Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittskyddsläkaren: Viktigt skydda turisterna i Sälen

”Det är olyckligt"
Sälen är hårt drabbat av pandemin.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Personer med covid-19 i Sälenområdet fortsätter jobba, rapporterar SVT Dalarna.  

Anledningen ska vara press att tjäna pengar under högsäsongen.
Men smittskyddsläkaren i Dalarna har inga sådana uppgifter.

Sälen är bland de hårdast drabbade områdena i Dalarna. Den sydafrikanska virusvarianten har upptäckts i området och smittan är hög bland lokalbefolkningen. 

Enligt SVT uppger flera personer i olika branscher inom turistnäringen att personer med konstaterad smitta ändå fortsätter att jobba, på grund av press från arbetsgivare.
Men det är inget smittskyddsläkaren i Dalarna, Anders Lindblom, hört något om.

 - Vi har inte fått de här signalerna. Arbetsgivarna som jag har varit i kontakt med vet att får vi in en stor smittspridning i Sälen så får det väldigt stora konsekvenser. De är jättenoga med att man inte ska vara på jobbet. Det är väldigt viktigt att vi skyddar turisterna nu när det är sportlov och så mycket folk i Sälenfjällen, säger han.

”Tagit stort ansvar”

Petra Hallenbrant är kommunikationschef på Skistar, som är den största arbetsgivaren i Sälen. Hon betonar att de inte pressar personal att arbeta trots sjukdom, och skriver bland annat i ett mejl:

”Vi som arbetsgivare har denna säsong tagit ett stort ansvar med anledning av coronapandemin och gör allt vi kan för att det ska vara tryggt och säkert hos oss både för gäster, medarbetare och invånare.

Vi skulle aldrig tvinga en medarbetare att jobba om man är sjuk eller att gå tillbaka till arbetet för tidigt enligt de regler som gäller från myndigheterna”