Smittan skenar i Lycksele: ”Folk slarvar för mycket”

Folkhälsomyndighetens veckostatistik visar att Lycksele, med strax över 12 000 invånare, har flest smittade per capita i landet.
Lycksele har just nu flest coronafall per capita i Sverige.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

LYCKSELE. Den lilla tätorten i Västerbottens inland har just nu flest coronafall per capita i Sverige.

En stor andel utgörs av skolungdomar.

– Folk slarvar för mycket. Det är en småstad och folk tänker inte att det kommer drabba oss, vi visar kanske inte samma hänsyn som i större städer, säger Agnes Berg, 19.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Ett fåtal lunchgäster sitter utspridda på Stadskällaren i Lycksele. Det intilliggande hotellet har hållit stängt sedan december.

Två ambulanssjukvårdare äter i tystnad. Läget är tufft just nu, säger de, men avböjer att svara på fler frågor.

– Och kollegerna på lasarettet har ju fullt upp.

Nyligen öppnades en separat covidavdelning på Lycksele lasarett för att hantera det plötsliga vårdbehovet. Länge var kommunen förskonad från virus, nu har fallen skjutit i höjden. 

Folkhälsomyndighetens veckostatistik visar att Lycksele med runt 12 000 kommuninvånare har flest smittade per capita i landet. 

Under januari rapporterades bara enstaka nya fall, men i början av februari drabbades plötsligt över 150 personer på en vecka. Siffrorna fördubblades sedan i förra veckan med 300 nysmittade. 

Hittills har fem av fallen visat sig vara den brittiska mutationen. I hela Västerbotten gäller skärpta lokala råd, bland annat att undvika resande inom och utanför länet.

Utbrottet kopplas till skolan

Sjukfrånvaron bland kommunanställda är märkbar. Bibliotekarien Amelie Hövenmark är en av flera invånare som valt att rycka in, och hjälper till med tvätt och städ inom hemtjänsten.

– Det är sådant de inte hinner göra nu utan hjälp. Jag kände att om man har möjlighet att ställa upp och underlätta för andra, då gör man ju det, säger hon.

Men det är skolorna som alla pratar om. Lyckseles enda högstadium Finnbacksskolan pekas ut som grunden till det största utbrottet.

Minst 125 elever och 81 kommunanställda, däribland lärare, har smittats inom kommunens verksamheter sedan början av februari. 

Högstadieskolan bedriver nu fjärrundervisning i åtminstone ett par veckor till. Dessutom har förstaklassarna på Forsdalaskolan varit hemma i åtta dagar eftersom smittan skapat lärarbrist.

Amelie Hövenmark hjälper till inom omsorgen.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Lärarna ska få skyddsutrustning

Lyckselebon Anna Dahlén har vabbat sin sjuåriga dotter Malva den senaste veckan:

– Vi fick lite uppgifter att göra, även om de var ganska enkla. Jag tror att det är lite mer avancerat i skolan, men det var nog för att alla skulle klara av det både med och utan hjälp.

Sönerna som är 15 och 18 år gamla får också undervisningen hemma.

– För oss har det fungerat bra, men det finns barn som kanske inte har det så lätt hemma. Jag har full respekt för att man inte har stängt ner skolorna mer än vad man har gjort, säger Anna Dahlén.

Familjen har varit särskilt försiktig under pandemin.

– Det är tråkigt för barnen som saknar att leka med kompisar, men vi har valt att undvika det.

Oron är närvarande bland lärarna, både för att smittas och att orka bedriva verksamheten, enligt Lena Axelsson Westergren som är ordförande för Lärarförbundets lokalavdelning i Lycksele. 

Efter fackets initiativ ska kommunen tillhandahålla skyddsutrustning, exempelvis munskydd, i situationer där det inte går att hålla avstånd. Hon hoppas också att man undersöker möjligheten att använda andra lokaler till undervisningen framöver.

– Lärarna är hjältar, de drar ett väldigt tungt lass.

Anna Dahlén med döttrarna Linn och Malva.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Yngre minst lika farliga”

Termometern visar tio minusgrader och förutom enstaka flanörer ekar det tomt i Lyckseles centrum. Förut drabbades avlägset bekanta av corona, nu är det vänner och familjemedlemmar, säger Mohamed Basd som är ute och går. 

– Det är en svår situation. Min pappa är gammal och har flera sjukdomar, så jag oroar mig för honom.

Gymnasieeleverna Kamil Norman och Otto Linnér har en paus i distansplugget. De berättar att de är försiktiga och umgås mest med varandra.

– Det är roligare att vara i skolan och träffa kompisar. Efter ett tag blir det tråkigt att sitta hemma, säger Otto Linnér.

– Det är ganska många smittade, det är lite läskigt, säger Kamil Norman.

Kamil Norman och Otto Linnér, båda 16 år, studerar just nu på distans.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Det är fettisdag och flera bilar stannar vid Lilla bageriet för att plocka upp semlor. 19-åringarna Joanna Signarsson och Agnes Berg planerar en sen lunch. Joanna jobbar på lasarettets kafeteria och har precis fått ett negativt coronatest.

– Det har varit mycket på jobbet och jag kände att det var lika bra att testa sig.

De nämner att det har förekommit fester bland ungdomar på orten. Samtidigt har det varit liten information om ungas roll i smittspridningen, tycker 19-åringarna.

– Yngre personer får inte lika mycket symtom och tänker kanske inte efter lika mycket, även om de kan vara minst lika farliga, säger Joanna Signarsson.

Vännerna Joanna Signarsson och Agnes Berg tog studenten under pandemiåret 2020.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

”Besvärligt på arbetsplatserna när många är borta”

Smittan har exploderat i antalet nya fall i Lycksele. Smittan finns i alla åldrar, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkaren i region Västerbotten.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.