– Vi kan se att vi har en förhållandevis kraftig ökning av äktenskapsskillnader vad avser gemensam ansökan, det vill säga där man inte tvistar om något kring skilsmässan. Där har vi en ökning på sju procent i år, säger Pontus Thor, analytiker på Domstolsverket, till radion.
Sammanlagt rör det sig om nästan 15 500 gemensamma ansökningar. I de övriga fallen, där det inte rör sig om en gemensam ansökan, syns inte en lika tydlig ökning. Analytikern tror att det kan bero på att det tar lite längre tid när makarna inte är överens.
”Det är förväntat”
Coronaeffekten märks även av hos familjerättsjurister. Hos landets största byrå, Familjens jurist, har vårdnadsrelaterade ärenden ökat med 10 procent mellan 1 april och 1 september, jämfört med samma period i fjol. Även bodelningsärendena har ökat med sju procent.
– Det är förväntat att skilsmässorna ökar. Under alla ekonomiska kriser sedan andra världskriget har skilsmässorna tenderat att gå upp, säger Glenn Sandström, docent i demografisk historia vid Umeå universitet, till Ekot.