Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kjell, 102, en av de äldsta att bli frisk från corona

Älskade och saknade som blivit en del av statistiken.
Kjell Boman tillsammans med sin dotter Marit Pehrson. Hon berättar att personalen gjorde ett jättearbete när de tog hand om hennes pappa och hon kan inte hylla dem nog.
Foto: Katarina Gunnarsson Sveriges Radio Studio ett
Kjell Boman har jobbat som ingenjör och har ett stort intresse för naturvetenskap. En av anledningar till han överlevde coronaviruset ska ha varit hans nyfikenhet, det tror i alla fall hans dotter, personalen och han själv.
Foto: Katarina Gunnarsson Sveriges Radio Studio ett
Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen har aldrig hört talas om någon så gammal i Sverige som har överlevt coronaviruset.
Foto: Katarina Gunnarsson Sveriges Radio Studio ett
Genrebild testning.
Foto: BEATRICE LUNDBORG / DN TT NYHETSBYRÅN

Kjell Boman, 102, överlevde coronaviruset och är en av de äldsta i Sverige som friskförklarats.

– Jag slapp hostan, jag fick någon häftig mirakelmedicin av sjuksköterskan, jag tror det var lite halvknark i den, säger han till Sveriges Radio.

Kjell Boman smittades av covid-19 under våren. Han kände sig sjuk och hängig, men slapp den omtalade coronahostan tack vare en ”mirakelmedicin”.

Men så fick han feber, och det var först då han insåg hur dålig han faktiskt var.

– När jag hade feber var en verklig pärs, det var en kuslig upplevelse. Jag hade ett antal dagar med mardrömmar, hallucinationer och man visste inte var man var, säger han till Sveriges Radios reporter Katarina Gunnarsson i ”Studio Ett”.

”Som att sitta i fängelse” 

När han insjuknade isolerades han på sitt rum på äldreboendet Ektorpsgården på Lidingö utanför Stockholm och tvingades avstå kontakt med alla utom personalen som vårdade honom – något som var väldigt jobbigt och ensamt.

– Jag fick ett våldsamt intryck av hur hemskt det måste vara att bli fängslad i landet. Tänk att bli dömd till att vistas dag efter dag i ett och samma rum. Man får spader till slut, säger han.

Efter att ha varit isolerad i en månad kom beskedet som Kjell Boman och hans anhöriga hade längtat efter: Han friskförklarades från corona.

Att kunna öppna dörren, gå i korridoren och hälsa på sina grannar beskriver Kjell som något alldeles särskilt, en känslostorm efter den oroliga tiden.

– Personalen sa att vi skulle fira med bubbelvin. Att bara kunna gå ut och säga hej på dig, det var en stor händelse.