På grund av den ökade smittspridningen valde Norge att helt stänga den svenska gränsen den 27 januari. Något som möttes av stor kritik från svenskt håll. Det innebar att de svenskar som tidigare kunde åkta till jobbet inte längre fick lov.
Svenska gränspendlare fick inte heller ta emot någon ersättning för den uteblivna lönen.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) sa att hon var ”besviken på beskeden” från den norska arbetsmarknadsministern.
”Eftersom det är Norge som har stängt gränsen är det Norge som har ansvar för att lösa de problem som detta har orsakat”, skrev då ministern till TT.
För första gången sedan andra världskriget var gränsen mellan Sverige och Norge tillfälligt stängd. Men från och med den första mars tilläts gränspendlarna att på nytt resa in till jobbet i Norge, men med krav på strikta tester och kontroller.
Förvärrad relation mellan grannländerna
Trots det ändrade beskedet har relationen mellan mellan grannländerna blivit stött. Och i Norge har även synen på svenskarna förändrats, menar Fredrica Bornstedt som gränspendlar till sitt jobb i Norge.
– Det är att vi har blivit utestängda från arbete. Vi har fast arbete och betalar skatt, alla människor blir ju hindrade.
– Det här har skapat sår som kommer ta lång tid att läka.
”Vissa får sitta ensamma i matsalar”
Enligt Fredrica Bornstedt utsätts vissa svenskar för mobbning på arbetsplatserna i Norge.
– Jag har tack och lov inte blivit utsatt, men har varit i kontakt med flera som blivit utsatta, säger hon och fortsätter:
– Vissa har fått sitta ensamma i matsalar vid lunchtid.
På en arbetsplats i Oslo har svenskar blivit tillsagda att sätta på sig en väst för att synas.
– Ett nytt uttryck är coronasvenska och det har göra med hanteringen av pandemin som Sverige har. Vilket många får stå till svars för, även om det inte är individen som bestämt att pandemin ska hanteras så här, säger hon.