Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

SKR: Därför kan vi inte testa 100 000 i veckan

Socialministern självkritisk om coronatesterna.
Socialminister Lena Hallengren, S.Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN / Jonas Ekströmer
Emma Spak, sektionschef för hälso- och sjukvård på SKR.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det tar tid att få till fler coronatester i Sverige.

Nu förklarar SKR varför:

– Det räcker inte att ha labbkapacitet, det måste också finnas en logistik runt att testa så många personer, säger sektionschefen Emma Spak till SVT.

Socialminister Lena Hallengren, S, vill att betydligt fler personer testas för coronaviruset i Sverige. I början av maj sa hon att det finns laboratoriekapacitet för 100 000 tester i veckan – och att det är upp till kommunerna och regionerna att se till att denna kapacitet används.

Men att trappa upp provtagningen går långsamt.

Antalet coronatester ligger i dag på färre än en tredjedel än de utlovade 100 000 i veckan. Och enligt Lena Hallengren finns problemet hos regionerna: de genomgör inte tillräckligt många provtagningar.

– Jag hade nog, möjligen lite naivt, trott att när de här 100 000 i analyskapaciteten fanns presenterat nationellt och staten sa att de skulle stå för kostnaden, då trodde jag att det skulle vara lite mer huggsexa om att få sin del utav de här testerna, säger hon i Ekots lördagsintervju.

SKR svarar Lena Hallengren

Nu svarar SKR, Sveriges kommuner och regioner, på kritiken.

Emma Spak, sektionschef för avdelningen för vård och omsorg, säger till SVT Nyheter:

– Det Lena Hallengren säger är att det finns en nationell testkapacitet som nu sannolikt är uppe i 100 000 tester i veckan. Men det räcker inte att ha labbkapacitet, det måste också finnas en logistik runt att testa så många personer.

Det finns en prioriteringsordning för vilka grupper i samhället som ska testas först.

Först kommer riskgrupper och personer i behov av sjukhusvård. Därefter kommer personal inom sjukvård och omsorg, och efter det ”personal inom övrig samhällsviktig verksamhet”.

”Kan inte få allt på plats omedelbart”

De som inte testas på sjukhus kan genomföra tester hemma, eller på särskilda teststationer.

– Det är en helt annan typ av provtagning än vad man har i vanliga fall, säger Emma Spak på SKR till SVT.

Hon fortsätter:

– Att både få upp den praktiska logistiken och att få digitala system att fungera, att någon tar emot provsvaren och meddelar den som har testats, är en ganska komplex kedja. Regionerna började tidigt att bygga upp detta, men det tar tid så man kan inte få allt på plats omedelbart.

Enligt Emma Spak har det också varit ”oklarheter runt ekonomin”, vem som ska stå för notan. Men nu är det utrett – och SKR tror på fler provtagningar framöver.

Missa inga nyheter om coronaviruset. Ladda ner eller starta om Expressens app, slå på notiser och välj ”coronaviruset” – då får du hela tiden senaste nyheterna. 

”Ibland låter det som att det här är ett avsiktligt ställningstagande” – hör statsepidemiologen förklara.