Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittan har ökat två månader i rad – nu kan toppen vara nådd

Karin Tegmark Wisell om fas 4 och nationella rekommendationer: ”Förhoppningen är att kunna erbjuda vaccinationier snabbt”.
Smittspridningen har stabiliserats på en hög nivå och trycket på sjukvården är även det högt, meddelar Folkhälsomyndigheten.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL /TT / TT NYHETSBYRÅN
Smittspridningen har stabiliserats på en hög nivå och trycket på sjukvården är även det högt, meddelar Folkhälsomyndigheten.
Foto: Mikael Fritzon/TT / TT NYHETSBYRÅN
Folkhälsomyndighetens Karin Tegmark Wisell.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Smittspridningen i Sverige har ökat sedan vecka 4.

Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten alla att följa restriktionerna – för att snart kunna se en minskning.

– Jag har ett stort budskap. Och det är att smittspridningen är fortsatt hög, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att smittspridningen ”stabiliserats” på en väldigt hög nivå. 

Direktrapport: Coronaviruset

Smittspridningen är fortsatt hög i Sverige samtidigt som flera regioner larmar om hård belastning inom vården.

Men smittotoppen kan vara nådd, meddelar Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten på torsdagens pressträff.

– Under de senaste två månaderna, sedan egentligen vecka 3–4, har vi på nationell nivå haft en ökning vecka för vecka. Det ser nu ut att ha stabiliserats på en hög nivå, säger Tegmark Wisell.

Värst drabbat är Region Västernorrland med 1 335 personer smittade per 100 000 invånare – att jämföra med det nationella snittet som ligger på 794.

En fråga som varit på tapeten är smittspridningen i skolan. På torsdagen meddelade Region Stockholm att man på tre gymnasieskolor kommer snabbtesta elever för att komma till bukt med smittspridningen.

Över 2 miljoner vaccinerade – effekten syns i sommar

– Om vi tittar på det som ändå är ljuset i tunneln, vaccinationerna, kan vi nu konstatera att till och med i dag är det över två miljoner vaccinerade personer som har fått minst en dos, säger Karin Tegmark Wisell.

Ändå kommer det dröja innan det ger en märkbar effekt på smittspridningen. Det meddelade Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff som hölls tidigare under torsdagen, tillsammans med bland statsminister Stefan Löfven och socialminister Lena Hallengren. 

– Effekterna av vaccinationerna på smittspridningen ligger längre fram, då talar vi om sommaren, sa Johan Carlson.

Restriktionerna förlängs

Till följd av den höga smittspridningen meddelade regeringen också att man skjuter upp de planerade lättnaderna av restriktionerna från 3 maj till åtminstone mitten av maj.

– När belastningen på sjukvården går ner och smittspridningen går ner är regeringen redo att släppa restriktionerna, berättade Stefan Löfven.

Gravida har vaccineras med Pfizer och Moderna – preliminära resultat visar inga allvarliga risker.