Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittskyddsexperten varnar för gymmen: Kvar i flera timmar

Generaldirektören för Skolverket, Peter Fredriksson om skolornas ansvar för smittspridningen vid fysiska aktiviteter.
Björn Olsen.Foto: STAFFAN CLAESSON / UPPSALA UNIVERSITET
Sats har öppnat sina gym i Sverige igen.Foto: Jessica Gow/TT / Jessica Gow
Träning utomhus rekommenderas.Foto: LUIS SINCO / LOS ANGELES TIMES / POLARIS POLARIS IMAGES

Spridningen av det nya coronaviruset innebär stora påfrestningar på vårt samhälle.

Vi uppmanas att hålla avstånd, tvätta händerna och nysa i armvecket.

Men det är fortfarande fritt fram att träna på gym.

– Träning har en viktig roll men i denna extraordinära situation kanske man inte kan göra det man alltid har gjort, säger överläkare Björn Olsen.

Från och med söndagen skärpte regeringen och Folkhälsomyndigheten förbudet om allmänna sammankomster. Från att ha förbjudit sammankomster med över 500 personer är det nu förbjudet att samla fler än 50 personer. 

Men beslutet gäller just ”allmänna och offentliga” sammankomster. Gymverksamheter berörs därför inte av beslutet och i Sverige hålls gymkedjorna öppet.

Några av de största gymkedjorna, Sats, Nordic Wellness och Friskis och Svettis, tycker alla tre att träning och hälsa är viktigt. Även Folkhälsomyndigheten har gått ut och sagt att fysisk aktivitet är bra för folkhälsan.

– Om Folkhälsomyndigheten kommer ut med att vi ska stänga så gör vi så klart det. Men än så länge är det tvärtom. De som är och tränar är otroligt glada och tacksamma för att vi har öppet. Det kanske är mer behövligt att ha något ställe att gå till i det skede som vi nu är i, säger Magnus Wilhelmsson, vd på Nordic Wellness.

Träningen har flyttats online

Men vissa typer av förändringar har vidtagits. Bland annat har man minskat antalet deltagare på gruppassen.

– Vi ser en minskning i inpasseringar på anläggningarna. Även om gymmen är fråntagna regeln så ser vi till att det aldrig är 50 personer eller fler i gymmet, säger Josefin Engfelt, PR-ansvarig på Friskis och Svettis.

Även de andra två kedjorna har satt ett maxtak. Det för att öka avståndet mellan deltagarna.

En betydligt större del av träningen har flyttats online, där digital träning erbjuds för hemmatränare. Och även utomhusträningen har ökat.

– Vi vill fortfarande att de äldre kommer i rörelse precis som alla andra, därför har vi flyttat ut träningen för dem och har exempelvis lagt in fler stavgångspass i små grupper, säger Josefin Engfelt på Friskis och Svettis.

”Tar det på fullt allvar”

Handsprit har satts upp i lokalerna och städfrekvensen har ökat.

– Vi försöker möta upp situationen och tar det på fullt allvar. Många är väldigt måna och tar mer hänsyn till varandra nu, säger Magnus Wilhelmsson, vd på Nordic Wellness.

Gymkedjan Sats valde tidigare att sätta sin verksamhet på paus, men har nu öppnat igen efter kontakt med Folkhälsomyndigheten som uppmuntrade kedjan till öppning.

– Att agera lika i alla länder var en säkerhetsåtgärd från vårt håll och genom att säga att vi skulle hålla stängt två veckor så hade vi tid att utvärdera situationen och se hur vi ska agera framåt. Vår utgångspunkt framåt kommer vara att följa myndigheternas instruktioner i respektive land, säger Malin Selander, kommunikationschef på Sats.

Björn Olsen: ”Utomhusträning är safe”

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, är tveksam i frågan om att gå till gym och träna.

– Om man springer på ett löpband eller lyfter vikter. Stönar, stånkar och pustar. Då har man en ganska snabb andning, och om man då är smittad så kan det dra ut en mängd virus. Därför måste man nog vara lite återhållssam med att gå in på ett gym om det är väldigt mycket folk.

Enligt Olsen kan dropparna hänga kvar i luften i upp till tre timmar beroende på hur stora de är.

Att besöka ett gym om man är 70+ rekommenderar inte Björn Olsen, men att träna ute är mycket bättre.

– Det är safe. Det är ett fantastiskt bra initiativ av gymmen att köra mer träning ute. Träning har en viktig roll men i denna extraordinära situation kanske man inte kan göra det man alltid har gjort.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

Stockholmsmässan redo att ta emot patienter.