Socialstyrelsens besked: Intensivvårdsplatserna kommer inte att räcka

Följ senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helgerna.
Foto: ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ett tält med undersökningsbritsar utanför Karolinska Solna med anledning av spridningen av Covid-19.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Fyra nya dödsfall i Sverige – totalt 20.

Samtidigt säger Socialstyrelsen generaldirektör Olivia Wigzell till Sveriges Radio att Sveriges 526 intensivvårdsplatser inte kommer att räcka. 

– Alla regioner i landet arbetar med att öka kapaciteten i intensivvården, säger hon till SR.

Nästa vecka räknar region Stockholm med att behovet av intensivvårdplatser blir stort. 

20 personer har dött i Sverige hittills enligt Folkhälsomyndigheten, samtidigt har 123 nya fall bekräftats, totalt 1746. Sedan 13 mars testas främst personer med symptom på covid-19 som är i behov av sjukhusvård, samt personal inom sjukvården och äldreomsorgen. 

Region Stockholm bekräftade 55 nya fall av coronaviruset på lördagen. Totalt är nu 661 personer smittade i regionen samtidigt som drygt 5 000 personer har testats. 

På lördagen vårdades sammanlagt 23 personer på intensivvården efter att ha smittats av coronaviruset, uppger region Stockholm. Ytterligare 158 personer vårdas på sjukhus för viruset. 

Region Stockholm skriver vidare att behovet av intensivvårdplatser förväntas bli stort i nästa vecka. En expertgrupp arbetar nu med att ta fram olika alternativ. 

Socialstyrelsen: Platserna räcker inte 

699 (40 procent) av de bekräftade smittfallen i Sverige har smittats inom landet. 

I Ekots lördagsintervju berättar Socialstyrelsens generaldirektör Olivia Wigzell att Sveriges 526 intensivvårdsplatser inte kommer att räcka. 

– Nej, bedömningen är att de inte kommer att räcka och det är därför som alla regioner i landet arbetar med att öka kapaciteten i intensivvården, säger hon till SR

Ekot: Vad kan ni göra?

– En viktig hjälp som vi kan göra är att skaffa en aktuell lägesbild av hur många intensivvårdsplatser som det finns i Sverige och hur många som är belagda. Vi har sedan i torsdags arbetat för att få dagsaktuell data. Den första prioriteringen är att skala upp kapaciteten och det andra är att kunna använda alla intensivvårdsresurser i Sverige för Sveriges befolkning, säger Wigzell till SR. 

Wigzell berättar att det kan bli aktuellt att skicka patienter från Stockholm till andra regioner. Men det mest skriande behovet i vården just nu är ett annat. 

– Tillgången till personlig skyddsutrustning, där har vi fortfarande en global brist och åtgången är enorm. Vår första prioritet är att bygga upp lager och fördela till regioner som behöver stöd.

Johan Giesecke svarar på vanliga frågor om viruset.