Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Vaccinforskaren svarade på frågor

Folkhälsomyndigheten om varför man väljer att gå längre med nya restriktioner.
Helena Hervius Askling överläkare i infektionssjukdomar på Akademiskt specialistcentrum, Region Stockholm.
Foto: Emelie Otterbeck
Ställ dina frågor om vaccin och omikron i chatten.
Foto: Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN

Vad vet vi om vaccin och omikron? Helena Hervius Askling, överläkare i infektionssjukdomar på Akademiskt specialistcentrum, Region Stockholm chattade med läsarna .

Läs frågorn och svaren här nedan. 

Jan O: Jag har fått 2 sprutor vaccin Pfizer 0,3 ml. Den tredje dosen jag fick var en halv dos moderna 0,25 ml. Mina 2 frågor är: 1 Hel dos moderna ges 0,5 ml och Pfizer hel dos ges 0,3 ml . Varför olika mängd vaccin för de två vaccinerna. 2 Finns det forskning om att en halv dos moderna ger lika bra skydd som Hel dos Pfizer som tredje spruta. Jag vet många som fått tre hela doser Pfizer. Men region Uppsala ger alltså halv dos moderna som tredje.

HELENA HERVIUS ASKLING: Vaccinerna innehåller olika mängd verksam substans det vill säga mRNA-partiklar och Modernas vaccin innehåller lite mer än Pfizer därför räcker det med en halv dos som påfyllnadsdos, när immunförsvaret redan känner igen proteinet. Rekommendationen att ge en halv dos som påfyllnadsdos gäller i hela Sverige och de flesta Europeiska länder och stöds av EMA Europeiska Läkemedelsverket. Det är onödigt att ge mer vaccin att det som behövs. Däremot är det en hel dos när det används som dos 3 i form av extrados till personer med immundämpande läkemedel. 

Hanna: Världshälsoorganisationens rådgivningsgrupp gällande covidvaccin varnar för strategin att gång på gång ge påfyllnadsdoser för att stävja nya coronavirusvarianter, eftersom man anser att det inte är en hållbar strategi, skriver The Guardian. ”En vaccinationsstrategi baserad på upprepade boosterdoser av vaccinet är troligtvis varken lämpligt eller hållbart”, skriver gruppen bland annat i ett uttalande. Samtidigt varnar också EU:s läkemedelsmyndighet EMA för att använda sig av påfyllnadsdoser alltför ofta, men av en annan anledning. Upprepade boosterdoser var fjärde månad kan nämligen försvaga immunsystemet, enligt EMA, skriver Bloomberg. Länder borde i stället låta det gå mer tid mellan påfyllnadsdoserna, och ge dem när det är säsong för coronavirus, precis som man gör med influensavaccinet, anser EMA. Inget att bry sig om?

HELENA HERVIUS ASKLING: Jo absolut och helt rimliga påståenden samtidigt som ingen, inte heller WHO och EMA, har en kristallkula som tala om för oss vilken möjlig variant av viruset som finns runt hörnet, så vi får göra det bästa möjliga av situationen nu och en tredje dos är dessa grupper överens om att det behövs som grundvaccination, och det stärker skyddet också mot allvarlig sjukdom av omikron. Det finns också undergrupper av patienter med underliggande sjukdomar som har rekommenderats en tidig extrados som nu behöver sin påfyllnadsdos (dos 4) men sedan kommer det med all säkerhet vara klokt att avvakta med fler doser en tid.

Marika: Vågar man tatuerar sig precis efter att man blivit vaccinerad med dos 3?

HELENA HERVIUS ASKLING: Absolut, inga problem.

Peter: Har fått 2 moderna ska få tredje men det är Pfizer! Kan jag blanda? Är lite småsnuvig, kan jag ta tredje nästa vecka?

HELENA HERVIUS ASKLING: Inga problem med olika vacciner men om du är snuvig ska du testa dig för covid innan du vaccinerar dig.

Erik: Hej! Jag har precis haft en infektion med covid-19. Hur länge borde jag vänta till tredje dosen?

HELENA HERVIUS ASKLING: Med all sannolikhet har du haft infektion med omikron. Om du är yngre, i alla fall under 50 och inte är någon medicinering som dämpar immunförsvaret OCH du hade en covidinfektion med tydliga symptom+ bekräftat med PCR-test så skulle jag vänta med dos 3 i alla fall 2-3 månader och sedan vet vi mer om om du kan vänta längre.

Lotten: Någon forskare i Australien (tror jag?) sa att vi kommer behöva 3-4 boosterdoser per år. Är detta rimligt ens? Även om vaccinen är säkra, kan det väl inte vara nyttigt att år efter år trycka in nya doser var 3e-4e månad? Hur tror du att detta kommer att ”sluta”? Kommer det ens att sluta? Jag börjar tappa hoppet.

HELENA HERVIUS ASKLING: Nej det är inte alls rimligt, det tror jag inte . Pandemin kommer att ebba ut, det har alla tidigare pandemier gjort och det kommer denna göra också så håll ut och tappa inte hoppet. 

Lollo: Gravid i vecka 36, ska jag ta tredje sprutan nu eller vänta till förlossningen är över. Blev ganska dålig mina andra två sprutor , kraftig yrsel och långvarigt ont i kroppen?

