Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skilsmässorna ökar i coronapandemins spår

Psykologen Jenny Rickardsson om hur vi påverkas psykiskt under coronakrisen.
Pandemin har lett till ökade smilsmässor
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN
Att skilsmässorna ökar är vanligt i ekonomiska kriser.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Hemmasittande och ekonomisk oro har fått många relationer att knaka i fogarna under coronapandemin. Mellan januari och augusti lämnades det in omkring 21 500 skilsmässoansökningar till landets tingsrätter. 

Det visar nya siffror från Domstolsverket, rapporterar 

Sverige Radio Ekot.

– Vi kan se att vi har en förhållandevis kraftig ökning av äktenskapsskillnader vad avser gemensam ansökan, det vill säga där man inte tvistar om något kring skilsmässan. Där har vi en ökning på sju procent i år, säger Pontus Thor, analytiker på Domstolsverket, till radion.

Sammanlagt rör det sig om nästan 15 500 gemensamma ansökningar. I de övriga fallen, där det inte rör sig om en gemensam ansökan, syns inte en lika tydlig ökning. Analytikern tror att det kan bero på att det tar lite längre tid när makarna inte är överens.

”Det är förväntat”

Coronaeffekten märks även av hos familjerättsjurister. Hos landets största byrå, Familjens jurist, har vårdnadsrelaterade ärenden ökat med 10 procent mellan 1 april och 1 september, jämfört med samma period i fjol. Även bodelningsärendena har ökat med sju procent.

– Det är förväntat att skilsmässorna ökar. Under alla ekonomiska kriser sedan andra världskriget har skilsmässorna tenderat att gå upp, säger Glenn Sandström, docent i demografisk historia vid Umeå universitet, till Ekot.

Så tacklar du sociala medier under corona.