Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spanska Ana, 106, har överlevt två pandemier

Se specialprogrammet om coronaviruset med bland andra Fredrik Reinfeldt och professor Jan Albert.
Ana del Valle bor numera på ett äldreboende i La Línea de la Concepción i södra Spanien, där hon också har fått vård enligt spanska medier.

Ana del Valle klarade sig undan spanska sjukan som liten på 1910-talet.

Nu har hon även överlevt corona – 106 år gammal.

– Vården har kämpat för henne som om hon var 18 år, säger svärdottern Paqui Sánchez enligt El País.

Andalusiska Ana del Valle är en riktig krutgumma. Nu har hon – 106 år gammal – blivit något av en symbol för att överleva coronaviruset.

Spanska medier skriver att hon föddes i Ronda i Spanien den 20 oktober 1913. Några år senare, i samband med första världskriget, härjade spanska sjukan i världen: en svår influenspandemi som beräknas ha tagit mellan 50 och 100 miljoner liv.

Förlorade syster i spanska sjukan

När Ana del Valle var bara sex år gammal förlorade hon sin storasyster, som kollapsade av feber, i den fruktade sjukdomen. Själv slapp hon undan.

Och nu har den blivande 107-åringen också överlevt coronaviruset.

Enligt El País var Ana del Valle en av totalt 28 äldre personer som insjuknade i covid-19 på ett boende i Alcalá del Valle i södra Spanien i slutet av mars. Men nu uppges hon ha blivit frisk igen, efter att ett tredje coronatest visat negativt.

– Hon har inte längre feber, äter ganska normalt och har börjat ta en del steg med sin rullator. Hon är väldigt svag och hennes sköra tillstånd gör att vi är försiktiga, men hon har inte coronaviruset, säger svärdottern Paqui Sánchez till El País.

Hon fortsätter:

– Jag kommer aldrig tröttna på att tacka dem (som vårdat Ana, reds anm), de har kämpat för henne som om hon var 18 år gammal.

Om 106-åriga Ana: ”En stark kvinna”

Ana del Valle är änka sen 24 år tillbaka. Hon har fött fyra barn, har fem barnbarn och fyra barnbarnsbarn.

– Hon är en väldigt stark kvinna, en stor karaktär, påverkad av ett väldigt hårt liv, säger svärdottern Paqui Sánchez till El País.

I ett tv-klipp publicerat av CBS News manar Paqui Sánchez till hopp:

– Tappa inte hoppet. Det här har ett slut och det kommer att komma. Farmor är en superfarmor, hon är en kämpe.

Enligt svärdottern har läkaren sagt att Ana del Valle visserligen kommer att dö en dag – men att det inte kommer att bli av covid-19.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Experterna går igenom för- och nackdelar med olika ansiktsskydd.