uppmaning

Efter en nedgång under sommaren har smittspridningen åter tagit fart under hösten. Sedan några veckor tillbaka ökar också antalet sjukhusvårdade, intensivvårdade och avlidna kraftigt.

I sitt tal bad Stefan Löfven om uthållighet.

– Under hösten har för många slarvat med att följa råd och rekommendationer. Men nu ser vi hur folk börjar ta ansvar igen. Hur resandet minskar och hemmajobbandet ökar. Fortsätt så - och håll ut.

Han riktade också en särskilt uppmaning till de som inte känner att coronapandemin angår dem.

– En mor- eller farförälder du smittar kan komma att dö. Det är för de människorna du ska göra uppoffringar. Det är för de människorna du måste visa beslutsamhet, självdisciplin och ansvarskänsla.

Det klara budskapet var att det kommer att krävas stora uppoffringar framöver, i syfte att minska smittspridningen.

– Träffa bara människor som du bor med. Om du bor ensam, välj en eller högst två vänner att umgås med, sa Stefan Löfven och fortsatte:

– Alla saker som du skulle vilja göra, men inte är nödvändiga: Ställ in. Boka av. Skjut upp.

Experten: I våras var viruset mer okänt

Expressens politikexpert Viktor Barth-Kron menar att Stefan Löfven ville betona allvaret i krisen, och få folk att lyda rekommendationerna som utfärdats.

– Det var budskap som kommit under en lång tid. Men det man kan anmärka på var att Löfven försökte tala om att Sverige fungerar, det byggs hus, barnen går i skolan och vi gör det här tillsammans.

Det återstår att se om talet kommer att få samma genomslag som i våras, menar Viktor Barth-Kron.

– I våras kände man att det hade sin geist kvar. Säger man att det är ett tal till nationen hör alla upp och samlas runt lägerelden. Det ska bli intressant och se om Löfven får det genomslaget som han fick den gången. Det är möjligt att stundens allvar kan få det att bli så. Men jag är inte helt hundra. I våras var viruset mer okänt och då sökte man kanske mer av det här.

Här kan du se hela talet:

Statsminister Stefan Löfvens uppmaning under talet till nationen: "Alla måste göra mer".