Storleverantörens ifrågasatta tester stoppade munskydden

Storleverantör fick testa konkurrenters munskydd.
Regionfinansrådet Irene Svenonius (M) lade fram förslaget om jätteavtalet med Camfil på sittande möte.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Besöksförbud infördes i våras på landets äldreboenden - efter omfattande smittspridning.
Foto: Henrik Montgomery/TT / COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT NYHETSBYRÅN
Camfils testdocka.
Foto: Pressbild Camfil

Rusande dödstal, akut brist på skyddsutrustning – särskilt i Stockholm. 

Då stoppade bolaget Camfils icke-auktoriserade tester över 20 000 andningsskydd, inköpta till den hårt drabbade äldrevården.

– Utrustning överhuvudtaget var en bristvara, säger Mattias Karlsson, samordnare i Södertälje. 

En månad senare godkände ett oberoende, auktoriserat testinstitut andningsskydden. Men för en del kommuner var det då för sent: de hade förstört partiet.

När smittspridningen var som värst i början av april fick Stockholms stad och flera kranskommuner tillsammans över 23 000 andningsskydd, avsedda för framför allt äldreboenden, från Socialstyrelsen.

Skydden levererades till Stockholm, Södertälje, Nacka, Huddinge, Haninge, Täby och många fler kommuner i länet.

– Det var hela tiden en press på skyddsutrustningen vid den tiden just för att det var sådan brist. Så var det verkligen, men vi klarade situationen, säger Lina Blombergsson, biträdande socialchef med ansvar för lagret i Huddinge kommun.

Skulle skydda de äldre

Expressen har tidigare avslöjat att luftfiltertillverkaren Camfils icke-auktoriserade tester ledde till att Socialstyrelsen stoppade ett parti på närmare 270 000 andningsskydd som levererats ut till landets regioner. 

Expressen kan nu avslöja att skydden även skulle ut till svårt drabbade äldreboenden i Stockholms län. Där spreds smittan snabbt, dödstalen rusade och bristen på skyddsutrustning var akut. 

Huddinge, precis som flera av de andra kommunerna, drog snabbt tillbaka andningsskydden. 

– Vi hade bara hunnit dela ut till ett äldreboende. Rena turen, säger Blombergsson och berättar att det var en av hennes kolleger som hade läst om beslutet att dra in partiet i tidningen.

”En bristvara”

I Nacka hann kommunens personal inte leverera ut skydden till boenden där de behövdes innan de stoppades, och i Södertälje togs skydden omedelbart bort efter stoppet.

– Utrustning överhuvudtaget var en bristvara, säger Mattias Karlsson, samordnare i Södertälje kommun som ändå uppger att de kunde hantera situationen.

I Stockholms stad var bristen på skydd så extrem att man valde att ändå använda de 10 000 andningsskydden staden fått från Socialstyrelsen, men enbart tillsammans med ett visir som täcker ansiktet.

”När vi fick information om att andningsmaskerna gick att använda som FFP2-masker, så hade vi redan förbrukat den kvantiteten vi fick ifrån Socialstyrelsen, men då som ett lägre klassat munskydd”, skriver Carl Smitterberg, pressansvarig på Stockholms Stad.

Bristen på skyddsutrustningen inom Stockholms äldrevård var så stor i april att frivilliga hjälpte till att tillverka materiel på Förklädesfabriken.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Camfil, som utförde de hemliga testerna, låg samtidigt i förhandlingar för att sälja in egna skydd till Region Stockholm i en affär värd över en kvarts miljard.

När Socialstyrelsen en dryg månad senare gjorde om testerna på det stoppade partiet, gick uppdraget till det auktoriserade, oberoende statliga testinstitutet Rise. 

Slängde fungerande munskydd

Och deras tester gav partiet godkänt. Socialstyrelsen valde då att ge kvarvarande partier grönt ljus, men i en del verksamheter var det då redan för sent. 

I Södertälje kommun hade man slängt munskydden redan i läget då de underkänts första gången.

– När de första kom och de inte var godkända tog vi direkt bort dem från våra verksamheter. Sedan dess har vi inte haft dem, säger Mattias Karlsson och uppger att man inte ville riskera att godkända och icke godkända munskydd skulle blandas ihop. 

– Vi slängde dem. 

Luftfiltertillverkaren Camfil, som startade upp en produktion av andningsskydd under våren har tidigare uppgett att de anlitades av Stockholmsregionen för tester då möjligheten att testa på annat håll var begränsad vid tiden. 

Camfils vd Torbjörn Bäck har tidigare betonat att hans bolag inte var delaktig i några beslut att stoppa leveranser, eller på annat sätt underkänt skydd.

– Vi har ju inte underkänt några skydd. Vi har bara testat ett antal skydd och delgett de resultaten till Karolinska och andra regioner också som har efterfrågat ett stöd. 

Men era resultat ledde till att skydden underkändes?

– Ja. Under vilka premisser man underkänt skydden på måste du fråga Karolinska.

Socialstyrelsens inköpschef Erik Magnusson bekräftar att de andningsskydd som levererades till Stockholms stad i början av april och som delades ut till ett stort antal kommuner i Stockholmsområdet var av samma parti, som det de stoppade inledningsvis. 

Enligt honom har Socialstyrelsen fortfarande ytterligare 30 000 andningsskydd från samma parti i lager. 

– De är fullt dugliga och de är godkända och ligger där, säger Erik Magnusson.