HELENA HERVIUS ASKLING: Jag rekommenderar att du tar den nu om det är ”dags” dvs minst 5 månader efter dos 2. Det är just i ditt stadium av graviditeten som du har störst risk att själv bli svårt sjuk, lungkapaciteten är minskad för att magen är stor och kroppen prioriterar näring till barnet. Covid-19 i slutet av graviditeten innebär också en risk för förlossningskomplikationer som kan drabba barnet. Och din vaccination ger barnet skydd med de antikroppar som överförs i blodet och skyddar barnet de första månaderna. Dina två doser ger heller inte inte optimalt skydd mot omicronsmitta.

Pernilla: Har fått moderna/spikevax dom två första gångerna, fungerar det att ta Pfizer som tredje dos?

HELENA HERVIUS ASKLING: Absolut.

Ia: Hur lång tid tar det innan den 3:e dosen verkar & ger skydd?

HELENA HERVIUS ASKLING: Efter några dagar, max en vecka har immunsystemet aktiverats tillräckligt och nya antikroppar bildats. 

Juan: är vaccinen 100 % säkra för gravida? och effektiva?

HELENA HERVIUS ASKLING: Ja stora studier och noggrann uppföljning i många länder stöder detta. Det som är farligt för gravida är covid-19, framför allt i slutet av graviditeten med risk för komplikationer för både mor och barn.

Linda: Hur vet man vilken variant man har av covid?

HELENA HERVIUS ASKLING: Det vet man inte men nu är det i princip bara omicron som cirkulerar i samhället. Om du hade infektion i oktober var det däremot bara delta som cirkulerade. Proven analyseras på laboratoriet så att FoHM kan övervaka vilka varianter som finns, men för dig som individ spelar det ingen roll utom i vissa svåra patientfall när man tar reda på det. 

Ellen: Varför ska man ta vaccinet när det ändå inte stoppar smitta ? Du smittar trots vaccinet? Jag är ovaccinerad och har inte haft covid sen den kom. Har massa kompisar som är vaccinerade som har fått covid. Känner att jag drog den rätta lotten.

HELENA HERVIUS ASKLING: Vi vaccinerar för att i första hand skydda oss själva och våra medmänniskor mot allvarlig sjukdom och död. Tyvärr skyddar inte vaccinet helt mot smitta, delvis gjorde det det mot tidigare varianten men mot omikronvarianten fungerar det dåligt. Men som tur är finns skyddet mot svår sjukdom kvar och förstärks framför allt efter dos 3.

Bea: Jobbar på sjukhus och där är det många av den dubbelvaccinerade vårdpersonalen som testat positivt för covid utan att ha symtom. Är dubbelvaccinerade asymtomatiska smittspridare i större utsträckning än ovaccinerade?

HELENA HERVIUS ASKLING: De data som jag känner till visar att med omikron så kan man smitta ungefär lika mycket om man är dubbelvaccinerad och om man är ovaccinerad.  Men en tredje dos minskar möjligheten att smitta.

Monsa Lisa Heldmark: Ska träffa mitt barnbarn på lördag, hon har tagit 2 sprutor o jag 3. Jag får inte bli smittad. Har Kol o hade lungcancer för 2 år sedan. Vill inte belasta sjukvården nu. Törs vi träffas? Har inte setts på 2 år!

HELENA HERVIUS ASKLING: I nuläget är det inte riskfritt tyvärr inomhus eftersom omikron går förbi två doser vaccin och ditt barnbarn kan alltså vara smittsam . Du har mindre risk att bli smittad med tre doser men det är fullt möjligt, dock ger de tre doserna dig ett bra skydd mot sjukdom med symptom/allvarlig sjukdom. Med dina underliggande sjukdomar och förmodad ålder över 60 (?) tycker jag du ska träffa hen utomhus eller vänta tills smittspridningen minskar, kanske någon månad fram.

Hans: Vad skiljer omikron varianten från säsongsinfluensa som vi har haft tidigare?

HELENA HERVIUS ASKLING: Två helt olika virus: säsongsinfluensaviruset har vi och djuren som bär på det anpassat oss till efter hundratals år och de flesta av oss har stött på de varje år sedan vi var små, vårt immunförsvar känner igen det och det är bara när det ändras mycket som fler blir sjuka. Sars-CoV-2/omicron är ett helt nytt virus som ingen människa någonsin hade stött på tidigare.

Emma: Varför nämns aldrig de svåra biverkningar man kan få av vaccinet? Finns flera fall i Sverige (och världen) som liknar Guillain-Barrés syndrom.

HELENA HERVIUS ASKLING: De svåra men ovanliga biverkningarna finns tydligt redovisade på Läkemedelsverkets hemsida och i Europeiska Läkemedelsverket månatliga rapporter om alla vaccinerna. Säkerhetsuppföljningen är noggrann. Enstaka fall av Guillan-Barré har inträffat efter framför allt vektorvaccinerna men inte i högre frekvens än flera andra tidigare vacciner. Men fler fall av Guillan-Barré har inträffat som komplikation av covid-19 infektionen. 

Kristina: Har fått tre sprutor. Nyss Covid. Hur troligt är det att jag blir smittad igen?

HELENA HERVIUS ASKLING: Det beror på vilket tidsperspektiv du här, på längre sikt så får vi troligen en ny virusvariant (men förhoppningsvis också ett vaccin som skyddar bra mot den) men på kort sikt så har du gott skydd i alla fall de närmaste månaderna. Smittad kan du säkert bli sen också men det som är väsentligt är att slippa allvarlig sjukdom.

Ytterligare restriktioner infördes under onsdagen:

Magdalena Andersson: ”Läget kräver ytterligare åtgärder”.