Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skenande dödstal i Indien – krematorier kollapsar

Den indiska dubbelmutationen väcker oro.
Sjukhusbäddarna står uppradade, fullbelagda med covidpatienter, i New Delhi.
Foto: ISHANT CHAUHAN/PACIFIC PRESS/SHUTTERST / ISHANT CHAUHAN/PACIFIC PRESS/SHUTTERSTOCK SHUTTERS
Över 1 500 personer i Indien dör varje dag i covid-19.
Foto: AMARJEET KUMAR SINGH/SOPA IMAG/SHUTTERST / AMARJEET KUMAR SINGH/SOPA IMAG/SHUTTERSTOCK SHUTTE

Antalet nya fall av covid-19 i Indien har ökat tio gånger om på drygt en månad. 

Detta sedan en ny variant med två mutationer har börjat spridas i landet. 

Dödstalen stiger brant – och skorstenar till krematorier spricker och smälter på grund av överanvändning, rapporterar Daily Mail.

Varianten tros ha en snabbare spridning än det ursprungliga viruset och även kunna smitta personer med antikroppar.

På tisdagen registrerades 259 170 nya fall i landet, vilket är den högsta siffran i världen och den högsta siffran i Indien sedan coronapandemins början.

I förhållande till folkmängden är dock smittspridningen fortfarande måttlig i Indien, med ett sjudagars rullande medelvärde på cirka 170 fall per dygn och miljon invånare, enligt Our World in Data. Det kan jämföras med 600 fall per miljon i Sverige, som dock testar cirka fem gånger så många som Indien i förhållande till folkmängden.

Det rullande medelvärdet för dödsfall i Indien är 0,89 per miljon invånare, att jämföra med 2,36 i Sverige.

Men de indiska dödstalen är de högsta sedan pandemin började, och den indiska sjukvården har svårt att klara trycket, rapporterar Daily Mail. Läkare på flera håll i landet slår också larm om en ökande andel yngre patienter.

Krematorier kollapsar

I Bombay rapporteras om barn i åldrarna 12–15 år som måste läggas in, något som knappt förekom under Indiens betydligt beskedligare förstavåg i början av hösten.

I Delhi uppges nu två tredjedelar av de inlagda patienterna vara under 45 år. Jättestaden med 29 miljoner invånare har bara 100 sjukhussängar med respiratorer.

I delstaden Gujarat arbetar flera krematorier för högtryck med tre till fyra gånger fler kroppar än normalt att ta hand om. Bilder visar hur högar med kroppar bränns.

Skorstenen till ett krematorium i Ahmedabad har spruckit och kollapsat efter att ha använts 20 timmar per dygn i två veckor. Järnramen till en krematorieugn i Surat har smält eftersom det inte fanns tid att låta den kallna, skriver Daily Mail.

Flera fall av den indiska varianten har också upptäckts i Europa, bland annat i Storbritannien och Danmark. I Sverige har ännu inga fall upptäckts. 


Efter EMA:s besked om möjlig koppling till biverkningar för Janssens vaccin.