Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spanska beslutet bakom de ”falska” dödssiffrorna

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 10 och 20 på helgerna.
Premiärminister Pedro Sanchéz var glad över de låga dagliga dödstalen i veckan – som berodde på en systemändring.Foto: KIKO HUESCA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Spanien har stegvis öppnat landet de senaste veckorna.Foto: PACO FREIRE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK / PACO FREIRE/SOPA IMAGES/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Fortfarande gäller restriktioner med muskydd och avstånd.Foto: JAVIER ETXEZARRETA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Tre dagar i rad har Spanien rapporterat noll nya dödsfall av coronaviruset. 

Premiärminister Pedro Sanchéz kallade glädjebeskedet för ”en prestation av alla”. 

Men bakom minskningen ligger en förändring i statistiken som ger ödesdigra konsekvenser, rapporterar Financial Times.

– Det orsakar en falsk känsla av säkerhet bland invånarna, säger Jeffrey Lazarus på Barcelona Institute for Global Health.

De senaste dagarna har något hänt med Spaniens dödsstatistik. Mellan tisdagen 2 juni till torsdagen 4 juni har landet inte rapporterat några nya dödsfall alls, vilket lett till glädje och rubriker. Dagarna innan hade bara ett par enstaka dödsfall rapporterats in.

Premiärminister Sanchez stod i talarstolen i parlamentet under onsdagen och meddelade att det var ett framgångsbesked för landets nedstängning, och ett bevis på att det är dags att släppa på restriktionerna. 

Men i själva verket beror nedgången på att spanska folkhälsomyndigheten den 25 maj ändrade sitt sätt att redovisa. Tidigare meddelades dagligen, som i alla andra länder, antalet inrapporterade dödsfall det senaste dygnet. Men nu gäller den dagliga siffran enbart de som hade dödsdatum under det senaste dygnet, rapporterar Financial Times.

Siffrorna kritiseras

Spanska myndigheterna har dock meddelat att man en gång i veckan kommer att redovisa de dödstal som faller utanför den dagliga siffran. 

Men ser man till ECDC:s och Our world in datas statistik över det totala antalet dödsoffer i landet, har det inte gjorts.  Där återfinns enbart siffrorna från de dagliga uppdateringarna sedan 25 maj. 

När de eftersläpande siffrorna med dödsfall kommer att rapporteras in är därmed oklart.

Ändringen har vållat stor kritik – och förvirring. Experter menar att detta gör Spanien ojämförbart med andra länders dagliga statistik över utvecklingen.

Folkhälsomyndigheten: Måste vänta

Medan landet rapporterade noll dödsfall måndag 1 juni och tisdag 2 juni, rapporterade Madrid 11 och 12 dödsfall. Den 25 maj, dagen då man ändrade redovisningen, föll helt plötsligt också de totala dödstalen med nästan 2 000 personer.

– Siffrorna håller på att göra oss tokiga, säger Jeffrey Lazarus på Barcelona Institute for Global Health till FT och fortsätter: 

– Siffran noll har en stor makt. Det orsakar en falsk känsla av säkerhet bland invånarna.

Svenska myndigheter har påtalat att eftersläpningar i dödsstatistiken är naturliga, då få fall hinner rapporteras in under samma dygn som de sker – något som den spanska taktiken nu visar.

Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, sa under fredagens pressträff:

– Man testar på olika sätt i olika länder så det blir allt svårare att tyda den här statistiken.

Till DN säger hon:

– Vi måste vänta till vi kan studera överdödligheten över en längre tid, först då kan man avgöra vad som är vad.

Fotnot: I en tidigare version av texten stod att Spanien redovisat 813 nya dödsfall den 1 juni. Den siffran är nu borttagen ur ECDC:s och Our world in datas statistik. Nu står att noll nya dödsfall rapporterats samma dag.

Vaccinansvarig Ann Lindstrand om att ta fram ett vaccin.